avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Activitate mgomez

Activitate mgomez

Bună ziua!

Am avut o hotărâre de divorț în 2018 pe care trebuia să o primesc dar s-a pierdut intre timp în poșta. Cinci ani mai târziu, am nevoie de ea ca să mă recăsătoresc. Din păcate, încerc să dau de avocata și nu răspunde la telefon (posibil să nu mai fie activă).

Hotărârea a avut loc într-un județ în sudul țării și eu stau în altă localitate destul de departe. Încerc să caut prin portalul Ministerului Justiției și nu o găsesc indiferent ce criterii de căutare folosesc (numele meu, numele fostei, în toate combinații imaginabile). Acum cinci ani am putut s-o găsesc, dar acum nu știu de ce hotărârea nu apare și îmi crează anxietăți.

Este posibil să cer ca tribunalul din localitatea mea să transfere cumva hotărârea ca s-o pot ridica aici? Sau trebuie neapărat să mă duc la judecatoria unde s-a emis hotărârea? Și de ce acum nu apare în căutări?
Buna ziua!

Sper că mă puteți ajuta cu câte-un sfat aici.

Că să nu lungesc povestea prea mult, o să încep cu detaliile cele mai relevante:

- Soția este din Târgoviște
- Eu am domiciliu (și stau în) Cluj-Napoca
- Am trăit noi doi în Oradea un timp. M-a asaltat cu un cuțit în timpul unui episod psihotic după care am rămas în relația. Dar la un moment dat m-a dat afară din casa când a avut un alt episod și m-am hotărât să fug în Cluj unde aveam prieteni care erau gata să mă adăpostească.
- Ea s-a mutat înapoi în Târgoviște.

- Noi doi dorim divorțul, dar niciunul nu are disponibilitatea financiară s-o facem la notar.

Ce vreau să întreb este: Pentru că vrem doar să scăpăm unul de altul și nu dorim partaj, și nici nu avem copii, nu se poate pur și simplu să se deschidă un dosar în lipsa mea și să se judece anularea căsătoriei astfel?
Răspuns la discuția Insotire in vizita minorului
Asa ma gandeam eu. Problema este ca mama baiatului nu accepta nici sa aduc alt insotitor (strain, neutru, nu din familie). Cunoscand-o, ma gandesc ca nu vrea martori. Tot insista sa intru in domiciliu singur.

Nu pot cere macar sa se prezinte la poarta cu copilul ca sa se efectueze vizita asa, timp ce asteapta un potential martor in masina?
Buna ziua. O sa trec direct la subiect:

Am sa imi vizitez copilul pentru prima data in saptamana asta (mare bucurie!), dar as vrea sa stiu ceva. In alta zi, am mai fost sa-l vizitez dar am fost refuzat deoarece vroiam sa fiu insotit de sotia mea. Deci, ar vrea si ea (dupa atatea sacrificii care a facut pentru momentul asta) sa il vada pe baiatul.

Dar nu stiu daca lege o considera cumva un membru al familiei lui. Normal ca ar trebui, prin alianta, sa fie ca o mama vitreaga (cum este sotul fostei mele un tatal vitreg). Nu exista cumva ceva prin lege care afirma ca si ea ar avea voie, daca vrea, sa tina legatura personala cu baiatul?

Eu intreb pentru ca mama copilului este cam periculoasa (am scapat din relatia cu rani), si as vrea sa am cineva care ar putea suna politie daca ceva se iveste.
Buna ziua.

Eu am o problema cam complicata. Sunt casatorit de mai mult de trei ani cu o cetateana romana, si acum avem de gand sa intram intr-un divort din comun acord. Divortul l-am vrut eu initial, pentru ca nu am fost constient ca sotia mea avea psihoza pana dupa ce ne-am casatorit. De recent nu a vrut sa-si mai ia medicamentele in timp ce are un episod. In acest moment, m-am hotarat ca nu mai pot suporta aceste conditii, fiind ca am si un fiu din alta relatie si vreau sa imi fac datoria de tatal, un lucru care este impiedicat de aceste tulburari.

Fiindca divortez, din cate stiu, pierd dreptul ca mai innoiesc permisul meu de sedere. Totusi, am aflat ca cetateni straini care au fost casatoriti de cel putin trei ani pot cere cetatenia romana. Nu stiu daca acest lucru se aplica si daca divortez dupa 3 ani si jumatate.

