avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Activitate miknik

Activitate miknik

LARAIVA,

Afirmi ca " s-a dat viza de aici,dar acolo i s-a cerut la ambasada un cont de 50 de euro pe zi,pt perioada ,,vizitei''.

"A primi viza de aici" inseamna ca oficiul Roman pentru Imigrari a aprobat invitatia ta, adica, dupa efectuarea formalitatilor la aceasta institutie, ti s-a eliberat in original, cu semnatura si stampila ORI, DECLARATIA PE PROPRIE RASPUNDERE, respectiv formularul albastru de invitatie. Pe care il vei remite prin posta dlui egiptean. Care (dl egiptean) il va depune la ambasada+taxa+pasaport+asigurare+bilet avion pt obtinerea vizei. Adica aplicarea autocolantului specific vizei.

Din momentul aprobarii invitatiei formulate si depuse de tine la ORI, urmare verificarilor facute de catre personalul din acest departament, Oficiul Roman pt Imigrari va transmite la Minsterul Afacerilor Externe - Directia Consulara acordul pt acordarea vizei acestui cetatean egiptean. MAE-Directia Consulara va remite Ambasadei Romaniei din Egipt-Cairo acordul de acordare a vizei de scurta sedere pt dl egiptean.

Deci, numele lui se va afla pe lista Dlui Consul pentru acordarea vizei.

Deci, in momentul in care Egipteanul va aplica la Ambasada pt obtinerea vizei numele lui este trecut deja pe lista persoanelor verificate cu drept de obtinere a vizei.

Deci, Consulul nu trebuie sa-l intrebe decat de invitatia in original de la ORI+pasaport+taxa vza+asigurare medicala+bilet avion. Nu are de ce sa-l mai intrebe de cei 50 euro/zi.

Asta l-ar intreba in conditiile in care actele de aprobare a invitatiei nu ar fi fost depuse de tine la ORI, ci de catre Egiptean prin Ambasada Romaniei.

Astept solicitarile tale. Pt clarificare.

Pentru TROPE_DOI, dar si in atentia LARAIVA

Dupa casatorie, cetateanul egiptean nu trebuie sa plece nicaieri. Nici sa se intoarca in Egipt pt obtinerea vizei pt intregirea familiei, nici in alta parte. Trebuie sa stea cu sotia sa, la ei acasa si sa procedeze la depunerea actelor la ORI pentru obtinerea cartii de rezidenta in interiorul termenului de valabilitate al vizei in baza careia a intrat in Romania. Chiar si dupa expirarea vizei, poate sa depuna actele la ORI pt obtinerea cartii de identitate ca rezident, membru de familie al unui cetatea roman. Caz in care va plati o amenda administrativa, al carei cuantum este in functie de nr. de zile de intarziere de la data expirarii vizei pana la data depunerii cererii la ORI.

Va trebui sa paraseasca teritoriul Romaniei, respectiv sa se intoarca in Egipt, doar in situatia in care ORI constata ca aceasta casatorie este de convenienta, nereala si de la data comunicarii acesteia de catre ORI cetateanul egiptean are la dispozitie 15 zile sa paraseasca teritoriul Romaniei.

Casatoria reala cu un cetatean roman da dreptul cetateanului strain (din spatiul comunitar sau out-sider) sa stea in Romania. Cu familia sa. Adica cu sotia sa. Insa, trebuie sa respecte prevederile legale de obtinere a unui act de rezidenta pe teritoriul Romanie, care presupune indeplinirea formalitatilor la ORI+interviu+verificare la domiciliu ca aceasta casatorie este reala: casatoria este intemeiata pe sentimente de afectiune reciproca, locuiesc impreuna si vor sa aiba un viitor comun.

Atata tot.
Buna ziua LARAIVA,

Nu stiu daca anuntul tau mai este de actualitate (in sensul ajutorului solicitat) sau ai rezolvat deja problema ta.

Procedura este foarte simpla. Nu inteleg de ce o complica altii: obtinere viza, casatorie, obtinere carte de rezidenta.

