O data cu adoptarea legilor privind organizarea judiciara, statutul magistratilor si Consiliul Superior al Magistraturii apare necesara si o noua organizare a instantelor si parchetelor militare, în acord cu principiile de reforma a Justitiei si cerintele Uniunii Europene în sensul diminuarii rolului Justitiei Militare.
Justitia Militara trebuie sa fie organizata si sa functioneze strict ca o componenta specializata a autoritatii judecatoresti, cu jurisdictie numai asupra sistemului militar si doar cu privire la faptele penale comise de militari în legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.
In acest sens s-a propus adoptatrea urmatoarului proiect de lege:
Lege privind organizarea si functionarea instantelor si parchetelor militare
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art.1 - (1) Organizarea si functionarea instantelor si parchetelor militare se realizeaza potrivit dispozitiilor prezentei legi.
(2) În masura în care prin prezenta lege nu se dispune altfel, dispozitiile Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si ale Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor sunt aplicabile în mod corespunzator instantelor si parchetelor militare, respectiv magistratilor militari.
Art.2 - Instantele militare sunt :
a) Tribunalele militare ;
b) Tribunalul militar teritorial ;
c) Curtea Militara de Apel .
Art.3 - Circumscriptiile tribunalelor militare se stabilesc prin hotarâre a Guvernului, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul consultativ al ministrului apararii nationale si cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Art.4 (1) - Instantele militare judeca la sediul acestora. Pentru motive temeinice se poate dispune ca judecata sa se desfasoare în alt loc, inclusiv în unitati militare.
(2) Instantele militare pot judeca si pe teritoriul altor state, militari români, membrii ai unei forte multinationale, în conditiile în care, potrivit unei conventii internationale, pe teritoriul statului primitor poate fi exercitata jurisdictia româna.
Art.5 - (1)Când inculpatul este ofiter activ, presedintele completului de judecata, precum si procurorul care participa la judecarea cauzei trebuie sa faca parte din aceeasi categorie de grade.
(2) Când gradul procurorului nu face parte din aceeasi categorie cu gradul învinuitului sau inculpatului, va fi asistat la actele de urmarire penala ce presupun prezenta acestuia, de un alt procuror cu grad din categoria corespunzatoare.
Art.6 - Directia Instantelor Militare din cadrul Ministerului Justitiei, Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savîrsite de militari din cadrul Parchetului National Anticoruptie, instantele si parchetele militare au, fiecare, statut de unitate militara, cu indicativ propriu.
CAPITOLUL II
Instantele militare
Art.7 - (1)În municipiile Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara functioneaza tribunale militare.
(2) Prin lege se pot înfiinta si alte tribunale militare.
Art.8 - (1)În municipiul Bucuresti functioneaza un tribunal militar teritorial.
(2) Prin lege se pot înfiinta si alte tribunale militare teritoriale.
(3) În raport cu volumul de activitate, cu natura si complexitatea cauzelor deduse judecatii, pentru tribunalele militare teritoriale se pot înfiinta sedii secundare cu activitate temporara în alte localitati.
Art.9 - Curtea Militara de Apel functioneaza ca instanta unica în municipiul Bucuresti.
Art.10 - Competenta instantelor militare este stabilita în Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, si în legi speciale.
Art.11 - (1) Cauzele se judeca în prima instanta în complet format din 2 judecatori, cu exceptia urmatoarelor cauze, care se judeca de un singur judecator:
a) infractiunile contra ordinii si disciplinei militare, sanctionate cu pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani ;
b) sesizarile comandantilor închisorilor militare în legatura cu reducerea pedepsei care se executa în aceste unitati, în conditiile prevazute de lege ;
c) reabilitarea ;
d) constatarea interventiei amnistiei ori gratierii ;
e) perchezitia si masurile preventive luate în cursul urmaririi penale.
(2) Apelurile si recursurile se judeca în complet format din 3 judecatori.
Art.12 - Instantele militare sunt conduse de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte.
