avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Activitate dalias

Activitate dalias

@Selenus
Va inteleg.
In cazul meu asa s-a intamplat. Am incercat sa obtin ajutorul unor institutii insa fara efect. Este prea complicat pentru ei. Raspunsul ar fi "firma de repartitoare este autorizata ANRSC" si noi nu putem interveni. Sefa de bloc, administratorul, presedintele si firma de repartitoare se acopera unii pe altii.
Daca ar fi fost corecta repartizarea mi-ar fi dat nota de consum individual pe ultima luna din sezon si copii dupa actele solicitate (au trecut 8 luni fara raspuns). Au mintit reprezentantul primariei ca mi le-au dat.
Ironia este ca sezonul de iarna trecut am platit gazul pentru centrala termica 1500 de lei. A mers continuu centrala pentru a asigura o temperatura adecvata pentru un copil mai mic de un an.
Daca vecinii ar fi fost corecti se putea mentine si sistemul centralizat. Asa au fost obligati sa investeasca in instalarea unor centrale termice. Nu vor mai fura. Se pare ca din cei 19 racordati la sistemul centralizat anul trecut doar trei aveau consum de energie termica.
Pentru gaz contorizarea separata este solutia.

Catre Selenus,

Eu va contrazic. Debransarea totala a blocului este solutia. Firmele de repartitoare produc haos.


Caz concret.
Firma care a facut inventarierea nu a gasit acasa toti proprietarii cu centrale proprii. Au platit toti sume aproximativ egale vreo 5 luni.
La finalul sezonului a cazut bomba. Pe unii dintre acestia i-a considerat izolati perfect (adica 60 de lei tot sezonul) iar pe altii neizolati (adica 550 lei) dupa cum ii placea sau nu sefa de bloc.

faceti cerere scrisa catre Asociatie prin care informati despre lucrarile executate, si solicitati Asociatiei sa se adreseze firmei cu calculele pentru reinventarierea SET la tevile izolate.

Asa au facut!

Pe unii dintre cei care initial i-a gasit neizolati (sefa blocului si prietenii ei) la finalul jocului firma de repartitoare le-a recalculat toate sumele (au facut o simpla cerere in care au declarat ca sunt izolati cu vata minerala etc.) Nu i-a verificat nimeni!
Si daca ei declarau ca aveau vata minerala credeti ca le gaurea firma de inventariere rigipsul sa constate daca au vata minerala pe dedesubt? Cate cazuri cunoasteti?


Firma de repartitoare a refacut toate calculele repartizand sumele celor cu centrale termice pentru ca -zice presedintele asociatiei- i se parea prea mult sa le repartizeze celor din sistemul centralizat!
Si apropo de cereri ... daca ai un registru de intrari iesiri la asociatie cu multe locuri necompletate... stiti ce simplu poti inregistra in mai acte antedatate ianuarie?

Firma de repartitoare nu a citit ceasurile comune din beci pentru ca persoana care avea cheia de la beci nu era niciodata sa deschida (i s-a sugerat sa dispara ca era prea mult de plata pentru cei din sistemul centralizat. Ultimii declarau ca nu au consumat nimic si nu erau acasa cand se venea pentru citirea repartitorului). Firma de repartitoare nu le putea face nimic daca nu deschideau usa. Decat sa repartizeze suma celor cu centrale proprii.

Asa ca suma de 600 de lei pentru un proprietar de centrala termica proprie nu are nicio legatura cu SET si alte criterii. Daca firmei de repartitoare conducerea asociatiei ii cere sa plateasca un anume apartament o anumita suma se inventeaza orice SET etc. si se refac calculele pana iese totalul. La asta i se zice regularizare!

Ma bucur ca declarati ca "mi se pare aberant sa nu am control asupra costurilor de incalzire din apartamentul meu, platind mai mult pe tevile comune decat la calorifere"

Nu mi se pare normal sa platesc pentru ca vecinii racordati la sistemul centralizat fura cu repartitoarele si nici ca firma de repartitoare nu le poate intra in casa sa verifice. Sa isi puna centrale proprii si sa nu mai fure.

Si daca stiu ca vecinii sunt neizolati sau fura credeti ca pot cere reinventariere? Da, pe banii mei si daca vor vecinii respectivi sa deschida usa! Credeti ca vor deschide?

Chestia cu ti se inmaneaza tie ca proprietar un exemplar din inventariere ... este o gluma, eu cer asociatiei de sapte luni acest inventar, note de consum global.
Traim in Romania unde orice lege sau norma se aplica dupa cum vor sefii!
Pentru eliminarea hotiei solutia este debransarea totala!



Aveti dreptate si va multumesc pentru sfaturi. Aproape ca imi venea sa renunt.

Merg mai departe. Vreau sa obtin toate informatiile posibile inainte de a merge in instanta.

