avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Convenþia matrimonialã
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Convenþia matrimonialã

O alta noutate a noului Cod Civil este conventia matrimoniala.

Credeti ca va fi utilizată conventia la casatoriile viitoare sau chiar la cele deja incheiate?
Cel mai recent răspuns: Florin* , utilizator 21:38, 5 Octombrie 2011
Casnicia este mai mult decat o conventia. Fara a le atinge este asemanator contractului muncii, care este protegat de legea. Deoarece e o tradarea a persoanei intreaga, renuntarea la libertatea de a fi unul singur, pentru a constitui partea sociala a personei, in familia. (subiectiv, este o raspandirea iubiri, care este contagios). Este o aderarea voluntara la un proiect de dezvoltarea personala integral pentru a naste copii, a-i creste si a-i educa. Al doilea obiectiv este ajutor reciproc. In definitiv, este un post natural firesc a constitutiei natura omeneasca, pe care ai nevoei de o pregatirea matura, si ce are la baza iubirea, motorul lumii. Contractele au la baza pretul, fara careuia nu este valid. Mercantilizarea acest proiect este o prostitutia institutiei.
In ceea ce priveste efectele retroactive ale niste dispositii privind casnicia, de fapt nu exista decat putine reglamentarii practice care poate fi aderate, prin manifestare vointele sotiilor, prin constatarea notariala, la noul codul civil pe partea casniciei. Ca exemplu, regimen de despartirea bonurilor. Aspecte procedurale sunt aplicabile daca faptul care da naste la aceste procedurile sunt operate dupa intrarea in vigoare noului codul civil. Mai multe dispositii sunt doar de regulare, si interpretarea faptele care vor fi intampinate dupa casatoria. Drepturilor civile de mai multe ori nu sunt schimbate (De fapt suntem multumiti si actualmente de principiile ale dreptului roman, strans de Iustiniano, si codificat de Napoleon) ci doar exprimate de forme diferite.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
In opinia mea,aceste conventii matrimoniale vor fi uzitate la casatoriile ce se vor incheia.Este corecta introducerea acesteia,deoarece satisface o realitate a timpurilor noastre.In acest sens,vor fi evitate pe viitor procese ....cel putin umilitoare pentru oricare dintre parti.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
andymaurul, utilizator
Noul cod civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri.

Spre deosebire de reglementarea in vigoare, cei care nu vor dori sa li se aplice comunitatea legala vor putea incheia conventii matrimoniale, care vor fi autentificate de notar si, pentru a fi opozabile tertilor, vor fi inscrise in Registrul national al regimurilor matrimoniale, tinut in format electronic de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

La cererea sotilor, conventiile pot fi notate si in cartea funciara sau inscrise in registrele de publicitate prevazute de lege.

In timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca, fara nici o conditionare, lucru care nu este permis de legislatia in vigoare.

Potrivit regimului separatiei de bunuri, fiecare dintre soti este proprietar exclusiv asupra bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.

In ceea ce priveste modificarea regimului matrimonial, aceasta se poate realiza fie pe cale conventionala, fie pe cale judiciara, dupa caz.
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna seara,

Aceste conventii matrimoniale se pot incheia si in cazul casatoriilor realizate deja?

Multumesc.
Se vor putea incheia inclusiv pentru casatoriile deja realizate.

Alte discuții în legătură

Partaj in urma decesului unui parinte tudorica70 tudorica70 Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor. Daca unul dintre copii primeste un imobil prin ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial 080668 080668 va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala in noul cod civil 2011 Alin Popescu Alin Popescu S-a tot discutat in mass-media pe tema asta pana acum. Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel ... (vezi toată discuția)