avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters121815

Activitate ContSters121815

Buna seara!
Se poate solicita in instanta raspunderea patrimoniala a unui fost salariat, caruia nu i s-a efectuat cercetarea disciplinara in momentul savarsirii abaterii? Mentionez ca decizia de incetare a raporturilor de munca s-a emis in temeiul Art 55 lit.b.
Multumesc!
Răspuns la discuția Salariul realizat
De la RU mi s a comunicat se se pastreaza salariul de incadrare , dar se acorda 670 lei salariul garantat in plata pe 2011, fara a face modificare prin act aditional.
Cum se interpreteaza alin 3 al art 164:

"Art. 164. [stabilirea şi calcularea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată]
(1) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei."
Este legal sa i dai salariatului salariul minim garantat in plata chiar daca salariul de incadrare este mai mare? Care sunt conditiile legale pentru a face asta? Printr-un act aditional la CIM? Care e baza legala?
Buna ziua,
Acordul comercial privat de cooperare incheiat intre o societate romana si o societate elena ce are ca obiect vanzarea-cumpararea unor bunuri mobile, este loctiitorul contractului de vanzare-cumparare internationala?
Care dintre aceste doua variante este cea mai buna?
Actul este incheiat in Grecia. Care este limba in care se redacteaza contractul si care sunt conditiile de forma si validitate?


Buna ziua,
Acordul comercial privat de cooperare incheiat intre o societate romana si o societate elena ce are ca obiect vanzarea-cumpararea unor bunuri mobile, este loctiitorul contractului de vanzare-cumparare internationala?
Care dintre aceste doua variante este cea mai buna?
Actul este incheiat in Grecia. Care este limba in care se redacteaza contractul si care sunt conditiile de forma si validitate?
Buna ziua,
La solicitarea unui salariat, angajat cu 11.10.2011, de a-i elibera o adeverinta cu venitul net, necesara obtinerii subventiei pentru caldura, cum stabilesc acest venit, avand in vedere faptul ca salariile se calculeaza si se acorda in luna a 11 a?

Multumesc!
Revin la subiectul acesta. Care este procedura pentru recunoasterea unu drept de folosinta asupra terenului de sub constructie. Trebuie sa ma adresez Consiliului Municipal? Care sunt actele necesare?
Multumesc!
Răspuns la discuția Modificare index contor gaze
Chiriasul nu recunoaste faptul ca a modificat indexul contorului de gaze si, implicit consumul calculat, ca fiind real, de catre cei de la gaze. In consecinta, debitul trebuie platit de proprietar?
Buna ziua,
Am avut un chirias, persoana juridica, care a desigilat si a adus modificari contorului de gaze fara autorizare. Contractul de inchiriere a incetat in martie 2011, iar predarea efectiva a spatiului s-a facut in iunie 2011(prin proces-verbal de predare primire). Potrivit expertizei metrologice, contorul a fost desigilat in mai 2011. Partida de gaze este deschisa pe numele proprietarului, care refactura consumul de gaze chiriasului. Mentionez ca de la data incetarii contractului de inchiriere si pana la predarea spatiului nu s-a mai incheiat act aditional.
Cum pot sa demonstrez ca cel care a facut modificarile este chiriasul si ce actiune am impotriva lui? Este suficient procesul verbal de predare primire a spatiului?
Multumesc.
Buna ziua,
Avand in vedere faptul ca CCM la nivel national nu s-a adoptat, salariul minim brut garantat in plata atat in sistemul public, cat si in cel privat este 670 lei?
Cum se face diferentierea intre persoanele calificate si necalificate, cele cu studii superioare?
In situatia in care am modificat salariile la 01.01.2011, marindu-le conform CCMN la 700, respectiv 770 lei, pot sa le micsorez la valoarea minimului stabilit prin HG 1193/2010?