avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Activitate EdgeGL

Activitate EdgeGL

Stimati colegi de forum, doresc sa va relatez si sa va cer sfatul, in calitate de victima a unui eveniment rutier din data de 27.07.2023 (8:59 AM).

Cu cateva minute inainte, in ziua sus mentionata, ma deplasam spre munca, pe bicicleta, pe banda I al unui drum cu prioritate, cu 2 benzi pe sens. La o intersectie cu un drum fara prioritate (intersectie standard, de tip „+” sau „X in care ambele drumuri se continua dupa intersectie), din partea stanga observ o masina de „Scoala” care patrunde in intersectie. Desi trebuia sa imi acorde prioritate, franez usor ca sa ii permit totusi sa traverseze intersectia fara sa ma intersectez cu ea. Insa, odata ajunsa pe sensul meu de deplasare, vad instructorul ca intoarce capul si ma vede si masina franeaza pana la oprirea vehiculului pe ambele benzi de mers. Dat fiindca distanta dintre noi deja scazuse considerabil, actionez puternic franele si in consecinta, ma dau peste cap cu bicicleta. Vehicululul isi continua deplasarea inainte si parcheaza la scurta distanta, dupa intersectie, in fata a 2 masini care erau parcate pe partea dreapta. Dupa ce ma ridic si ma scutur, masina pleaca. Nu am apucat sa vad nr de inmatriculare (masina era pe lateral la eveniment iar la stationare, masinile din spatele lor blocau vizibilitatea).

Dupa eveniment, am constatat ca am doar niste zgarieturi pe care le-am tratat la serviciu. Intre timp am mai gasit si o taietura pe picior si niste vanatai serioase. Am continuat munca normal insa dupa o jumatate de zi imi dau seama ca nu mai pot intinde si strange mana stanga din cot si astfel merg la medicul de familie si mai departe la Urgente. Aici e constatata o fractura de cap radial. Tot aici raportez evenimentul ca accidentul rutier si se contacteaza Politia Rutiera. Spre sfarsitul zilei, merg la Politia Rutiera unde mi se ia declaratie. Sunt intrebat daca doresc sa depun plangere penala dar nestiind procedura si implicatiile, cer mai multe detalii si sunt sfatuit sa o depun mai bine daca si dupa ce este identificat vinovatul (la fel si cu obtinerea certificatului de medicina legala). Dupa declaratie, imi este comunicat de catre agent ca dosarul va ramane la el dar pentru ca dansul este in tura de noapte, doar incepand cu Luni, 31.07, va putea iesi pe teren sa cerceteze. Imi este sugerat sa merg eu la fata locului sa vad daca sunt camere si sa le cer proprietarilor sa salveze inregistrarile.

Zis si facut, Vineri, 28.07 ma deplasez la fata locului si gasesc o casa cu camere, aflata la aprox 30m de locul unde el oprise imediat dupa accident. Iau legatura cu proprietarul care in seara zilei imi transmite numarul de inmatriculare, marca si numele Scolii. Sambata incerc sa iau legatura cu agentul care instrumenta cazul dar imi este spus ca dosarul a fost mutat la un alt agent, care va intra de Duminica in tura de noapte (timp de o saptamana).... Pai daca primul agent se temea ca inregistrarile ar putea fi suprascrise dupa 4 zile, dar dupa 10-11 zile.... Mi se comunica ca daca am ceva sa ii transmit, sa vin dupa ora 22.

Intre timp, imi aduc aminte ca in ziua evenimentului, o colega de la munca m-a intrebat daca eu sunt baiatul care s-a rasturnat. Incerc sa iau legatura cu ea, dar din varii motive nu reusesc decat Marti, pe 01.08. Imi confirma ca a vazut tot, astfel ca ne deplasam la sediul Politiei Rutiere sa i se ia declaratie. Ni se comunica ca declaratia nu poate fi luata decat de agentul care instrumenteaza cazul si atunci, sa revenim dupa ora 22. In consecinta, aseara, Miercuri, 02.08, ma duc la Politie sa dau detaliile aditionale. Pe scurt, imi este transmis ca, datorita lipsei contactului dintre masina si bicicleta mea, nu exista defapt un „accident”. Dansul nu se poate considera ca nu mi-a acordat prioritate din moment ce roata lui era oprita. Iar „parasirea locului accidentului” nu se aplica pentru ca nu exista un „accident”, singurul lucru care ar putea sa ii fi imputat ar fi lipsa factorul uman, nepasandu-i de mine. Mi s-a comunicat ca el poate adauga la toate detaliile (poate chema pentru declaratii instructorul/elevul care erau in masina cu pricina in data/ora indicata, martorul si sa preia camerele) dar el considera ca, confirm experientei sale, acestea nu vor ajuta cu nimic iar dosarul va fi clasat cu auto-accidentare (victima=eu=autorul).

Avand in vedere toate acestea, sunt efectiv bulversat si as dori sfatul dumneavoastra referitor la ce pot face mai departe. Am primit sfaturi sa merg sa vorbesc cu un avocat dar as dori inainte sa fac asta, sa imi spuneti, conform experientei dumneavoastra, daca are rost sa fac acest lucru. Sa iau si martorul cu mine..sau cum? Ce trebuie sa fac referitor la certificatul de la IML si plangerea penala care au ramas neadaugate?

Scopul meu este sa trag la raspundere si sa cer despagubiri vinovatului pentru acest eveniment. In primul rand, sa nu uitam ca este instructor auto deci de pe mana lui vor iesi generatiile urmatoare de soferi pe care ii vom intalni in trafic. Apoi, in al doilea rand, dupa accident, desi a oprit scurt sa vada daca ma ridic, ulterior a plecat mai departe. Cred ca, mai ales de la un instructor, ne asteptam cu totii la altceva.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat pertinent si obiectiv referitor la care este cel mai bun curs de actiune pe care pot continua. Intrebarea mea vine si in contextul in care, probabil cu totii stiti despre cazurile de coruptie referitoare la permisele auto, cazuri de obicei intermediate chiar de instructorii auto de la aceste scoli de soferi..

