avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Activitate otilia_tec

Activitate otilia_tec

chiar daca ord.63 era pe litere eu le-am facut pe articole , la indrumarea juristului de atunci
intreb din nou: este vreo greseala/impediment daca cim este pe articole si nu pe litere ?
pana acum toate contractele individuale de munca le-am facut pe articole .prin aparitia Ord.1616/2011 modelul cadru este pe litere
intrebare:este necesar sa schimb numerotarea din articole cum le aveam , in litere ?
ca iar trebuie sa fac act aditional la cim cu noile adaugiri si nu mai stiu cum sa le mai fac , deoarece ma gandesc la ce batai de cap va mai da si revisal-ul
ce parere aveti ?
Fiind institutie bugetara , in baza art.III al.5 din OUG 63/2010 , s-a hotarat disponibilizarea pensionarilor care cumuleaza pensia cu salariul .
Intrebare : se acorda acestora preaviz ? Care este temeiul legal de incetare a contractului individual de munca ?
pai de unde stiu eu ca are dosarul aprobat , cand se trimite admiterea sau respingerea cererii de pensionare prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, in termen de 45 de zile calendaristice de la data depunerii cererii. ce fac cu el pana atunci , in sensul aplicarii lg.49/2010?
conform articolul 41, alineatul (5) inceteaza cim pentru salariatii care au depus dosar pentru pensionare anticipata ? daca da , si dosarul le este respins din varii motive , atunci se cheama ca raman si fara pensie si fara serviciu ?
As vrea sa stiu daca se opereaza in carnetul de munca contractul de management pentru directorul unitatii , incheiat in baza art.III alin.6 din OUG 37 din 2009,contract care in baza aceleiasi ordonante alin.7 este asimilat contractului individual de munca,conferind titularului vechime in munca si in specialitate.
DIn cate stiu , in carnetul de munca se opereaza doar activitatea depusa in baza unui contract individual de munca .
Directie nou infiintata in cadrul primariei , cu personalitate juridica distincta , functioneaza in baza Legii serviciilor comunitare de utilitati publice, legea 51/2006 şi a Legii 241 din 2006, legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare si a Regulamentului de Organizare si Functionare aprobat prin HCL , prestand activitati de utilitate publica si de interes economic si social general ,efectuate in scopul captarii, tratarii, transportului, inmagazinarii si distribuirii apei potabile
Directorul unitatii a fost numit temporar pana la organizarea unui concurs , i s-a incheiat contract individual de munca pe perioada determinata în baza art.28 din legea 51 din 2006 . Prin act aditional i s-a prelungit cim de 2 ori cf.art.80 alin 3 coroborat cu art.82 alin.1 din Codul Muncii .
În urma susţinerii concursului de ocupare a functiei directorul este numit prin dispoziţia primarului , are contract de management şi contract individual de muncă .
Întrebare : i se incheie un nou contract individual de munca pe perioada determinata , egala cu perioada mandatului primarului , respectiv de 4 ani ? Care este baza legala ?
am un carnet de munca in care sunt facute urmatoarele consemnari:01.09.1994 crestere copil ; 01.09.1994 indexat salariul cf hg.nr.39/1994;01.04.1995 indexat salariul cf.hg.nr182/1995 si 14.06.1995 incetat activitatea terminare concediul postnatal
intrebare : constituie vechime in munca in vederea acordarii sporului de vechime perioada cuprinsa intre 01.09.1994 si 14.06.1995 ?
deci,salariatii din sistemul bugetar , nu mai au dreptul la dublul compensatiilor conform art.132 alin 5 din CM , in cazul lucrului in zile de sarbatori legale ?
Legea 330/2009
Art. 20. - Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite.Munca astfel prestata si platita nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator.
Legea 329/2009
Art. 11. - Prin derogare de la prevederile art. 119 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi pana la data de 31 decembrie 2010, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite acordate pana la data de 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal in cursul anului 2009, si pana la data de 31 martie 2011, pentru activitatea suplimentara prestata in anul 2010.
Codul Muncii
Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Art.132 - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
INTREBARE:In conditiile aplicarii art.20 din legea 330/2009,ce se intampla cu art.132 alin 5 din Codul Muncii ?