avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Activitate P. Alina

Activitate P. Alina

Buna ziua! Am si eu o intrebare...ma aflu in cic pana pe 22 noiembrie, cand fetita implineste 2 ani. Am intrat in cic dupa terminarea masterului(iulie 2010), apoi din august am luat somaj si in octombrie 2010 am intrat in prenatal. Acum sunt insarcinata cu al-2-lea copil, in 5 sapt, si voiam sa stiu daca am dreptul la concediu medical pt sarcina cu risc(am mai pierdut recent o sarcina) dupa ce termin cic-ul, pentru ca nu ma incadrez in perioada de concediu prenatal. Am inteles ca pot continua cu somajul, dar as lua mai putini bani. Din ce am citit pe net, cic-ul se asimilieaza stagiului de cotizare, si as avea dreptul la concediu medical de 90 de zile, insa daca eu nu sunt angajata, cine il plateste, tot Serviciul de Asistenta Sociala?
Si inca o intrebare: daca inainte de cic am luat somaj 85%*300(pt absolventi), daca ar fi sa iau dupa cic si cele 4 luni ramase, voi lua aceeasi suma?
Multumesc!


tudorvaleriu a scris:

1. OUG 158/2005 spune:
Art. 8 - (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj;
...
2. Indemnizatia de maternitate va fi de 85% din indemnizatia de somaj.

Pai daca se calculeaza dupa veniturile din ultimele 6 luni, iar eu voi avea doar o luna de somaj, cum se procedeaza?
Buna ziua! Vin si eu cu o intrebare...Sunt insarcinata in 26 de saptamani, voi naste la inceputul lui decembrie. In iulie am absolvit masterul, mi-am bagat actele de somaj si urmeaza ca din luna octombrie sa primesc somaj. Mi s-a spus ca pot beneficia de concediu prenatal si apoi post-natal(cele 126 de zile). Din cate stiu, acesta se calculeaza luand in calcul venitul din ultimele 6 luni, daca eu intru de la 1 noiembrie in prenatal, cum mi se calculeaza, avand in vedere ca eu am fost studenta? Ce suma as lua? Multumesc anticipat
Răspuns la discuția Insarcinata, in anul 2 de master
Mai nou, am auzit ca s-a aprobat legea conform careia beneficiaza de indemnizatie pt cresterea copilului si mamele masterande sau doctorande. Problema este ca eu dau dizertatia in iulie 2010, si am DPN-ul pe 1 decembrie, deci nu ma incadrez in cele 60 de zile de la absolvire. In cazul acesta, ce pot face ca sa beneficiez de indemnizatie? Mi s-a spus ca pot lua somaj dupa master, deoarece dupa ce am dat licenta (in iulie 2008) nu am beneficiat de acest ajutor. Plus ca, potrivit Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare
Art. 1. - (1) Prezenta lege reglementeaza organizarea studiilor universitare pe trei cicluri, respectiv studii universitare de licenta, studii universitare de masterat si studii universitare de doctorat. Deci, dupa mintea mea, ar trebui sa pot beneficia de ajutorul de somaj.
Răspuns la discuția Insarcinata, in anul 2 de master
Multumesc pt raspuns. Deci faptul ca voi avea 5 luni de sarcina nu ma va impiedica sa pot beneficia de somaj, nu?
Buna ziua! Am si eu o intrebare...Sunt in anul 2 la master, facultate de stat, cursuri de zi (termin in iulie 2010) si sunt insarcinata in 6 saptamani. Ca sa pot beneficia de indemnizatia de crestere copil, imi pot baga somaj dupa ce dau dizertatia? Sau ce altceva as putea face ca sa pot beneficia de aceasta indemniatie? Multumesc anticipat!