Eu nu prea am gasit ceva de ajutor in legislatia Romaniei, dar am vazut ceva interesant de la UE: [ link extern ]

Mai este si Directiva 2004/38/CE din 29 Aprilie 2004, articolul 13 & 14:

Articolul 13
Pastrarea dreptului de sedere de catre membrii de familie in caz de divort, de anulare a casatoriei sau de incetare a parteneriatului inregistrat

(1) Fara a aduce atingere dispozitiilor celui de-al doilea paragraf, divortul, anularea casatoriei cetateanului Uniunii sau incetarea parteneriatului inregistrat mentionat la articolul 2 alineatul (2) litera (b) nu afecteaza dreptul de sedere al membrilor familiei sale care au cetatenia unui stat membru.
Inainte de a dobandi dreptul de sedere permanenta, persoanele interesate trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la articolul 7 alineatul (1) litera (a), (b), (c) sau (d).
(2) Fara a aduce atingere dispozitiilor celui de-al doilea paragraf, divortul, anularea casatoriei sau incetarea parteneriatului inregistrat mentionat la articolul 2 punctul 2 litera (b) nu atrag dupa sine pierderea dreptului de sedere al membrilor familiei unui cetatean al Uniunii care nu sunt resortisanti ai unui stat membru in cazurile in care:

(a) inainte de initierea procedurilor judiciare de divort, de anulare a casatoriei sau de incetare a parteneriatului inregistrat, casatoria sau parteneriatul inregistrat a durat cel putin trei ani, din care cel putin un an in statul membru gazda sau
(b) prin acordul sotilor sau al partenerilor mentionati la articolul 2 punctul 2 litera (b) ori prin hotarare judecatoreasca, copiii cetateanului Uniunii au fost incredintati sotului sau partenerului care nu are cetatenia unui stat membru sau
(c) acest lucru este justificat de situatii deosebit de dificile, precum faptul de a fi fost victima violentei in familie in perioada in care casatoria sau parteneriatul inregistrat era inca in vigoare sau
(d) prin acordul sotilor sau al partenerilor mentionati la articolul 2 punctul 2 litera (b) sau prin hotarare judecatoreasca, sotul ori partenerul care nu are cetatenia unui stat membru are dreptul de vizitare a copilului minor, cu conditia ca instanta judecatoreasca sa fi hotarat ca vizitele trebuie sa aiba loc in statul membru gazda si atat timp cat sunt necesare.
Inainte de a dobandi dreptul de sedere permanenta, dreptul de sedere al persoanelor interesate ramane supus obligatiei ca acestia sa poata dovedi ca desfasoara o activitate salariata sau independenta sau ca au suficiente resurse pentru ei insisi si pentru membrii familiilor lor, astfel incat sa nu devina o sarcina pentru sistemul de asistenta sociala al statului membru gazda in cursul sederii lor, precum si ca detin o asigurare medicala completa, valabila in statul membru gazda, ori ca sunt membri ai familiei constituite deja in statul membru gazda de catre o persoana care indeplineste aceste cerinte. Resursele suficiente sunt definite la articolul 8 alineatul (4).

Membrii de familie mentionati mai sus isi mentin dreptul de sedere exclusiv cu titlu personal.

Articolul 14
Pastrarea dreptului de sedere

(1) Cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora au dreptul de sedere prevazut la articolul 6 atat timp cat nu devin o sarcina excesiva pentru sistemul de asistenta sociala al statului membru gazda.
(2) Cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora au dreptul de sedere prevazut la articolele 7, 12 si 13, atat timp cat indeplinesc conditiile prevazute de aceste articole.
In cazuri speciale, daca exista banuiala rezonabila potrivit careia un cetatean al Uniunii sau membrii familiei acestuia nu indeplinesc conditiile prevazute la articolele 7, 12 si 13, statele membre pot verifica aceasta. Aceasta verificare nu se realizeaza in mod sistematic.
(3) Recurgerea de catre un cetatean al Uniunii sau de catre un membru al familiei sale la sistemul de asistenta sociala al statului membru gazda nu conduce in mod automat la luarea unei masuri de expulzare.
(4) Prin derogare de la dispozitiile alineatelor (1) si (2) si fara a aduce atingere dispozitiilor capitolului VI, o masura de expulzare nu poate fi in nici un caz adoptata impotriva unor cetateni ai Uniunii sau membrilor de familie ai acestora in cazurile in care:

(a) cetatenii in cauza ai Uniunii sunt lucratori care desfasoara activitati salariate sau independente ori
(b) cetatenii in cauza ai Uniunii au intrat pe teritoriul statului membru gazda in cautarea unui loc de munca. In acest caz, cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora nu pot fi expulzati atat timp cat cetatenii Uniunii pot dovedi ca sunt in continuare in cautarea unui loc de munca si ca au sanse reale de a fi angajati.


Problema este ca nu prea inteleg ceea ce spun aceste directive. Adica, eu pot sa imi reinnoiesc permisul de sedere, si sa stau in continuare dupa ce vechiul permis expira? Sau sunt silit ori sa stau casatorit ori sa plec? Cam nedrept ar fi acest lucru, considerand ca am si un copil aici, interesul de a ramane in Romania si sa stau alaturi de poporul roman, si am contribuit la bugetul statului ca orice alt cetatean.