CAPITOLUL III
Parchetele militare
Art.13 - (1) Procurorii militari, grupati în parchete, Sectia Parchetelor Militare- din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savârsite de militari - din cadrul Parchetului National Anticoruptie, îndeplinesc atributiile Ministerului Public, potrivit competentelor stabilite prin lege.
(2) Pe lânga fiecare instanta militara functioneaza un parchet militar.
(3) În municipiile Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara functioneaza parchete militare pe lânga tribunalele militare din aceste localitati. În municipiul Bucuresti functioneaza si un parchet militar pe lânga Tribunalul Militar Teritorial, respectiv un parchet militar pe lânga Curtea Militara de Apel.
(4) Circumscriptiile teritoriale ale parchetelor militare din municipiile Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Oradea, Ploiesti si Tg.Mures, care se desfiinteaza prin intrarea în vigoare a prezentei legi, se redistribuie, în concordanta cu circumscriptiile teritoriale ale instantelor militare.
Art.14 - (1) Atributiile parchetelor militare sunt cele prevazute în Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, care se aplica în mod corespunzator.
(2)Pentru prevenirea si combaterea criminalitatii, precum si pentru stabilirea cauzelor care genereaza sau favorizeaza criminalitatea în rândul militarilor, Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savârsite de militari din cadrul Parchetului National Anticoruptie organizeaza si desfasoara activitati comune ale procurorilor militari cu organele de control din cadrul Ministerului Apararii Nationale si Ministerul Administratiei si Internelor, pe baza de protocoale încheiate cu aceste ministere.
(3)Parchetele militare efectueaza urmarirea penala în cauzele privind fapte penale comise de militari români în incinta unitatilor militare române dislocate pe teritoriul altor state, în cadrul unor forte multinationale, în conditiile în care, potrivit unei conventii internationale, pe teritoriul statului primitor poate fi exercitata jurisdictia româna, si participa la sedintele de judecata ce se desfasoara potrivit art. 4 alin. (2).
Art.15 - Parchetul Militar de pe lânga Curtea Militara de Apel si Parchetul Militar de pe lânga Tribunalul Militar Teritorial, au în structura sectii, în cadrul carora pot functiona servicii si birouri.
Art.16 - (1) Parchetele militare sunt conduse de un prim-procuror militar ajutat de un prim-procuror militar adjunct.
(2) Parchetul Militar de pe lânga Curtea Militara de Apel este condus de un procuror general militar, ajutat de un procuror general militar adjunct.
Art.17 - În raport de numarul, natura si complexitatea cauzelor, precum si de întinderea circumscriptiei teritoriale, pentru buna desfasurare a urmaririi penale, în cadrul parchetelor militare se pot înfiinta birouri teritoriale.
CAPITOLUL IV
Magistratii militari
Art.18 - Judecatorii militari si procurorii militari au calitatea de magistrati si fac parte din corpul magistratilor.
Art.19 - Poate fi numit magistrat militar persoana care are calitatea de ofiter activ si îndeplineste conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor.
Art.20 - (1) Conditiile pentru încadrare si promovare, limitele de vârsta si conditiile de mentinere în magistratura militara sunt cele prevazute în Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor.
(2) Magistratii militari pot fi mentinuti în functie, dupa împlinirea vârstei de pensionare pentru magistratii civili, în conditiile legii, la propunerea Directiei Instantelor Militare sau, dupa caz, a Sectiei Parchetelor Militare ori a Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savârsite de militari.
Art.21 - (1) Numirea si promovarea în functie a personalului de specialitate juridica, militar si civil, asimilat magistratilor, din Directia Instantelor Militare se face de ministrul justitiei.
(2) Pentru aceasta categorie de personal, mentinerea în activitate dupa împlinirea vârstei de pensionare se aproba de ministrul justitiei, la propunerea Directiei Instantelor Militare.
Art.22 - (1) Magistratii militari sunt obligati sa aiba în timpul sedintelor de judecata tinuta vestimentara corespunzatoare instantei la care functioneaza, similara cu a magistratilor de la instantele civile.
