avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare salariu

Intr-un dosar care are pe rol judecarea unui litigiu de munca am primit o sentinta civila prin care societatea comerciala la care am lucrat sa-mi plateasca drepturile salariale pentru timpul lucrat in luna iulie si sa-mi compenseze in bani concediul de odihna pentru anul in curs. (definitiva) Am senzatia ca societatea comerciala se eschiveaza la plata celor stabilite de instanta de judecata. Va rog respectuos sa ma indumati si sa-mi spuneti ce demersuri trebuie sa intreprind fapt pentru care va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 15:00, 4 Ianuarie 2010
Buna ziua,
Potrivit art. 277 din Codul Muncii, "Neexecutarea unei hotarari judecatoresti privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedeseste cu inchiosare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda."
Prin urmare, avand sentinta judecatoreasca, trebuie sa adresati o cerere angajatorului prin care sa solicitati sa va achite drepturile salariale potrivit hotararii judecatoresti. Aceasta cerere este bine sa o aveti in doua exemplare si exemplarul pe care il veti pastra sa existe un numar de inregistrare. Daca se refuza inregistrarea cererii, atunci o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata.
In termen de 15 zile de la data inregistrarii sau a primirii prin posta, societatea este obligata sa va achite drepturile salariale.
Daca nu va achite salariile restante, atunci puteti formula o plangere penala, conform art. 279 Codul Muncii.
Termenul de introducere a plangerii penale este de 2 luni de la data la care persoana vatamata a cunoscut faptuitorul (adica dupa trecerea celor 15 zile).
Plangerea se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului.
Pentru a nu se ajunge aici, precizati in cererea pe care o adresati angajatorului in ceea ce priveste plata salariului, ca nerespectarea hotararii judecatoresti reprezinta o infractiune (neachitarea salalriului in termen de 15 zile).
Bafta mare!
Va puteti adresa unui executor judecatoresc daca hotararea judecatoreasca este investita cu titlu executoriu.
se va putea avea in vedere si art. 374 ind.1 CodPr. Civ. si art. 277Codul Muncii
si
art. 156 codul Muncii :
" Salariile se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale angajatorilor " ca putand constitui , parerea mea , titlu executoriu
Conform prevederilor art.278 C.pr.civ., "hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect: 1. plata salariilor sau a oricaror alte drepturi izvorate din raporturile juridice de munca...".
De aceea consider ca nu este necesara decat o comunicare de catre instanta a hotararii respective catre angajator, fara a fi necesara apelarea la un executor judecatoresc, iar mai departe consider ca fiind corect raspunsul dat de utilizatorul anes.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
ContSters36411, utilizator
16. Dupa articolul 374 se introduce un nou articol, articolul 374^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 374^1. - Inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie."
din legea 459/2006 pentru modificarea si completarea c. pr. civ. ( m.of.994/2006)
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu blackbeautybrother blackbeautybrother Angajatorul nu mi-a achitat drepturile salariale pe o perioada de 3 luni din anul 2014 plus o luna din 2015. Am o hotarare a instantei de judecata prin care ... (vezi toată discuția)
277 codul muncii - refuzul de a face plata pana la recurs = infractiune? andra1234 andra1234 intrebare: un angajat a castigat in instanta drepturi salariale, societatea nu a primit inca hotararea judecatoreasca astfel incat sa o poata contesta ... (vezi toată discuția)
Sentinta executorie de drept adapter adapter Hello. Daca cineva care are o hotarare judecatoareasca prin care se stabileste faptul ca este executorie de drept (drepturi banesti castigate in instanta), si ... (vezi toată discuția)