Firma care producea agentul termic (blocul s-a debransat din acest sezon) a raspuns prompt cererii mele si mi-a transmis informatiile solicitate (nr. gigacalorii si costul acestora).
Nr. de gigacalorii repartizat de firma de repartitoare este mai mare decat cel consumat de bloc.
Voi merge mai departe la firma de repartitoare sa obtin raspunsuri si am inaintat alta cerere asociatiei (adica am revenit la hartia de acum 6 luni la care nu au raspuns). Mai au cateva zile sa imi ofere datele dupa care voi merge iar la primarie.

Sefa blocului si-a dat demisia ... printr-o o fituica lipita de usa blocului (nu este inregistrata oficial la asociatie deci se poate razgandi).


Ma lupt cu morile de vant si ma intreb daca nu este mai bine sa renunt.

Nu stiu daca m-am exprimat clar. Nota de consum la finalul sezonului (regularizare) pentru agentul termic are inscrisa o suma de bani de sa zicem 99... dar cand adunam sumele platite de proprietari (cf. listei de intretinere) reiese alta suma incasata de asociatie (de 103). Adica s-a incasat mai mult decat ar fi trebuit.


Am aflat detalii noi ... sefa de bloc si presedintele asociatiei au dorit sa modifice proportia consum comun si consum individual .... dar s-au gandit ca era prea mult sa distribuie suma celor racordati la sistemul centralizat asa ca au distribuit-o celor cu centrale termice care nu erau izolati de un anumit tip .... intre timp prietenii sefei de bloc au fost anuntati sa se izoleze corespunzator ... s-a mers la baiatul de la firma de repartitoare ... i s-a prezentat varianta rezilierii contractului de prestari servicii. Acesta destept a rezolvat partea tehnica si argumentele ca sa fie pe placul opc sau al celor care ar fi venit sa verifice, s-a facut asa zisa regularizare dand banii inapoi sefei de bloc si anturajului acesteia izolati dupa incheirea sezonului ... administratorul mi-a declarat ca de fapt sefa de bloc m-a indicat ca nu as avea izolare de un anumit tip (desi fusese la inventariere la inceput de sezon) si tot ea este cea ca nu mi-ar fi dat intentionat nota de consum. Chiar daca par afirmatii subiective din nota globala de consum pe luna ianuarie reiese clar ca la mijlocul sezonului aveam mult mai multi acelasi tip de izolare decat la final.
Au preferat sa isi fure vecinii ... ca sa nu plateasca 200 de lei pe sezon au incarcat cu 600 de lei pe oamenii prea ocupati ca cate un job ca sa stea zi lumina la povesti pe bancile din fata blocului cu sefa de bloc.

Nu stiu cat este adevarat din ce au declarat oamenii astia din conducerea asociatiei ... erau atat de mirati ca nu am primit copii dupa acte, ca nu am primit nota .... ca sigur presedintele isi asuma vina de a nu-mi fi raspuns 6 luni dar e si el nou in functie si nu stie ... ba chiar ma intreba la ce se refera legea 230 din 2007.

Pe de alta parte mi-au trimis notificare prin avocat ca voi fi data in judecata daca nu platesc ... un tabel cu toate lunile ... desi eu am platit tot la zi in contul asociatie cu exceptia sumei pentru care nu mi-au dat acte justificative...


Mai ai vreo sansa sa inving sau trebuie sa renunt ca sa limitez pierderile ... ce ma sfatuiti? Sa zic "am infrant " si sa uit tot? Nimeni dintre vecini nu vrea sa se lupte cu asociatia.
Nu apare precizarea estimat nici pe notele lunare de consum globale (am doar 2).
Dar am descoperit altceva comparand sumele de bani platite de cei racordati la sistemul centralizat de termoficare. Fiecare proprietar fost pagubit cu sume de la 50 de lei pana la 80 de lei de apartament. Intre nota finala de consum global si listele de plata exista o diferenta de 424, 40 lei.
La rubrica avans (pana in luna martie inclusiv) suma inscrisa de firma este mai mica decat cea platita efectiv cf. listelor afisate la avizier.
Poate de asta nu s-au dat note de consum pe luna aprilie. Credeam ca doar o parte dintre cei cu centrale de apartament suntem afectati.
In acest caz .... mai este de competenta primariei sa intervina?
Problema este ca pe notele de consum nu apare precizarea costum estimat.
Da sa nu citesti toata iarna repartitorul blocului? Oare o fi fost instalat vreun repartitor etalon in beciul blocului?
Aici este o mare dilema... administratorul zice ca s-a citit lunar, firma zice ca nu ...
O supriza si mai mare am avut din partea administratorului ... a mintit reprezentantului serviciului relatii cu proprietarii ca mi-a dat copii dupa toate actele solicitate ...iar eu nu am primit niciun raspuns de 6 luni desi legea zice 7 zile!
In urma interventiei mele la primarie s-a convocat adunare generala dupa nu stiu cati ani.Nu a fost statutara ca am fost putini.
De ciuda conducere m-a anuntat prin avocat ca ma da in judecata pentru neplata intretinerii (Sunt la zi pentru ca am platit la timp prin CEC (cu exceptia sumei nejustificate).
Asadar firma de repartitoare a facut regularizare si nicio nota de consum nov-martie trimisa de ei celor cu centrale termice nu este reala. Iar in aprilie nu exista note de consum pentru proprietari! Ce tare! Pai atunci cum se aplica ordinul 343? Ca unui bloc cu repartitor etalon sau ba?
Sunt curioasa cand voi afla toate detaliile ....
Firma de repartitoare declara ca
- i s-au transmis eronat citirile repartitorului-etalon (al blocului)
- ca nu a facut citirile repartitorului-etalon (al blocului) pentru ca nu a avut cheie de la locul unde se afla acesta.
ANRSC da libertatea asta?
Este obligata firma de repartitoare de ordinul ANRSC 343 din 2010 sa citeasca repartitorul etalon al blocului? Daca nu l-a citit (lunar) nici pe cel din beci banuiesc ca nu a trecut nici pe la cei care le aveau montate pe caloriferele din casa.