Va multumesc anticipat!
Dragi colegi de forum, va salut!

As avea nevoie de expertiza dumneavoastra intr-o problema pe care urmeaza sa o solutionez intr-o varianta sau alta, depinzand si de sfaturile pe care le voi primi .

Problema se pune in felul urmator:
- apartament cumparat prin Prima Casa in mai 2015, credit pe numele fostei sotii.
- divort in octombrie 2016
- fosta sotie doreste sa imi "doneze" (nu stiu daca acesta este termenul legal corect dar practic nu are nici o pretentie asupra apartamentului) si sa preiau eu creditul.
- fosta sotie a facut cerere la banca pentru mutarea creditului, sunt eligibil insa trebuie sa facem partajul.

Intrebarea mea este: cum trebuie sa facem partajul pentru ca costurile sa fie minime (avand in vedere ca nu e multa bataie de cap si am ajuns la un acord) dar in acelasi timp urmarind procedura legala si sa evitam orice bataie de cap pe viitor?

Din ce am mai studiat, solutiile sunt urmatoarele:
1) la notarul public -> caz in care platim onorariu notar + taxa de timbru de 3%
2) la notarul public cu act de mediere incheiat la mediator -> caz in care platim onorariu mediator, onorariu notar + taxa de timbru de 1.5% (dar teoretic onorariul mediatorului ar trebui oricum sa fie mai putin de 1.5% din valoarea notariala a bunurilor partajate).

Este corect ceea ce am expus mai sus? Este vreo modalitate de atacare a acestui partaj in viitor, in cazul in care fosta sotie se razgandeste spre exemplu?
Care este procedura de lucru?

Ilie1111 > tu daca ai vorbi cu niste persoane ceva, si acele persoane au venit la banca, am facut copii dupa acte care au fost transmise la notar, ti-ar fi dat ceva de banuit? Am platit banii ca atunci cand ma duc la notar sa am si certificatul energetic rezolvat ca sa plece dosarul direct cu totul.

Revenind la subiect, am rezolvat prin intermediul bancii. Intre timp sunasem si eu la evaluator si imi spusese ca imi returneaza banii dar daca tot a intervenit banca, a fost si mai ok asa. Banii au fost virati azi, case closed.

Multumesc mult de reply-uri.
In momentul in care se inainteaza de catre banca la evaluator o cerere de evaluare se face si plata in avans a contravalorii serviciului. Deci, banii sunt deja ajunsi la evaluator.

Evaluarea nu s-a facut din vina proprietarilor apartamentului care s-au razgandit pana sa ajunga evaluatorul sa faca evaluarea.

In mod normal, da, ar trebui sa se faca rambursarea banilor de catre evaluator, dar avand in vedere ca lucram cu banci, si ca faptul ca proprietarii s-au razgandit nu e problema evaluatorului...

Buna ziua!

De aproximativ o luna am demarat impreuna cu sotia dosarul pentru achizitionarea unei case prin intermediul programului Prima Casa, la ING.

Am vizitat cateva apartamente, printre ele si unul care noua ne-a placut foarte mult. Am revenit la proprietari Joi, am discutat despre apartament, am picat de acord asupra pretului si am stabilit sa ne intalnim Vineri la banca.

Vineri ne-am prezentat la banca inclusiv cu sefa agentiei prin care am gasit acest apartament. S-au facut copii dupa acte, s-a stabilit modalitatea de plata, suma de avans si a ramas ca Luni sa mergem sa facem antecontractul. Copiile dupa acte au fost transmise in avans la un notar pe care banca ni l-a recomandat si cu care am fost de acord. Am incheiat cerere pentru evaluare si am platit taxa de 400ron.

Ieri am fost sunat de sefa agentiei ca proprietarii s-au razgandit si nu mai vor sa vanda apartamentul. Am fost si eu personal la dansii si am discutat, e fara cale de intoarcere, nu vor insa nici sa achite prejudiciul meu de 400ron.

Va rog sa ma sfatuiti cum considerati ca ar trebui sa procedez mai departe? Banca a trimis notificare la sediul central al lor din Bucuresti sa le spuna daca putem chema evaluatorul in baza acelorasi bani la o alta adresa si asteptam inca raspuns.
Răspuns la discuția Plata CO dupa incheiere CIM
Am rezolvat problema, urmeaza sa-mi fie platite drepturile salariale de pe CO undeva in luna februarie. Nici nu au trebuit prea multe insistente sau amenintari de vreun fel.

Multumesc din nou pentru ajutor.
Răspuns la discuția Plata CO dupa incheiere CIM
Va multumesc.
Răspuns la discuția Plata CO dupa incheiere CIM
Imi puteti indica legea si articolele care fac referire la problema de fata?

Multumesc.
Răspuns la discuția Plata CO dupa incheiere CIM
Fosta societate este defapt o companie multinationala. Ar fi regretabil sa ajung pana la actionarea in judecata..ma indoiesc ca se impiedica ei in contravaloarea modica pentru cateva zile de concediu.
Dar daca oamenii nu-si cunosc drepturile, mi se pare tipic romanesc sa se profite de tine.
Răspuns la discuția Plata CO dupa incheiere CIM
Am inteles, deci ei nu ar avea nici un motiv (decat reavointa) sa nu imi faca plata acestor drepturi chiar daca inchei CIM in timpul sau imediat dupa suspendarea lui.