Prin contribuabil se intelege persoana fizica careia ii revine obligatia de plata a impozitului. in cazul transferului dreptului de proprietate sau a dezmembramintelor acestuia prin acte juridice intre vii, contribuabil este cel din patrimoniul caruia se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramitele acestuia: vanzatorul, donatorul, credirentierul, transmitatorul in cazul contractului de intretinere, etc. in contractele de schimb imobiliar calitatea de contribuabil o au toti perticipentii la schimb.
Impozitul datorat se stabileste astfel:
1. pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
2. pentru imobilele descrise mai sus, dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
Impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. in cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de Camera Notarilor Publici, impozitul se va calcula la aceasta din urma valoare.
Pentru constructiile neterminate, la instrainarea acestora valoarea se va stabili pe baza unui raport de expertiza, care va cuprinde valoarea constructiei neterminate la care se adauga valoarea terenului aferent declarata de parti, dar nu mai putin decat valoarea stabilita prin expertizele Camerei Notarilor Publici. Raportul de expertiza va fi intocmit pe cheltuiala contribuabilului, de un expert autorizat in conditiile legii.
Pentru actul de partaj impozitul se determina la valoarea masei partajabile si se suporta de copartajanti proportional cu cota detinuta din dreptul de proprietate, raportat la data dobandirii fiecarui imobil ce compune masa partajabila.
La schimb impozitul se calculeaza la valoarea fiecaruia din bunurile imobile transmise.
Impozitul nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:
1. la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale: Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si a celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, cu modificarile ulterioare, si Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si orice alte acte normative cu caracter reparatoriu.

3. la dobandirea dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia prin mostenire daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii.
Instrainarea ulterioara a proprietatilor imobiliare dobandite prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale, precum si prin donatie, indiferent de gradul de rudenie, va fi supusa impozitarii.
In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii precum si in cazul suplimentarii certificatului de mostenitor/legatar dupa implinirea termenului de 2 ani, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Comentarii articol (1)