Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
In anul 2002 (nefiind casatorita) am cumparat un apartament cu 3 camere in orasul x, pe care l-am renovat, l-am mobilat.
In anul 2008 m-am casatorit si m-am mutat in orasul y cu sotul meu. El nu a avut locuinta proprie, asa ca am stat in chirie. Intre timp, am reusit sa vand apartamentul cumparat in 2002, iar acum imi doresc sa cumpar din acesti bani altul in orasul y. Am inteles de la Dl notar, ca e indicat sa se specifice in ctr de vanzare al noului apartament, ca acesta a fost cumparat din banii care reprezinta contravaloarea apartamentului vandut, ca sa ramana bun propriu al meu. Sotul meu in schimb este foarte nervos, nici nu vrea sa auda de asa ceva, spunanad ca atunci el nu o sa ramana cu nimic, si eu o sa pot sa-l dau afara din casa cand vreau... Ceea ce de fapt nu intentionez, cum i-am explicat si lui. Intrebarea mea este: in caz in care nu se va face nici o referire in contr de vanz-cump al noului apartament privitor la din ce suma s-a achizitionat, bunul devenind astfel bun comun, in caz de divort, o sa mai am posibilitatea de a dovedi ca de fapt, apartamentul s-a cumparat din banii aia? Daca da, prin ce modalitati?
Multumesc anticipat.
Engfull & Silk:
a este corect cu siguranta, b nu e corect tot asa cu siguranta, in schimb nu inteleg de ce nu ar fi valabila conditia simpla potestativa din partea creditorului sau a debitorului , indiferent de tipul de contract ce s-ar incheia intre parti
Conditia pur potestativa din partea debitorului atrage nulitatea intregului act juridic, caci vadeste lipsa vointei debitorului de a se obliga, deci nu exista o legatura juridica.
Conditia pur potestativa din partea creditorului este valabila (ex. vanzarea unei cantitati de vin cu conditia de a place cumparatorului este valabil deoarece indeplinirea conditiei atarna de vointa creditorului)
Conditia simpla potestativa depinde de vointa uneia dintre parti cat si de un fapt exterior, sau atat de vointa uneia dintre parti cat si de vointa unei terte persoane nedeterminate. N-am citit restrictii privitoare la unele acte la care o conditie simpla potestativa ar putea atrage nulitatea acului ... Poate n-am fost destul de atenta, asadar va rog sa ma lamuriti.
Multumesc anticipat.
In privinta grilelor Engfull are perfecta dreptate atat in ceea ce priveste raspunsurile corecte, cat si la argumentele date. =D>
Altele tot la civil, partea generala:
1. Prescripţia extinctivă nu curge (este suspendată):
a) între concubini
b) ori de câte ori minorul este lipsit de ocrotire părintească
c) între soţi.
2. Nulitatea relativă:
a) desfiinţează, în toate cazurile, doar o parte din efectele actului juridic
b) poate fi acoperită prin confirmare
c) poate fi invocată şi de instanţă din oficiu.
3. În cazul termenului suspensiv stipulat în favoarea debitorului:
a) starea de insolvabilitate a debitorului nu atrage decăderea din beneficiul termenului
b) prescripţia începe să curgă la data împlinirii termenului
c) creditorul este îndreptăţit să primească plata înainte de scadenţă.
Pt m13d:
Incerc sa fiu mai chibzuita de aceasta data si totodata - la propunerea Ta - sa si vin cu explicatii privitoare la grilele postate. Asadar:
1. Leziunea
- raspuns: b
- motivatie: Prin leziune se intelege prejudiciul material suferit de una dintre parti din cauza disproportii vadite de valoare intre cotraprestatii. Totodata daca analizam actele juridice care pot fi anulate pt leziune, observam existenta urmatoarelor cerinte in acest sens: sa fie acte juridice de administrare vezi art. 25 din Decr. 32/1954 (asadar nu si cele de dispozitie!) / sa fie incheiate de minorul intre 14-18 ani singur / sa fie lezionare / sa fie acte jur. bilaterale, cu titlu oneros si comutative.
La cea cu prescriptia extinctiva:
- raspuns: c
- motivatie: Termenul de prescriptie este esentialmente legal (art. 1 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958)
Am si eu o intrebare: are cineva baremul de la grila din 2004 admitere INM? ms anticipat.
Dana05: revin la prima intrebare cu o corectare, cred ca e corect a si c. Nu doar a.
Buna seara tuturor, si felicitari pt initiativa de a deschide asa un topic. Discutiile de pana acuma sunt foarte constructive si motivante.
Pt dana05:
1 - a
2 - ac
3 - b
4 - b
Simpatice intrebari... Astept sa-mi spui unde am gresit + alte intrebari.