(2)Tinuta vestimentara se asigura gratuit, prin normele de echipare.
Art.23 - (1) Magistratii militari sunt militari activi si au toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate.
(2)Salarizarea si celelalte drepturi cuvenite personalului militar si civil se asigura de Ministerul Apararii Nationale, în concordanta cu prevederile legislatiei privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti si cu reglementarile referitoare la drepturile materiale si banesti specifice calitatii de militar activ si, respectiv, de salariat civil al acestui minister.
(3) Pentru personalul militar si civil al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savârsite de militari din cadrul Parchetului National Anticoruptie, salarizarea si celelalte drepturi cuvenite se asigura de catre acest parchet.
(4) Acordarea gradelor militare si înaintarea în grad a magistratilor militari se fac potrivit normelor aplicabile cadrelor permanente din Ministerul Apararii Nationale.
Art.24 - Magistratii militari si personalul militar de specialitate juridica asimilat magistratilor pot opta între pensia de serviciu stabilita în conditiile Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor si pensia militara de serviciu, putând beneficia de prevederile legii mai favorabile.
Art.25 - (1)Delegarea, detasarea, transferul magistratilor militari, suspendarea din functie si încetarea functiei de magistrat militar se fac în conditiile Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor.
(2) Trecerea în rezerva sau direct în retragere a magistratilor militari se face, în conditiile legii, dupa eliberarea din functie de catre Presedintele României.
Art.26 - (1) Încalcarea de catre magistratii militari a normelor stabilite prin Regulamentul disciplinei militare atrage raspunderea lor în conformitate cu prevederile acestuia.
(2)Magistratii militari raspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum si pentru faptele care afecteaza prestigiul justitiei, în conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor.
CAPITOLUL V
Compartimentele auxiliare de specialitate
Art.27 - (1) Instantele si parchetele militare au în structura urmatoarele compartimente auxiliare de specialitate :
a) registratura ;
b) grefa ;
c) arhiva ;
d) informare si relatii publice ;
e) biblioteca ;
f) alte compartimente stabilite în conditiile legii.
(2) Curtea Militara de Apel si parchetul de pe lânga aceasta au în structura si un compartiment de documentare si un compartiment de informatica juridica.
(3) Compartimentele de informatica juridica se pot organiza si în structura Tribunalului Militar Teritorial si a parchetului de pe lânga acesta.
Art.28 - În vederea informatizarii Directiei Instantelor Militare, a Sectiei Parchetelor Militare, a Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savârsite de militari, a instantelor si parchetelor militare, Ministerul Justitiei si, dupa caz, Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie sau Parchetul National Anticoruptie, asigura dotarea tehnica necesara acestora.
Art.29 - Personalul auxiliar de la Directia Instantelor Militare, Sectia Parchetelor Militare, Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savârsite de militari, instantele si parchetele militare poate fi încadrat si din rândul militarilor activi.
CAPITOLUL VI
Dispozitii finale si tranzitorii
Art.30 - (1)Numarul total al magistratilor militari, precum si al personalului auxiliar se aproba prin hotarâre a Guvernului, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul consultativ al ministrului apararii nationale si cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Statele de functii si de personal pentru fiecare instanta si parchet se stabilesc potrivit legii, în functie de volumul de activitate si întinderea circumscriptiilor teritoriale.
Art.31 - Functiile reduse prin intrarea în vigoare a prezentei legi se trec în statele de functii ale Ministerului Justitiei si Ministerului Public, cu luarea masurilor de finantare prin transferul la aceste institutii a fondurilor corespunzatoare din bugetul Ministerului Apararii Nationale.
Art.32 - (1) Magistratii militari si personalul auxiliar civil ale caror functii sunt reduse vor fi transferati, tinându-se seama de optiunea exprimata, la instantele si parchetele civile din raza de domiciliu, pe functiile trecute, conform articolului precedent, la Ministerul Justitiei si Ministerul Public.
