avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Activitate cobru

Activitate cobru

Buna ziua,

recent, in timp ce citeam e-mailurile din contul gmail, am observat una din reclamele (google ads) din pagina care avea un titlu gen "Verifica: cat de mult vei trai?".

Am devenit curios sa vad despre ce este vorba si am accesat respectivul site: [ link extern ] /
(sper ca nu incalc regulile forumului prin includerea url-ului in textul mesajului).

Acesti domni ofera un "serviciu" foarte interesant, dupa ce completezi un chestionar de 30 de intrebari ti se va spune aproximativ cat vei trai.
Ce NU ti se spune (decat daca ai curiozitatea sa cauti link-ul regulament (scris foarte mic) sau daca observi coloana din dreapta paginii) este ca acest 'serviciu' nu este gratis, respectiv dupa ce ai completat chestionarul trebuie sa trimiti un sms la un nr. scurt (cu tariful de "doar" 3x2 EUR adica 6 EUR) pentru a vedea raspunsul.

Intrebarea mea este: CAT de legal (conform legii romanesti) este ce fac acesti "domni" (care nu se prezinta nici macar cu o adresa de contact, ce sa mai vorbesc de cod fiscal si alte informatii)? Este suficient sa scrii cu font de 3 pixeli: "termeni si conditii - daca ne-ai dat banii nu-i mai vezi" si esti acoperit in eventualitatea unor reclamatii ? Sau, in Romania e suficient sa scrii pe o factura "servicii - ghicit in boabe, suma X" si esti perfect legal?!

O alta curiozitate de-a mea, mai mica: domeniul dansilor este cumparat de la un registrar din polonia, iar serverul pe care este hostat site-ul pare sa fie hostat in germania, dar deoarece nu se prezinta dansii nu stim de ce natie sunt, se aplica sau nu legea romaneasca ?
(site-ul foloseste un nr. scurt sms, presupun ca o entitate juridica - srl/pfa - romeasca a trebuit sa incheie totusi un contract cu cei care ofera serviciul de plata prin sms)

Va multumesc anticipant.
Discuție buletin gresit
Buna ziua,

am si eu o problema. Acum vreo 2 ani mi-am schimbat buletinul si NU am observat ca mi-au gresit prenumele... culmea este ca nimeni n-a observat asta pina acum, inclusiv eu.
Acum vreau sa-mi cumpar un apartament, prin credit ipotecar (am primit deja aprobarea de la banca pentru actele mele, in toate sunt trecut cu prenumele corect, numai in buletin nu) si nu mai am timp sa-mi schimb buletinul pina la semnarea contractului de vanzare-cumparare.
Se poate sa fac contractul de vanzare-cumparare cu prenumele corect? Ce se intampla daca notarul o sa treaca cel din buletin si ulterior vreau sa rectific (imediat dupa ce devin propietar o sa-mi schimb buletinul pe noua adresa)

multumesc...
Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei:
ART. 28

Secretul corespondentei

Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

Nu stiu daca 'emailul' intra la categoria 'celorlalte mijloace legale de comunicare', problema mea este: am aflat ca la o companie se citesc toate emailurile trimise si primite prin serverul de mail al companiei (destinatarul primeste emailul dar se salveaza o copie separat, pentru citirea ulterioara de catre directiune). Toti angajatii au adresa de email 'de firma' si nu se specifica nicaieri in ROI ca firma ar avea dreptul sa le citeasca emailurile.

Intrebarea este: e legal ce se intampla in acea companie? si daca nu, ce se poate face?
Răspuns la discuția prevederi ROI
pt. Miruna: contractul de munca este in regie si nu este prevazut nimic altceva decat jumatatea de norma de 4 ore. nu este vorba de o "norma" de lucru, cum am mentionat sunt lucrari intelectuale (fiecare lucrare este UNICAT, ca si cum ai scrie o carte) si nu ai cum "norma" asa ceva.... mai mult, nu poti pretinde sa fie gata in X ore / zile o lucrare de genul asta, poti pretinde sa fie gata pina APROXIMATIV peste x saptamani.
N-am semnat nimic (respectiva foaie nu era ROI, era ceva intern de organizare care se aplica la mine in departament numai, nu si in celelalte departamente) si le-am spus sa-si ia foaia ilegala si sa o atarne la toaleta, ca e o priveliste buna pentru "manageri".
Rezultatul: n-a mai zis nimeni de semnat nici o foaie sau de penalizari (pina acum).
Eu stiu ca orice patron din romania (sau majoritatea) are impresia ca angajatii "il fura" (adica ar putea lucra de 3 ori mai mult pentru acelasi salariu, dar ei stau si freaca menta in loc sa lucre cum trebuie). Ghinion: imi stiu valoarea muncii depuse si cat mi se plateste, de atita lucrez :)
Multumesc pentru raspunsuri.
Discuție prevederi ROI
din cate stiam eu, Regulamentul de Ordine Interioara nu poate incalca codul muncii.
Situatia este urmatoarea:
se doreste sa ni se introduca in ROI prevederi de genul "daca se depaseste cu 2 zile deadline-ul unei lucrari, se va retine 25% din salariu, la peste 4 zile se va retine 100% din salariu"
Din codul muncii, art. 164 (daca imi aduc aminte bine) interzice genul asta de retineri. In plus, nu se spune nimic de sanctiune / avertisment iainte s.a.m.d.
Am contract cu jumatate de norma (minimul pe economie) la firma respectiva, lucrarile sunt de natura INTELECTUALA (creatie) si nu exista nici un fel de masura (inainte) prin care sa ma pot asigura ca voi respecta acel deadline sau nu.
Ce pot face?
Deocamdata am refuzat sa semnez ROI-ul, dar suntem deja in certuri serioase pe subiectul asta si ma tem ca voi fi concediata.X-(