avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Activitate lavinia almasan

Activitate lavinia almasan

Buna ziua,

Am nascut acum 6 luni gemeni, iar legat de drepturile care mi se cuvin as avea cateva intrebari:

1. stiu ca indemnizatia mamei se acorda doar pt primele 3 nasteri. Cazul meu se considera o nastere sau 2?
2. am optat pt concediu de pt1 an, in acest caz indemnizatia fiind plafonata la 3400 lei. Cei 600 de lei cuveniti pt al doilea copil, sunt separat de plafonul de 3400 sau intra in el?
3. in ce termen trebuie sa ma incadrez cand solicit depunerea dosarului pt stimulentul de insertie?
4. tatal isi va lua concediul de 1 luna prevazut de lege, are in ultimele 12 luni doar venituri din asigurari de 30-300 lei/luna in baza unui contract de agent, se incadreaza la indemnizatie? daca da, cuantumul ei va fi 2*600 lei? ce formalitati trebuie sa faca in vederea depunerii dosarului pt indemnizatie si cand?

Va multumesc!
Buna ziua tuturor, sunt in prezent in concediu medical pt boala obisnuita urmare a unei interventii chirurgicale, beneficiez de 5 zile de CM pentru internare si de inca 7 zile dupa externare. Stiu ca CM in cazul meu se calculeaza ca 75% din media ultimelor 6 salarii nete inainte de internare. Eu beneficiez de sporuri pentru lucrul in wknd, iar in ultimele 6 luni am beneficiat si de un bonus pentru realizari si de unul pentru haine, desi nu mari, totusi binevenite, care mi se cumuleaza la salariul de incadrare si la total baza de calcul iar contributiile si impozitul se aplica firesc la tot. As avea marea rugaminte sa imi spuneti daca media celor 6 luni se va face la sumele nete efective sau la netul ce rezulta din salariul de incadrare. Multumesc frumos si multa sanatate.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Din pacate, de aerisit mai des decat toata ziua, iar vara si toata noaptea, nu se poate. Dar cum pornesc un pic caldura iarna, imi curge apa pe geamuri.
Cu mucegaiul de la colturile casei, nu prea vad ce pot face. Blocul pare sa fie izolat corect. Vecinii de la etajele superioare nu au probleme cu igrasia decat la geamuri, evident, din cauza acelorasi geamuri care transpira.
Se pare ca datorita greutatii pamantului care o acopera conducta are o zona in care s-a aplatizat si de aceea se infunda cand vecinii arunca lucruri nepotrivite. Se mai poate invoca aici viciul de executie?
Eu nu am nici o hartie oficiala de la constructor legat de garantii, iar in contractul de vanzare cumparare nu s-a specificat nimic. Constructorul a spus atunci ca garantiile sunt oferite de lege, 1 an pe finisaje si nelimitat pe structura de rezistenta. Nu-mi cunosc drepturile legale, este posibil sa obtin despagubirea de la constructor? As merge pe cale amiabila, pe notificare, nu m-as complica cu un proces care sa coste bani si sa dureze ani, dauna nu e imensa, doar ca a venit la pachet si cu nervi si cu deranj si mai cere si bani.

Se poate considera si igrasia de la colturi si din jurul geamurilor denumite termopane viciu de constructie? :)

Conventia cu administratia este ca o data la 3 luni cheama firma sa desfunde; administratorul sustine ca este dificila inlocuirea conductei, desi nici cei 300 lei la interventie nu sunt putini, probabil ca nu considera prioritar.
Va multumesc, acum stiu ca primul lucru pe care il voi face data viitoare este sa sesizez firma de asigurari, sper sa nu mai existe o data viitoare.
Vreau sa va mai intreb daca pot sa refuz in scris cota din intretinere care o platim la fondul de imbunatatire confort sau la viitoarele reparatii care se vor aduce blocului, legal, prin notificare scrisa cu nr de inregistrare, avand in vedere ca paguba mea nu o va despagubi nimeni.
Multumesc frumos.

Buna ziua. Locuiesc la parterul unui bloc construit in 2006, iar in 30 nov. 2009, pentru a doua oara, canalizarea mi-a iesit in casa si, lasand de-o parte altele, parchetul trebuie inlocuit. Am refuzul scris al administratorului blocului de a ma despagubi pentru paguba produsa, pe considerentul ca asociatia a luat masurile de desfundare a canalizarii (factura pe care am platit-o toti proprietarii) si ma indruma sa-mi recuperez paguba de la constructorul blocului, considerand-o viciu de executie.
As dori sa stiu daca exista vreo odalitate legala de a-mi recupera paguba de la asociatia de proprietari, pentru care noi am estimat materialele la 1200 lei, sub o forma sau alta, adica:
1. fie sa nu mai platim intretinerea pana la concurenta sumei de 1200 pe baza unei notificari prealabile;
2. fie sa plateasca fiecare apartament cota parte (15 lei) pentru inlocuirea parchetului si retusuri, avand in vedere ca toti suntem obligati sa platim daca sunt pagube produse acoperisului, izolatiei de bloc, etc indiferent daca suntem afectati direct sau nu;
3. si in cel mai rau caz vreau sa imi exprim refuzul de a plati orice imbunatatire adusa blocului pentru care evident toata lumea cotizeaza.
Apartamentul a fost asigurat in acea perioada, nu sunt sigura daca canalizarea facea parte din riscurile asigurate, dar administratorul a zis ca rezolvam, n-am rezolvat nimic, si pentru ca nu cunosteam procedurile, nu am anuntat firma de asigurare in cele 48 de ore si, intre timp, am schimbat-o.
Va rog sa ma sfatuiti daca legal, pot sa-mi recuperez paguba de la asociatia de proprietari. Va multumesc.