avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Activitate vasral

Activitate vasral

SPETA INTERESANTA: O femeie avand doi copii, s-a casatorit cu un barbat fara copii. Impreuna nu au avut copii. Sotul a decedat pana in 1990. Sotia a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, concomitent cu un nepot de frate al sotului decedat. Suprafata in discutie, 10 ha teren din care sotii i s-a reconstituit 6.5 ha. Intre timp sotia a decedat, nu inainte de a face un partaj voluntar la Judecatorie, atribuind averea copiilor sai (unul in viata) si celor doi nepoti din partea celui de-al doilea copil decedat.
In urma partajului s-a convenit ca terenul 6,5 ha sa fie stapanit in devalmasie de copilul sau in viata si un nepot,teren pe care l-au dat legal in arenda.
Nepotul din partea sotului decedat,actioneaza in judecata solicitand anularea certificatului de mostenitor si a partajului voluntar efectuat de catre sotie ,copilului si nepotului sau. Instanta respinge cererea.
Nepotul din partea sotului decedat ,actioneaza in instanta solicitand anularea titlui de proprietate pentru 6,5 ha si trecerea si a sa pe acest titlu. Judecatoria respinge cererea dar instanta de Apel modifica sentinta Judecatoriei in sensul de a fi trecut si reclamantul pe titlu de proprietate.
Intre timp, nepotul din partea sotului decedat solicita 1/2 din fructele terenului in suprafata de 6,5 ha, judecatoria respingand cererea pe motiv ca descendentii acestuia (intre timp nepotul din partea sotului a decedat) nu au calitate procesuala activa, nereiesind de niciunde ca acestia ar fi proprietari.
Instanta de Apel modifica sentinta Judecatoriei si le acorda acestora 1/2 din valoarea fructelor civili obtinute, cu motivatia ca din moment ce s-a dispuns metionarea pe titlul de proprietate a autorului lor,acestia sunt indreptatiti la fructe civile.
Recursul formulat de catre mostenitorii sotiei, este pe cale de a fi respins ca inandmisibil, pe motiv ca valoarea este sub 1000000 lei.
Intrebare:10-pot fi acordate fructe civile inainte de a face dovada ca esti proprietar asupra unui teren?
2)-din moment ce Judecatoria a respins cererea privind anularea partajului voluntar intre mostenitorii sotiei, mai poate fi daramat un asemenea partaj?
3)-este adevarat ca valoarea este sub 1000000lei dar, in discutie ramane insasi dreptul de proprietate in substanta sa,recursul poate fi respins ca inandmisibil?
Astept raspunsuri pertinente, eventual, as vrea sa consult si un avocat.
Multumesc anticipat.
Sa inteleg ca Decizia nr 6/2015 a ICCJ prin care s-a admis RIL potrivit careia procesele verbale de contraventie semnate electronic(deci fara semnatura olografa) SUNT NULE ABSOLUT,deci aceasta decizie se aplica numai pentru procesele verbale de contraventie viitoare? Eu stiam ca exceptiile privind nulitatile absolute se pot invoca in orice stare a procesului,inclusiv in faza de executare silita pe calea contestatiei la executare?
Imi pare rau ca nu ati retinut:am confirmarea de primire a plangerii cu stampila ,data si semnatura salariatului Judecatoriei. Am tot asteptat sa fiu citat si nu am fost. In mod sigur, plangerea a fost pierduta, localul instantei fiind in reparatie capitala si din presa am aflat ca au fost duse la gunoi mii de dosare, cred ca a fost si al meu.Efectiv, ce mai pot face? Intre timp, titlul executor a devenit nul conform unei Decizii a ICCJ NR 6/2015 prin care a fost admis un RIL. Pot invoca aceasta exceptie pe calea contestatiei la executare?
Multumesc,
Răspuns la discuția titlu executor nul
Buna seara,
deci procesul verbal de contraventie a devenit nul in baza unei Decizii nr6/2015, adica dupa 5 ani de la intocmire si 2 ani de la comunicare. Intrebarea era daca Decizia ICCJ se aplica in speta in faza de executare silita,ea nefacand deosebire de stadiul procesual?
Se poate ridica pe calea contestatiei la executare, exceptia nulitatii absolute a titlului executor? Precizez ca ICCJ prin decizia nr.6/2015 a stabilit ca procesele verbale de contraventie nesemnate holograf sunt nule iar procesul verbal mi-a fost intocmit in anul 2011. Rog un raspuns competent
La data de 12.01.2012 am depus plangere contraventionala in termenul de 15 zile, la Judecatorie, expediata prin posta cu confirmare de primire (posed confirmarea). Nu am primit nici un fel de citatie si,cautand pe portalul Judecatoriei, nu am gasit ca actiunea ar fi fost pusa pe rol. Am stat linistit pana acuma-09.01.2017, cand mi-a fost pusa poprire pe pensie in baza procesului verbal de contraventie. Am facut contestatie la executare, la instanta de fond am castigat in baza Deciziei nr 6/2015 privind admiterea recursului in interesul Legii de catre ICCJ, potrivit careia procesul verbal de contraventie semnat electronic si nu holograf, este lovit de nulitate absoluta. La apel insa am pierdut, motivandu-se faptul ca acest lucru trebuia sa-l ridic in cadrul plangerii la fond, care, repet, nu s-a judecat niciodata. Am facut recurs dar am vre-o sansa? Sa dau in judecata Judecatoria care nu mi-a solutionat intr-un fel sau altul plangerea? Se mai poate dupa atata timp, respectiv 6 ani?
Răspuns la discuția Acordarea grupei a 2-a
Raspunsul este ca sa dati in judecata Casa de Pensii,este unica solutie.Subsemnatul am avut un caz similar si am dat in judecata Casa de Pensii,am castigat si mi-a recalculat pensia.
Dvs nu specificati si motivul pentru care Casa de Pensii v-a refuzat luarea in calcul a perioadei respective.
Actiunea in instanta este unica solutie.As putea sa va dau unele detalii daca considerati ca va sunt necesaredar am nevoie de unele amanunte.
Bafta!
De catre cine poate fi facuta plangerea penala:administratorul judiciar nu a facut afirmand ca nu a stiut ca bunul fix a fost vandut dar nici nu a fost aprobat sa fie vandut,la inventarul final fiind lipsa. Noi,salariatii putem face plangerea penala?
multumesc!
Directoarea- fara stirea administratorului judiciar a vandut un mijloc fix la pret de fier vechi. Procesul de faliment este pe ro;u; instantei. Cine poate face plangere penala si unde? La parchet sau la judecatorul sindic? Rog un raspuns urgent, procesukl de faliment fiind in ultima faza.
Multumesc!
Depinde cum aveti adeverinta si tare as fi curios sa o vad. In orice caz, in principiu trebuie sa vi se ia in calcul toate veniturile care au facut parte din salariul brut (cam asa trebuia sa scie in adeverinta). In orice caz, fara a da in judecata Casa de Pensii nu se poate intrucat se aplica de la caz la caz. Eu am dat in judecata si am castigat ambele procese. Daca va intereseaza, va pot da amanunte.