1. Obtinerea vizei de scurta sedere in Romania - max 60 zile
1.a - Se depune la Oficiul Roman pentru Imigrari (strada Eforie - Politia Capitalei-lateral) o cerere de aprobare a invitatiei cetateanului strain, cerere insotita de documentele legale:
- invitatie autentificata (la Notariat) din partea persoanei vizitate, din care sa rezulte ca aceasta va asigura costurile privind indepartarea, in cazul in care strainul invitat nu paraseste Romania pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza, precum si, atunci cand persoana vizitata se obliga, mijloacele de intretinere si cazarea strainului;
- copie a extrasului de cont curent deschis la o banca din Romania (50 euro/zi * nr. de zile estimate de sedere in Romania pt care se face invitatia, pt max 60 zile). Contul curent deschis este un cont normal, obisnuit in care se depun banii, respectiv min 500 euro sau 50 euro*nr zile sedere. Contul curent nu are un regim special (ca in trecut cand avea caracterul unei garantii puse la dispozitia ORI). Contul rubricat nu trebuie sa aiba vechime, respectiv azi deschizi contul si depui banii, maine obtii extrasul de cont si poti depune la ORI invitatia pt obtinerea vizei. BAnii depusi in cont se pot retrage normal, ca din orice cont curent. de preferat, dupa acceptarea invitatiei de catre ORI.
- dovada asigurarii conditiilor de cazare, sub forma unei rezervari ferme la o unitate de cazare, a unui act de proprietate sau de inchiriere a unei locuinte in Romania pe numele solicitantului, daca persoana vizitata nu asigura cazarea.
- taxe ORI

1.b Aceleasi acte se pot depune si la Ambasada Romaniei in Egipt - Cairo, insa procedura este mai anevoioasa

Este de preferat ca cetateanul roman sa efectueze formalitatile legate de aprobare a invitatiei in Romania

2. Casatorie
- certificat nastere cetatean egiptean supralegalizat la Ministerul de Justitie si Ministerul Afacerilor Externe in Egipt, in original.
- certificat de celibat, prin care se dovedeste ca cateteanul strain nu este casatorit in tara de origine, supralegalizat la Ministerul de Justitie si Ministerul Afacerilor Externe in Egipt, in original.

Se vizeaza ulterior la Ambasada Republicii Arabe Egipt in Bucuresti (Bd Dacia) apoi se traduc in limba romana se catre un traducator autorizat.

3. Casatorie - acte stare civila cetatean roman (certificat nastere, hotarare de divort definitiva si irevocabila - legalizata (daca este cazul - divort), copie document identitate, certificat medical, iar pt cetateanul strain certificat nastere supralegalizat si tradus in limba romana, certificatul de celibat - idem, pasaport doar ca act original.

In ziua casatoriei, la Oficiul de stare civila, Sotul egiptean trebuie asistat de catre un traducator autorizat, care trebuie sa faca dovada autorizarii).

4. Obtinere drept de sedere in Romania - carte de rezidenta in Romania pentru persoanele casatorite cu cetateni romani.

Ulterior incheierii casatoriei, cetateanul egiptean are dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, ca membru de familie, ulterior expirarii vizei de sedere temporara in Romania, obtinuta in baza invitatiei.

Insa, pentru a avea rezidenta in Romania trebuie sa efectueze demersurile necesare obtinerii cartii de identitate pentru ezidenta de la Oficiul Roman pentru Imigrari.

Pt asta se depune o cerere, insotita in copie si original de urmatoarele documente: certificat casatorie, certificat nastere, act de proprietate (sau contract inchiriere) pt domiciliu, taxe.

Se obtine o programare pt interviu la ORI in termen de 30 zile de la data depunerii cererii, dar cf legii, acest termen se poate prelungi pana la 90 zile.

La interviu, sunt chestionati cei doi soti (roman si egiptean), separat (sotul egiptean trebuie asistat de catre un traducator autorizat, care trebuie sa faca dovada autorizarii). Intrebarile puse sunt pentru dovedirea faptului ca aceasta casatorie nu este formala, de interes, de convenienta. ca se bazeaza pe sentimente reale, ca cei doi soti locuiesc impreuna, ca au un istoric comun.

Iti doresc succes. Daca vrei si alte detalii suplimentare, lasa-mi adresa de mail sau nr. tel.