(2) Transferul magistratilor se face tinându-se seama de vechimea în magistratura si de activitatea profesionala, cu derogare de la dispozitiile art. 43 din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, referitoare la concurs.În aceste situatii, trecerea în rezerva este obligatorie.
(3)Personalul auxiliar civil transferat se încadreaza tinându-se seama, potrivit legii, de vechimea în munca si de activitatea profesionala.
Art.33 - Magistratii militari si personalul auxiliar care îsi continua activitatea la instantele si parchetele militare, redistribuit pe functii inferioare, îsi pastreaza drepturile salariale avute la data aplicarii prezentei legi.
Art.34 - Spatiile si dotarile materiale ale parchetelor militare desfiintate, vor fi preluate de parchetele militare carora, prin redistribuire, le revin circumscriptiile teritoriale ale unitatilor desfiintate.
Art.35 - (1) Mijloacele materiale, inclusiv cele auto, necesare functionarii Directiei Instantelor Militare, Sectiei Parchetelor Militare, instantelor si parchetelor militare, precum si drepturile materiale si banesti ale personalului acestora se asigura de Ministerul Apararii Nationale.
(2) Anual, Guvernul României va include în bugetul Ministerului Apararii Nationale fondurile necesare potrivit alin. (1).
(3)Dispozitiile alin.1 si 2 nu se aplica Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savîrsite de militari - din cadrul Parchetului National Anticoruptie.
Art. 36 - (1)Bugetele Directiei Instantelor Militare, Sectiei Parchetelor Militare, instantelor si parchetelor militare sunt gestionate de Ministerul Apararii Nationale, iar în cazul Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savîrsite de militari de catre Parchetul National Anticoruptie, potrivit legii.
(2) Proiectele de buget anual se elaboreaza de Directia Instantelor Militare si, dupa caz, Sectia Parchetelor Militare, se supun avizului conform al Consiliului Superior al Magistraturii si se transmit la Ministerul Apararii Nationale.
(3) Alineatul precedent nu se aplica Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savîrsite de militari, al carei buget este inclus în bugetul Parchetului National Anticoruptie.
Art.37 - (1)Instantele si parchetele militare dispun de politia militara pusa în serviciul lor de Ministerul Apararii Nationale, în mod gratuit. Necesarul de personal de politie militara va fi stabilit prin hotarîre a Guvernului, la propunerea comuna a ministrului justitiei si a ministrului apararii nationale.
(2) Politia militara pusa în serviciul instantelor si parchetelor militare este subordonata presedintilor sau prim-procurorilor acestora. Numarul personalului necesar pentru fiecare instanta si parchet va fi stabilit de ministrul justitiei, la propunerea Directiei Instantelor Militare si a Sectiei Parchetelor Militare.
Art. 38 - (1) La solicitarea instantelor militare, a Sectiei Parchetelor Militare si a parchetelor militare, pentru buna desfasurare a procesului penal în cauzele aflate pe rolul acestora, Politia Româna si Jandarmeria Româna au obligatia de a le acorda sprijinul necesar.
(2) Paza sediilor instantelor si parchetelor militare, a celorlalte spatii folosite de acestea, a bunurilor si valorilor ce le apartin, supravegherea accesului si mentinerea ordinii interioare necesare desfasurarii normale a activitatii se asigura, în mod gratuit, de catre Jandarmeria Româna. Dispozitiile Titlului VII al Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara se aplica în mod corespunzator pentru instantele si parchetele militare, respectiv pentru magistratii militari.
Art. 39 - (1) Prezenta lege intra în vigoare la data de 27 septembrie 2004.
(2)Pâna la data mentionata la alin.1, se vor adopta reglementarile prevazute de prezenta lege, care vor intra în vigoare o data cu dispozitiile acesteia.
(3) La data intrarii în vigoare a prezentei legi, Legea nr. 54/1993 privind organizarea instantelor si parchetelor militare, republicata, cu modificarile ulterioare se abroga.
Comentarii articol (0)