Mihai Pop a scris:
Buna seara,
Cum se explică, ce înseamna prorogarea de competenţă ?
Multumesc
Prorogarea semnifică extinderea competenţei unei instanţe, investite cu
soluţionarea unei cereri de chemare în judecată, în temeiul legii sau al unei hotărâri judecătoreşti ori a convenţiei părţilor, şi la soluţionarea altor cereri care, în mod obişnuit nu sunt de competenţa sa .
Prorogarea competenţei este analizată, deci, ca o derogare de la regulile obişnuite de competenţă
În funcţie de temeiul în baza căruia intervine prorogarea de competenţă, aceasta poate fi :
- prorogare legală, intervenită în temeiul legii; Prorogarea legală de competenţă este acea formă de extindere a competenţei instanţei care se realizează sau intervine în acele cazuri în care există o dispoziţie expresă a legii. Prorogarea legală de competenţă intervine, aşadar, numai în cazurile expres prevăzute de lege.
- prorogare judecătorească, prin efectul unei hotărâri judecătoreşti; Prorogarea judecătorească de competenţă operează în acele situaţii în care, prin efectul unei hotărâri judecătoreşti,o instanţă este investită cu îndeplinirea unor acte procedurale sau chir cu soluţionarea unor cauze civile ce ar intra în sfera de atribuţii a altor instanţe. Instituţia prorogării judecătoreşti de competenţă poate avea loc în următoarele cazuri:
a. în cazul delegării unei alte instanţe
b. în cazul strămutării procesului de la o instanţă la alta pentru motivele prevăzute de art.37 C.proc.civ.
c. în cazul casării unei hotărâri judecătoreşti cu trimitere la o altă instanţă de acelaşi grad ... etc.
- prorogare convenţională sau voluntară, stabilită în temeiul convenţiei părţilor. Prorogarea convenţională sau voluntară se produce în acele situaţii în care
părţile îşi manifestă, expres sau tacit, voinţa de a alege o altă instanţă decât cea prevăzută de lege pentru soluţionarea litigiului. Altfel spus, prorogarea convenţională sau voluntară este acea prelungire a competenţei unei instanţe intervenită în temeiul unei înţelegeri a părţilor, atunci când legea procesuală le îngăduie acestora să deroge de la regulile de competenţă.