avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Activitate ianis31

Activitate ianis31


In caz de vreme nefavorabila la initiativa cui se suspenda lucrarile, respectiv termenul de executie?.... Dirigintele de santier sau constructorul notifica beneficiarul privind suspendarea lucrarilor datorita vremii nefavorabile?
Ce documente sunt necesare pentru aceasta suspendare:
- buletin meteo
- dispozitie de santier
- acceptul beneficiarului lucrarii,
- etc.???
?????????
In caz de vreme nefavorabila la initiativa cui se suspenda lucrarile, respectiv termenul de executie?.... Dirigintele de santier sau constructorul notifica beneficiarul privind suspendarea lucrarilor datorita vremii nefavorabile?
Discuție AVIZ de la ISC
Pentru reabiliatrea unui drum de catre o primarie este necesar a se obtine avizul ISC in faza studiului de fezabilitate, si abia dupa aceea se intocmeste proiectul tehnic, si se solicita autorizatia de constructie?

Care sunt consecintele daca s-a contractat si executat un Studiu de fezabilitate pentru reabilitarea unui drum si nu a fost contractata Documentatia Avizare a Lucrarilor de Interventie, asa cum prevede HG 28/9 ianuarie 2008?
poate fi socotit nul Studiul de fezabilitate?

Presupunand ca sunt mai multe CIM la acelasi angajator, in continuare angajatul are dreptul sa alega unul din contracte ca find baza, in functie de conditiile contractuale, si in fiecare contract exista un angajat si un angajator, iar expresia ,,fiecarui angajator" se poate interpreta si ca nu este suficient sa anunti doar angajatorul cu locul de baza, ci pe toti, indiferent daca este sau nu loc de baza.
NU se pune asa problema. Discutam strict pe lege, unde conform art. 8 ,,Relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte". Nu luam in discutie posibilele abuzuri, care sunt exceptii regretabile, ci legea si de asemenea prevederile Art. 35.
- (1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
(3) Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
Asadar nici o restrictie legat de timp, angajator, angajat, program de munca, etc.
Discutia o doresc strict in interpretarea legii si a legalitatii, si nu in prisma moralitatii sau a bunului plac ori bunului simt.
Deci concluzie: - Codul muncii nu interzice cumulul de functii la acelasi angajator, si nici nu limeteaza sau cumuleaza numarul de ore prestate de angajat, binenteles presupunand ca si angajatorul si angajatul sunt de buna credinta, si excluzand abuzul de orice natura. Vorbim doar din punct de vedere legal, pe articole din lege!
Nu sunt de acord cu ideea ca prin cumul se evita plata orelor suplimentare, ci dimpotriva, ca se doreste o plata mai mare, deoarece orele sunt stric limitate de art. 111 <maxim 48 ore/saptama, inclusiv ore suplimentare>.
De asemenea nici afirmatia ca ,,ceea ce nu este interzis este permis" nu este suficienta si oportuna pentru a fi folosita in relatia cu ,,anumite autoritati".
Pentru repaus putem invoca alte articole, printre care si 112, care spune ca intre 2 zile consecutive de munca trebuie asigurat cel putin 12 ore, dar si aici se poate interpreta, daca se aplica independent pt fiecare contract(avand in vedere ca fiecare contract semnat reprezinta o consimtire a vointei partilor), sau se cumuleaza si asta inseamna ca angajatorul si angajatul pot cumula pana la 12 ore/zi.
INREBAREA ramane....cand stim ca un articol se refera la angajator, vezi replica ,,Limitarea numarul de ore este pentru un angajator, in sensul ca mai mult de 48 de ore la acelasi angajator ar insemna abuz din partea angajatorului" si cand la angajat, vezi ,,articolele 3, 8 si 35, din codul muncii(dreptul la munca, nu poti interzice cuiva sa munceasca sau nu intr-u anumit loc, si dreptul la cumul)!
Acordul de vointa se realizeaza prin semnarea contractelor.
Abuzul se refera in cazul obligatiei prestarii de munca suplimentara, sau program prelungit peste 12 ore/zi un numar consecutiv de zile, dupa care primeste liber prin compensatie, dar cumulat pe o luna nu se depaseste 168 ore, in medie, si aici reglementeaza codul muncii abuzul, si anume PENTRU FIECARE CIM IN PARTE!
1. Un angajator poate incheia mai multe contracte de munca pe timp partial, cu acelasi angajat, dar pentru functii diferite? - conform art.35 codul muncii, DA
2. In cazul acesta art. 111(maxim 48ore/saptamana) si 112 din codul muncii au aplicabilitate individual pentru fiecare contract de munca, sau timpul de munca se cumuleaza pana la nivelul maxim de 48 ore/saptamana?
As dori un articol din lege/legi care sa faca lumina, avand in vedere ca ITM aproba tacit depasirea celor 48 ore in cazul mai multor contracte ale aceeleasi persoane la acelasi angajator, dar nu doreste sa dea in scris ca acele prevederi se refera pentru fiecare contract individual de munca, separat si nu cumulat
Răspuns la discuția Negociere fara publicare de anunt
Completare: Conform celor afirmate mai sus, avem 2 situatii:
1. contract initial finalizat - se incheie un nou contract in conditiile invocat de acest articol
2. contract nefinalizat - se incheie un act aditional la contractul initial in aceleasi conditii cumulative ale articolului invocat mai sus.
Concluzie - pentru serviciile de proiectare se poate uza de acest articol 122 lit i pentru negociere fara publicare de anunt
Răspuns la discuția Negociere fara publicare de anunt
in urma unei discutii cu directia tehnica mi s-a spus ca in articolul 122 lit. i nu se specifica in mod expres faptul ca acel contract initial a fost finalizat, ci doar ca lucrarile suplimentare/aditionale devin necesare pentru indeplinirea contractului initial, or pentru serviciile de proiectare indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale se incheie la finalizarea investitiei pentru care au fost realizate studiile si proiectul tehnic, adica la semnare procesului verbal de finalizare a lucrarilor!