Si daca pot sa imi reinnoiesc permisul mai incolo, si ORI imi spune ca nu este asa, le pot arata directiva asta?
Răspuns la discuția Problema de interpretare
Multumesc tuturor pentru informatiile! Voi incerca sa fac un apel la decizia asta, fiindca nu cred ca ar strica. Totusi, este pacat ca acele cheltuieli nu pot merge la imbunatatirea vietii al copilului. Dar acest lucru trebuie facut, altfel nu se poate desfasura o relatie fireasca cu el.
Răspuns la discuția Problema de interpretare
[editat citat]

Asa chiar as fi vrut sa fie hotararea. Nu ma deranjeaza prezenta mamei, deoarece chiar i-am spus ei ca sunt dispus sa fiu tocmai un bun prieten cu ea daca ar dori o colaborare apropiata. Sunt pregatit sa las tot trecutul unde trebuie sa fie - in trecut - si sa-i acord respect ca si mama copilului. Dar motivul pe care cred ca ar fi mai bine sa trec timp singur cu copilul este ca iertare nu inseamna ca i s-a schimbat natura.

As ataca decizia, dar mi-e teama sa ies si mai in dezavantaj (si, in consecinta, sa iasa copilul in dezavantaj) dupa aia. Am fost avertizat ca s-ar putea sa se restrictioneze si mai departe programul de vizita (am crezut ca mai rau de atat nu se poate). Eu in primul rand vreau sa vad copilul nu doar pentru a zice vezi Doamne ca sunt un tatic bun. Vreau sa asigur ca este inca intr-o bucata, sanatos, si n-are problemele (Doamne fereste!) pe care le-am avut eu cand am trait cu mama sa. Trebuie sa aiba baiatul asta un loc pasnic, fara urlaturi, fara scandaluri, unde poate vorbi orice vrea cu cineva cu care are incredere, si sa poata conta pe cineva sa-i ofere bucurie si distractie cum au toti copilasi cu parinti iubareti.
Răspuns la discuția Problema de interpretare
[editat citat]

OK. gerberga are dreptate in sensul ca exista mai mult decat am aratat aici. Motivarea a spus ca varsta copilului este frageda, dar mai spune ca sunt un necunoscut pentru baiatul fiindca nu l-am vazut pentru mult timp (de cand avea cinci luni). Cu orice alta mama, as intelege aceasta hotarare si as spune ca este foarte firesc.

Totusi, sunt dovezi in fisier care arat ca eu am incercat cu toata puterea mea sa ma ocup cu baiatul si mama a prezentat un comportament ostil si necivilizat. Chiar si motivarea spune asta.

Ceea ce ma mira este ca trebuie sa am prezenta o persoana care m-a lasat cu doar un singur picior care inca functioneaza (eu am fost foarte prost sa nu raportez asta, de teama ca iese scandal si sunt dat afara din casa, ca nu aveam alta parte in care sa ma duc; situatia fiind foarte complicata).

Presupun ca as avea castig de cauza, cu toate ca copilul este mic si nu prea ma cunoaste? Se poate modifica hotararea in asa fel incat sa ramana mama prezenta pentru macar primele 3-4 luni, si pe urma sa nu mai fie necesara, nu? Eu greu as inghiti ce mi-a facut ea, dar am iertat-o de mult in speranta ca va ingropa sentimente ostile catre mine. Mi se pare firesc sa ma gandesc la baiatul si sa pun deoparte orice sentimente pe care le am impotriva sa, si am fost pregatit emotional sa incerc sa colaborez cu ea. Dar, in toate demersurile, se vede ca mama copilului nu este pregatita sa colaboreze, si nu vrea o relatie normala intre tatal si copil.
Răspuns la discuția Problema de interpretare
gerberga a scris:

Cred ca tot dvs ar trebui sa ne lamuriti ! Ce s-a cerut in instanta? Adica a cerut mama sa il vedeti doar in prezenta ei? Ce varsta are copilul?


Copilul are 3 1/2 ani. A cerut mama sa mi se decada dreptul de tata. Asta din cauza ca s-a recasatorit.
Poate v-ati prins, poate nu, dar sunt un pic prostut la limba romana. As dori si eu o clarificare. Citez din hotararea pe care am primit-o in cutia postala dimineata asta.

Încuviinţează ca tatăl să aibă legături personale cu minorul [blablabla], stabilind următorul program de vizitare pentru pârâtul reclamant reconvenţional: de două ori pe lună, sâmbăta şi duminica între orele 16-19, primăvara şi vara, respectiv între orele 10-13, toamna şi iarna, cu posibilitatea ridicării minorului de la locuinta lui, dar numai în prezenţa mamei reclamante.


Acest lucru ma cam baga in ceata, si anume ultimele cuvinte: "cu posibilitatea ridicarii minorului de la locuinta lui, dar numai in prezenta mamei reclamante." Ce inseamna mai exact: Ca in cele trei ore de vizitare trebuie sa fie prezenta mama; sau, doar cand ridic copilul de la locuinta lui trebuie ca mama sa fie prezenta, si in rest ma pot bucura de timpul cu baietelul fara prezenta sa?

As fi tare multumit daca as primi un raspuns in limbaj mai simplu (preferabil de la un domn/dna. avocat). Multa sanatate!