Daniel Badea este membru fondator al Clubului de Afaceri Român din Londra (Romanian Business Club) ºi al Comitetului Român pentru Educaþie (Romanian Education Trust).

Practic avocatura de business de peste 10 ani, iar domeniul in care m-am specializat este cel financiar-bancar si al pietelor de capital.
Care sunt in acest moment provocarile, in privinta domeniului dumneavoastra de activitate, pe care le intalniti in Romania?
Piata de capital se afla pe un trend ascendent in Romania, exista un interes foarte mare din partea companiilor romanesti pentru a se lista pe bursa nationala sau burse internationale, asadar exista in permanenta provocari pentru a raspunde solicitarilor clientilor.
Care sunt aspectele cele mai riscante (vorbim de bani) si epuizante (vorbim de efort) ale activitatii dumneavoastra profesionale?
Cred ca putem vorbi mai degraba despre faptul ca avocatura presupune mult stres si multa rezistenta intelectuala: exista deseori negocieri care se prelungesc foarte mult si se termina noaptea tarziu. Dar satisfactia de a incheia cu succes o tranzactie importanta este in final mult mai mare decat oboseala acumulata.
Experienta profesionala v-ar fi permis sa ramaneti sa lucrati intr-o alta tara. De ce ati ales totusi sa ramaneti in Romania?
Intr-adevar, am lucrat un an la Londra si in perioada respectiva m-am hotarat ca la revenirea mea in Romania sa imi deschid propriul birou de avocatura si sa construiesc o practica la standarde internationale. Am crezut ca se poate reusi in avocatura in Romania si pot sa spun acum ca asteptarile mele au fost cu mult depasite fata de ceea ce imi propusesem cand am deschis biroul: astazi suntem parte din Clifford Chance, cea mai mare firma de avocatura din lume.

Faptul ca suntem biroul local al Clifford Chance ne da acces la resursele globale ale firmei: avocati, know-how, relatii cu clientii, acces la traininguri si seminarii .
Mizati in viitor pe cresterea echipei. Ce expectatii aveti in privinta celor care ar dori sa intre in echipa Badea Clifford Chance?
In prezent cautam cel putin 10 - 15 avocati noi, atat avocati cu experienta, cat si avocati juniori. Trebuie sa avem insa in vedere o crestere sustenabila pe termen lung si de aceea ne propunem sa crestem intr-un ritm echilibrat, pentru ca nu e suficient sa gasesti avocati, trebuie sa ii si integrezi eficient in echipa.
Cat priveste clientii dumneavoastra, ce asteptari aveti de la ei?
Avem clienti foarte mari, banci de investitii, banci internationale, fonduri de private equity, investitori imobiliari, cu care avem relatii foarte bune, pe care cu siguranta le vom pastra si in viitor.
Ce ati dori sa se modifice in acest moment in legislatia din Romania?
Legislatia este in cea mai mare parte aliniata la standardele UE. Ar fi insa mici imbunatatiri necesare: spre exemplu, Global Depository Receipts (certificatele globale de depozit) nu sunt inca reglementate in Romania si acest lucru descurajeaza oferte simultane - in paralel cu oferta internationala de GDRs se poate face o oferta pe piata locala. Noi incurajam clientii in aceasta directie, insa ar fi utila recunoasterea acestor produse de catre Comisia Nationala de Valori Mobiliare. Stiu ca se lucreaza deja la un regulament in acest sens.
Care este in cazul dumneavoastra reteta succesului in avocatura?
Viziune, ambitie, multa munca si calitate in ceea ce faci.
Care considerati ca sunt diferentele dintre profesia de avocat din Romania si profesia de avocat dintr-o tara occidentala?
Nu cred ca sunt diferente in ceea ce priveste pregatirea si capacitatile profesionale. Suntem la fel de profesionisti, dar nu avem inca zecile sau sutele de ani de experienta de avocatura de afaceri in spate. In rest, cred ca exista poate doar mai multe orgolii in avocatura din Romania.
Ce sfaturi ati putea sa le oferiti tinerilor care vor sa intre in avocatura?
Pentru a ajunge un avocat bun trebuie cu siguranta sa muncesti foarte mult, sa fii dedicat si pasionat de ceea ce faci. In plus, trebuie sa dai dovada de tenacitate, dorinta de a te perfectiona in permanenta si, de ce nu, de o sansa oferita la momentul potrivit. De asemenea iti trebuie cel putin 3-5 ani de practica si experienta intr-o firma de top.
Stiu ca sunteti membrul fondator al unei organizatii non-profit pentru sustinerea educationala a managerilor. Sunteti astfel membru activ al societatii civile si intelegeti conceptul de responsabilitate sociala. Cat de dispus ati fi in acest moment sa reprezentati, pro bono, diferite persoane implicate in procese civile sau penale?
Investitia in comunitate este una dintre valorile fundamentale ale firmei. Am acordat burse si am sponsorizat publicarea de carti.Suntem bucurosi sa oferim asistenta pro bono in masura in care avem experienta in acele cazuri.
Comentarii articol (0)