avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Activitate Bianca Lungu

Activitate Bianca Lungu

Buna dimineata!

Conform art. 140 alin.(3) Codul Muncii "sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual".
Conform art. 61alin (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 "Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului (cazul colegei dvs) - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 1 zi
e) donatorii de sange - cf legii
f) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile."

Astfel, colega dvs poate sa faca o cerere catre directorul firmei prin care sa-i solicite aprobarea celor 5 zile de concediu care ii revin cf art 61 alin (1) lit(a) din CCMUN. De asemenea, poate sa ataseze si o copie dupa certificatul de casatorie. Consider ca nu e nevoie sa-si ia concediu fara plata atata timp cat legea ii da dreptul la cele 5 zile de concediu platite pentru casatoria sa.
Pentru ca ati spus ca este si insarcinata, in cazul in care nu a facut-o, trebuie sa aduca la cunostinta si angajatorului IN SCRIS cu privire la acest aspect si sa ataseze la acea adresa si un certificat medical care sa ateste acest lucru.
Din punctul meu de vedere, orice act trimis de catre angajat angajatorului, ar trebui sa treaca, mai intai, pe la registratura, iar un exemplar sa ramana la persoana in cauza (angajatul).

Sper ca v-am fost de folos.
O zi buna!