Ghidul firmei suspendate la Registrul Comertului reprezinta o colectie de trei articole ce contin toate informatiile si explicatiile necesare antreprenorilor care vor sa isi suspende temporar activitatea. Acesta este primul material din serie, urmand ca joi si vineri sa publicam si celelalte doua in care vom arata care este statutul juridic si fiscal al firmelor suspendate si, respectiv, cum se poate relua activitatea unui agent economic dupa suspendare. |
Firmele isi pot suspenda activitatea la Registrul Comertului, din propria initiativa, pentru maximum trei ani, dupa cum se precizeaza in Legea societatilor nr. 31/1990.
In acest caz trebuie facuta diferenta intre suspendarea societatii din propria initiativa si suspendarea facuta de catre Fisc.
"In ambele cazuri de inactivitate, societatea isi pastreaza personalitatea juridica, ea va fi, in continuare, titular de drepturi si obligatii in conditiile restrictive impuse de starea de inactivitate. Astfel, din punct de vedere juridic, o societate inactiva beneficiaza, in continuare, de personalitate juridica si este obligata sa respecte toate obligatiile ce ii incumba, atat din punct de vedere legal, cat si contractual, dupa caz", a detaliat Madalina Mitan, avocat colaborator la Schoenherr, intr-un articol publicat anterior de AvocatNet.ro.
Ce acte sunt necesare pentru suspendarea unei firme la Registrul Comertului?
Pentru inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunilor privind suspendarea temporara a activitatii unei societati este necesara intocmirea unei documentatii care trebuie depusa ulterior la ONRC.
Astfel, potrivit informatiilor publicate de Registrul Comertului pe pagina sa de internet, firmele care vor sa isi suspende activitatea trebuie sa depuna o cerere de inregistrare, impreuna cu o declaratie-tip pe propria raspundere din care sa rezulte ca acestea nu desfasoara la sediul social, la sediile secundare ori in afara acestora/desfasoara activitatile declarate o perioada de maximum trei ani.
De asemenea, mai este necesara si hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor/decizia asociatului unic privind suspendarea temporara a activitatii sau reluarea activitatii societatilor, in original.
Conform ONRC, hotararea AGA/decizia asociatului unic trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
- antetul firmei,
- numarul si data,
- semnaturile persoanelor abilitate;
- in preambul se va preciza modul de convocare AGA, precum si indeplinirea conditiilor de validitate a hotararii, conform dispozitiilor legale sau statutare;
- in cazul in care actul modificator este un act aditional in forma autentica, nu se va mai depune si hotararea adunarii generale in baza careia acesta a fost incheiat.
In plus, hotararea AGA/decizia asociatului unic va contine durata suspendarii/momentul reluarii activitatii (incepand de la data ... pana la data ... / reluata de la data de ... ). Pe langa aceste informatii, hotararea AGA poate contine darea de data certa a serviciului de asistenta din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si poate fi incheiata sub semnatura privata, se mentioneaza pe site-ul ONRC.
Tot pentru suspendarea activitatii, firmele trebuie sa depuna certificatele constatatoare emise in baza declaratiilor-tip pe propria raspundere pentru autorizarea activitatii/suspendarea activitatii.
Daca este cazul, este necesara si imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale. Acest document trebuie depus in original.
Potrivit ONRC, cererea de inregistrare si inscrisurile prevazute de lege trebuie indosariate (in dosar cu sina) si numerotate. Firmele pot sa depuna acest dosar direct la registrul comertului, prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire sau prin mijloace electronice.
Atentie! Cererea transmisa in forma electronica va avea incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa.
ONRC informeaza ca inscrisurile a caror inregistrare, mentionare sau publicare se solicita la registrul comertului vor fi tehnoredactate de catre solicitant in limba romana, vor fi lizibile, fara stersaturi sau adaugari, sub sanctiunea respingerii acestora.
Solutionarea cererii revine in competenta directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoanei sau persoanelor desemnate care poate/pot dispune administrarea si a altor acte doveditoare decat cele enumerate, se precizeaza pe site-ul ONRC.
Cat costa suspendarea activitatii?
Suspendarea activitatii unei firme nu implica doar intocmirea unei documentatii si depunerea acesteia la Registrul Comertului, ci si plata unor tarife. Mai exact, pe site-ul ONRC se mentioneaza ca solicitantii trebuie sa achite anumite taxe si sa faca dovada platii, respectiv sa includ chitantele in dosarul care trebuie depus la registrul comertului.
