avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Activitate cucuruzu

Activitate cucuruzu

La ce va referiti prin termene?
Aveti dreptate, dar nu este si cazul tatalui meu. O sa citez din decizia din anul 1990 a respectivei intreprinderi:
Art1: Conform ord 50/5.03.1990 tot personalul care este in activitate beneficiaza de grupa1 de munca, care lucreaza efectiv la locurile de munca prevazute in anexa1.
De grupa1 de munca in sectia TFO beneficiaza tot personalul din sectie existent in activitate la data de 01.01.1976

Tatal meu are inscris pe cartea de munca ca a lucrat acolo si in acea sectie, dar la arhive nu exista un tabel nominal cu persoanele care au lucrat.
De asemenea, un coleg al tatalui meu din acea perioada a luat in anul 2000 o adeverinta de la acea intreprindere, care inca nu se desfiintase din care reiese ca a lucrat acolo si ca a avut grupa 1 de munca.
Eu stiu ca in dreptul romanesc nu se ia in considerare faptul ca altcineva in situatie similara a beneficiat de acest drept, dar banuiesc ca daca ma voi duce in fata instantei cu aceasta adeverinta va produce o oarecare impresie.
O alta intrebare: Eu as putea sa-l reprezint pe tatal meu in fata instantei?
1976-1978
Atunci nu era incadrat in grupa1 de munca, dar ulterior, dupa 90 s-a revenit si s-a dat o decizie a intreprinderii in care se recunostea pentru toata sectia ca beneficiaza de grupa 1.
Da, nu stiu. Eu sper ca in hartia care imi va veni de la Tribunal mi se va da o argumentare si nu o sa fie cum apare pe site respinge contestaţia ca neîntemeiată. Pentru ca asa, e pur si simplu bataie de joc.
florisiris a scris:



Priviţi lucrurile şi sub aceast aspect.
Faptul că în carnetul de muncă este consemnat că a lucrat într-o unitate în care anumite categorii de angajaţi beneficiau de încadrare în grupă superioară de muncă, nu înseamnă neapărat că şi tatăl dumneavoastră a beneficiat de această încadrare, lucru reţinut din câte înţeleg şi de instanţa de fond.



Este consemnat in cartea de munca locul de munca si postul si se incadreaza, dar probabil ca pentru un judecator e mai usor sa se respinga ca neintemeiata decat sa studieze cu atentie dosarul. Eu zic ca este o speta foarte simpla si abia acum imi dau seama in ce stare jalnica este justitia in Romania. Adica poti sa ai dreptate, poti sa n-ai , nu conteaza important e cum a dormit Doamna Judecator. E foarte usor sa scrii ,, se respinge ca neintemeiata ,, decat sa dai si o argumentatie. As dori un avocat care doreste cazul sa ma contacteze pe privat.
Am dat in judecata si mi-a fost respinsa pe fond ca neintemeiata. Avocatul mi-a garantat ca o sa castig. Acum vreau sa angajez alt avocat dar nu prea mai am incredere. Vreau sa stiu sigur daca sunt sanse sa castig pana la urma si vreau ca onorariul avocatului sa fie conditionat de castigul spetei ca m-am saturat de tepari.
Buna ziua! Problema sta in felul urmator:

Tatal meu a lucrat 2 ani cu grupa 1 de munca la o intreprindere care acum este desfiintata si arhiva ei este acum la Arhivele nationale. Daca i s-ar recunoaste acesti 2 ani de grupa1 de munca, ar face in total peste 20 de ani de grupa1 de munca si ar beneficia de o reducere a varstei standard de pensionare de 12 ani. In legea pensiilor scrie ca pentru a i se recunoaste acesti ani de grupa1 trebuie sa prezinte o adeverinta de la intreprindere sau de la detinatorul de drept al arhivei intreprinderii din care sa reiasa acest lucru. In urma cererii, domnii de la Arhivele nationale au spus ca ei prin legea de functionare nu elibereaza adeverinte de niciun fel si ne-au transmis o decizie a intreprinderii respective care spune ca toti angajatii care au lucrat in acea perioada au beneficiat de grupa1 de munca dar nu exista un tabel nominal al lucratorilor. Mentionez ca in cartea de munca este trecut faptul ca a lucrat acolo. Am facut dosarul de pensionare in care am anexat si aceasta decizie a intreprinderii si comunicarea de la Arhivele nationale, iar acesta a fost respins pentru ca nu au fost luati in calcul tocmai acei ani de grupa1 de munca. Este evident ca este un vid legislativ pentru ca in legea pensiilor scrie clar ca trebuie adeverinta, iar Arhivele Nationale nu elibereaza astfel de documente. Eu ce ar trebui sa fac in acest moment? Pe cine ar trebui sa dea in judecata? Casa de pensii sau Arhivele nationale? Are vreo sansa sa i se recunoasca drepturile?
Am vorbit cu Directorul de la Arhive Teleorman si acesta mi-a zis ca ei nu elibereaza adeverinte (legea 16/1996) si ca singura solutie este sa actionez in instanta casa de pensii si ca mai multi au rezolvat astfel aceasta problema. Se pare ca este inca un vid legislativ, din pacate iar pe banii nostri.
Si cum ar trebui sa procedez pe mai departe?
Din decizie rezulta ca toti angajatii care au lucrat acolo au grupa 1, dar nu au un tabel nominal cu toti salariatii, deci nu mi-au dat decizie cum ca eu as fi lucrat acolo. La casa de pensii nu mi-au acceptat aceasta decizie si mi-au zis ca imi trebuie adeverinta personalizata(ca sa zic asa)