avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu odihna

Buna ziua! Am si eu o intrebare,am 21 de zile d concediu pe anul acesta si angajatorul nu a vrut sa imi dea nici o zi din cauza faptului k avem mult de lucru,intrebarea este zilele de concediu imi vor ramane si in anii urmatori ?sau daca imi dau demisia zilele de.concediu mi se vor plati?si am mai inteles ca daca ajung la 40 de zile la sfarsitul unui an se vor plati toate zilele...astept raspuns ..Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:24, 2 Ianuarie 2017
1. In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. (art.146 alin.2 C.mun.)

In speta, angajatorul are obligatia sa vi le acorde pana la data de 01,07.2018.

2. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. (art.146 alin.3 C.mun.)

Asadar, la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate vi se vor compensa in bani de catre angajator.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si daca pana la data 01.07.2017 nu mi se vor.acorda zilele de concediu,ele.se vor pierde ?sau angajatorul este obligat sa mi le acorde?
Este vorba de data de 01.07.2018 ...legea prevede ca pana la acesta data angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat pentru anul 2016 .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cine si in ce conditii este obliga pe angajator sa acorde concediu de odihna in cazul in care angajatorul refuza sa acorde acest drept?
1. In primul rand, obligatia este prevazuta in Codul Muncii.

2. Potrivit art.1 alin.5 din Constitutie, in România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

4. Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a
suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna steluta-tah steluta-tah Concediu de odihna neefectuat în 2016,și doresc sal efectuez în 2017 îl pot efectua cu bani sau numai am dreptul la bani faptul ca nu la - m ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna obligatoriu elena_gg elena_gg Buna seara, Am contract de munca individual ca bugetar din ianuarie 2015, in tot acest timp nu am avut concediu de odihna. Nu am dorit concediu de odihna si ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu de odihna in perioadele de incapacitate temporara de munca Oana_Pascu Oana_Pascu Bună ziua, Vă deranjez cu o nouă întrebare, care are la bază informațiile pe care le dețin, respectiv faptul că perioadele de incapacitate ... (vezi toată discuția)