Mai exact, potrivit ONRC trebuie platite taxele de registru de 45 lei, la care se adauga 27 lei, reprezentand un procent aplicat taxei de registru - 50% Fondul de lichidare si 10% Fondul de buletin prevazute de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
De asemenea, mai trebuie achitata si suma de 72 lei pentru fiecare sediu autorizat pe baza declaratiei pe proprie raspundere (45 lei taxa de registru, plus 27 lei reprezentand un procent aplicat taxei de registru - 50% Fondul de lichidare si 10% Fondul de buletin prevazute de Legea nr. 85/2014).
La toate acestea se adauga si tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.
Taxele pot fi achitate in numerar sau cu card bancar la casieriile registrului comertului, precum si cu mandat postal, ordin de plata.
Cat sunt inactivi, agentii economici pot scapa de depunerea anumitor declaratii fiscale
Contribuabilii care isi suspenda temporar activitatea pot beneficia de regim derogatoriu de declarare, adica au dreptul sa nu mai depuna anumite declaratii fiscale in perioada de inactivitate. Acest regim este reglementat de Ordinul ANAF nr. 1221/2009.
Va reamintim ca, pentru a beneficia de aceste facilitati, contribuabilii pot depune o cerere la organul fiscal in a carei evidenta fiscala sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii.
Totusi, regimul derogatoriu se aplica doar societatilor care isi inregistreaza inactivitatea temporara la Oficiul Registrului Comertului (ORC). De aceea, odata cu cererea de solicitare a regimului derogatoriu se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre ORC privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.
Nu orice firma poate dispune de regimul derogatoriu de depunere a declaratiilor. Pentru a beneficia de acest regim, agentul economic nu poate sa aiba salariati si trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii:
- sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
- sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare si/sau venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
- sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
- sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
- sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
- sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
- sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
- inactivitatea temporara sa fie inscrisa in Registrul Comertului.
Firmele suspendate, beneficiare ale regimului derogatoriu, sunt scutite de depunerea mai multor formulare fiscale, si anume:
- Declaratia 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat),
- Declaratia 101 (impozitul pe profit),
- Declaratia 104 (distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor),
- Declaratia 120 (decont privind accizele),
- Declaratia 130 (decont privind impozitul la titeiul din productia interna)
- Declaratia 300 (decont de TVA).
- Declaratia 112 (obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate).
Regimul de declarare derogatoriu se solicita pentru toate obligatiile de declarare cuprinse in formularele mentionate mai sus si care sunt inscrise in vectorul fiscal al contribuabilului.
Atentie! Pe perioada regimului de declarare derogatoriu, societatile comerciale sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare.
Posibilitatea de a nu depune declaratii fiscale pe perioada inactivitatii temporare este disponibila si persoanelor fizice autorizate care si-au suspendat activitatea economica (facilitate introdusa prin Ordinul ANAF nr. 342/2013). Procedura de solicitare a regimului derogatoriu este aceeasi ca in cazul societatilor comerciale.
Astfel, incepand din 2013, persoanele fizice autorizate care isi suspenda temporar activitatea si vor sa nu mai depuna declaratii fiscale pe perioada suspendarii trebuie sa solicite acest lucru Fiscului prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carei evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii. Odata cu aceasta cerere, ele trebuie sa depuna si ”dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare in baza carora persoanele respective isi desfasoara activitatea, dupa caz”.
Lista declaratiilor fiscale supuse regimului de declarare derogatoriu cuprinde si pentru PFA aceleasi formulare ca si pentru firme:
- Declaratia 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat),
- Declaratia 101 (impozitul pe profit),
- Declaratia 104 (distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor),
- Declaratia 120 (decont privind accizele),
- Declaratia 130 (decont privind impozitul la titeiul din productia interna)
- Declaratia 300 (decont de TVA).
- Declaratia 112 (obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate).
Ghidul firmei suspendate la Registrul Comertului, disponibil exclusiv pentru abonatii la alertele personalizate AvocatNet.ro, reprezinta o colectie de trei articole ce contin toate informatiile si explicatiile necesare antreprenorilor care vor sa isi suspende temporar activitatea. Acesta este primul material din serie, urmand ca joi si vineri sa publicam si celelalte doua in care vom arata care este statutul juridic si fiscal al firmelor suspendate si, respectiv, cum se poate relua activitatea unui agent economic dupa suspendare. |
Comentarii articol (0)