avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Activitate anes

Activitate anes

Răspuns la discuția divort de comun acord
Buna ziua,
In procesul de divort partile se vor putea prezenta prin mandatar si nu personal cand au resedinta in strainatate.
Prin urmare, daca sotul dvs. nu demonstreaza ca are resedinta in strainatate s-ar putea ca instanta sa nu tina cont de procura formulata si sa fiti obligata sa prezentati martori pentru dovedirea motivelor de divort.

Am si eu o intrebare: cum ati introdus cerere de divort de comun acord daca sotul este in Egipt? Cine a semnat in locul lui? La divortul de comun acord este necesara semnatura ambelor parti. Apoi ati mentionat ca v-ati casatorit in 19 ianuarie 2009 si in 15 ianuarie 2010 ati introdus cererea, insa nu era implinit termenul de un an pentru a putea divorta de comun acord.
Bafta multa!
Răspuns la discuția partaj
Buna ziua,
Prin acest drept de creanta se considera ca fosta dvs. sotie are dreptul la o anumita suma de bani cu care a contribuit si ea la plata apartamentului. Chiar daca ati precizat ca banii v-au fost retinuti din salariu, acesta este considerat bun comun al sotilor.
Incercati o intelegere amiabila cu fosta sotie incheiata la un notar, in caz contrar instanta de judecata va hotari valoarea sultei (a sumei de bani) pe care o veti plati fostei sotii.
Buna seara,
Nu inteleg cum este vorba de doua instante de acelasi grad, daca paratul este acelasi. Sa inteleg ca exista doua procese in doua localitati diferite la instante de acelasi grad?
Ati verificat daca obiectul proceselor este acelasi? Poate ca reclamantii nu au legatura unii cu altii. Poate reveniti cu explicatii.
Răspuns la discuția renuntere mostenire
Buna ziua,
Intr-o prima faza puteti accepta mostenirea, apoi printr-o tranzactie sau act de partaj sa stabiliti ca iesiti din indiviziune, iar partea dvs. sa revina persoanei cu care incheiati tranzactia sau conventia de partaj, cu achitarea unei sulte in favoarea dvs. sau fara plata acesteia, depinde de intelegere.
Răspuns la discuția stabilirea paternitatii
Buna ziua,
Daca mama il va actiona in judecata pe presupusul tata, atunci instanta de judecata poate stabili efectuarea unui test ADN pentru a se demonstra daca minorul este sau nu copilul paratului (in situatia de fata, fratele dvs.)
Daca se demonstreaza ca paratul (fratele) este tatal copilului, atunci instanta de judecata il poate obliga la plata tuturor cheltuielilor de judecata, reprezentand onorariu de avocat (daca mama reclamanta a angajat un avocat), contravaloare expertiza medico-legala, taxa de timbru si timbru judiciar.

Cheltuielile de judecata le plateste partea care a cazut in pretentii.

Mama copilului il poate actiona pe fratele dvs. in judecata doar in termen de un an de la nasterea copilului.

Daca acest termen nu este trecut si se deschide o actiune pentru stabilirea paternitatii, atunci poate ar fi bine ca fratele dvs. sa consulte un avocat in acest sens.
Buna ziua,
Potrivit art. 64, alin. 1 Codul familiei "Copilul din afara casatoriei dobindeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intii stabilita.", iar potrivit alin. 3 al aceluiasi articol "In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2."

Potrivit art. 62, alin. 2 Codul familiei "Daca parintii nu au nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. In acest caz, numele copilului se va stabili prin invoiala parintilor si se va declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. "

Asadar, copilul nascut in afara casatoriei si recunoscut de catre ambii parinti poate purta sau numele mamei, sau numele tatalui sau numele reunite ale parintilor.

Discutati cu tatal copilului aceste posibilitati si hotarati pe care o alegeti.

Chiar daca nu purtati acelasi nume cu copilul si nu veti ramane impreuna cu tatal copilului, faptul ca aveti nume de familie diferite nu reprezinta nicio problema (proba o constituie certificatul de nastere al copilului).

O nastere usoara!
Răspuns la discuția recuperare salariu
Buna ziua,
Potrivit art. 277 din Codul Muncii, "Neexecutarea unei hotarari judecatoresti privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedeseste cu inchiosare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda."
Prin urmare, avand sentinta judecatoreasca, trebuie sa adresati o cerere angajatorului prin care sa solicitati sa va achite drepturile salariale potrivit hotararii judecatoresti. Aceasta cerere este bine sa o aveti in doua exemplare si exemplarul pe care il veti pastra sa existe un numar de inregistrare. Daca se refuza inregistrarea cererii, atunci o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata.
In termen de 15 zile de la data inregistrarii sau a primirii prin posta, societatea este obligata sa va achite drepturile salariale.
Daca nu va achite salariile restante, atunci puteti formula o plangere penala, conform art. 279 Codul Muncii.
Termenul de introducere a plangerii penale este de 2 luni de la data la care persoana vatamata a cunoscut faptuitorul (adica dupa trecerea celor 15 zile).
Plangerea se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului.
Pentru a nu se ajunge aici, precizati in cererea pe care o adresati angajatorului in ceea ce priveste plata salariului, ca nerespectarea hotararii judecatoresti reprezinta o infractiune (neachitarea salalriului in termen de 15 zile).
Bafta mare!
Răspuns la discuția recuperare salariu de la firma
Buna ziua,
Potrivit art. 284, alin. 2 Codul Muncii, cererile pentru judecarea conflictelor de munca se adreseaza instantei competente in a carei circuscriptie reclamantul isi are domiciliul. Prin urmare, cererea de chemare in judecata o veti formula la Tribunalul Dambovita, dvs. locuind in Targoviste. De asemenea, prin cerere puteti solicita sa vi se achite si cele 5 zile din preaviz pe care angajatorul nu vi le-a acordat, conform art. 74, alin. 2 din Contractul colectiv de munca la nivel national pentru anii 2007-2010 si celelalte drepturi salalriale restante, indexate, majorate si reactualizate pana la data platii efective.
Ar fi bine sa va adresati unui avocat cel putin pentru formularea actiunii, sa nu cumva sa omiteti ceva.