ACCES GRATUIT
Executarea silita impotriva statului devine mai simpla
In randul actelor normative salutare se inscrie si Legea nr. 110/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 300 din data de 05 mai 2007 (Legea).
Articolul continuă mai jos
Conditiile impuse prin Ordonanta 22 in vederea executarii silite a titlurilor de creanta impotriva statului si institutiilor publice faceau ca uneori aceasta executare silita sa fie practic imposibila.
Legea 110 aduce modificari esentiale in acest sens. Astfel, in scopul de a nu da institutiilor publice posibilitatea de a tergiversa achitarea datoriilor stabilite prin titluri executorii, Legea le obliga pe acestea ca, in termen de 6 luni de la momentul in care au primit somatia de plata comunicata de catre organul competent de executare, sa intreprinda demersurile necesare pentru a-si indeplini respectivele obligatii de plata. Potrivit art. 5 din aceeasi Lege, termenul prevazut la art. 2 poate fi insa modificat prin acordul partilor.
Fara doar si poate, modificarea cea mai semnificativa o constituie cea din textul articolului 3, prin care se statueaza faptul ca, in cazul in care institutiile publice nu-si indeplinesc obligatia de plata in termenul de 6 luni, creditorul poate sa recurga la procedura de drept comun, respectiv la solicitarea efectuarii executarii silite in conformitate cu prevederile Codului de procedura civila si/sau cu alte dispozitii legale aplicabile in materie.

Prin prisma acestor prevederi se poate afirma ca se incearca sa se coreleze legislatia in domeniu cu principiile constitutionale, cu precadere cele cuprinse in art. 44 alin. 2 din Constitutie, potrivit carora „Proprietatea este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. (Sebastian Gutiu)
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)