Multumesc pentru sfaturi

Pana in luna aprilie 2011 caldura comuna pentru cei cu centrale termice de apartament a avut 2 componente. Nefiind specialista eu le zic asa subsolul (nu existau alte calorifere pe casa scarii, uscatorie) sau consumul comun si tevile din apartamente. sau consumul individual. Sumele pentru subsol aveau valori de genul 20, 35 lei (pentru toata lumea cu sau fara centrale de apartament) la care in functie de gradul de izolare se mai adaugau de la 0 la cateva zeci de lei .

Se poate spune asadar ca s-a calculat diferentiat in lunile noiembrie-martie (inclusiv) in functie de gradul de izolare.
Am intrat la o categorie de mijloc / izolarea cu tub gri. Ca urmare am platit in cele 5 luni in total 170 de lei ... dupa care brusc aprilie (fara sa primesc nota de consum) apare suma de aprox 400 de lei ... ceea ce reprezenta 20% din consumul scarii mele cu 20 de apartamente. Si mai mult decat aveau de plata la un loc cele 20 apartamente de la scara B. Cele doua scari avem un singur ceas de subsol
La final sezonului am ajuns sa am de plata, cu centrala termica proprie, pentru tevile din casa cat apartamentele bransate la sistemul centralizat (unele cu o camera in plus!)

Diferentierea consum comun si consum individual aparea pe notele de consum primite de fiecare proprietar nu pe listele afisate la avizier (si pe notele de consum globale - am facut rost de una pe luna ianuarie... nu de la firma sau asociatie ci de la un vecin)

Firma de repartitoare a primit citirile ceasurilor de caldura de la asociatie. Ceasurile au fost citite lunar in beci de un vecin insotit de sefa blocului.

Firma de repartitoare a cerut 5 lei pentru fiecare document solicitat. Adica pentru notele de consum lunare (pentru apartamentul meu!). In momentul in care le-am adresat cererea de a vedea notele de consum nu le primisem pe lunile martie-aprilie.
Le solicitasem si calculul concret pentru apartamentul meu, defalcat pe luni, cf. sectiunii III din ordinul 343.

Asociatia de proprietari are 2 sau poate chiar mai multe registre de intrari iesiri. Cu spatii libere intercalate ...
Au trecut 6 luni de cand nu am primit raspuns de la asociatie.

Firma de repartitoare are un set bine intocmit de raspunsuri pentru fiecare ... proprietar, primarie, ANPC ... ca nu s-a citit, ca nu au cheia, ca izolarea cutare nu se pune, ca asa au primit inventarul cu nu stiu cate calorifere .... ca nu imi pot da modelul de calcul ca este secret ca trebuie sa-l cer la ANRSC Bucuresti ... la discutia telefonica in luna mai, reprezentantul firmei ma intreba ce tip de izolare am!
dar ei (firma de repartitoare) au facut inventarul la inceputul sezonului!
Ei stiau ce tip de izolare se ia in considerare de la inceputul sezonului!
Adica in luna mai au intors toate calculele pe dos si pretul beciului s-a ieftinit si a crescut pretul tevilor din apartament.

Un vecin la cealalta scara care avea tevile izolate cu manson si le-a izolat in luna ianuarie ... a depus hartie la asociatie ... de buna credinta nu a cerut nr. de inregistrare... la final in luna aprilie a primit 250 de lei de plata (nu au mai gasit hartia ca s/a izolat) in timp ce vecinii de scara aveau sume negative ... minus 90 de lei etc ... toate sumele cu minus adunate dadeau exact suma 250
Mai astept interventia ANPC si a primariei dupa care ma voi adresa ANRSC


- "institutia nu este abilitata sa intervina in rezolvarea problemelor interne ale asociatiei de proprietari, situatie in care va recomandam sa va adresati Primariei ...."
- "nota de consum global aferenta perioadei nov. 2010-aprilie 2011 reprezinta regularizarea consumului de energie termica, ca urmare a constatarii unei diferente intre ultimul index al repartitorului comun transmis de catre asociatia de proprietari (mai mic decat cel real!) si indexul real, citit, in luna aprilie de catre sc..."

- "repartizarea s-a facut corect, in acord cu prevederile ordinului 343 2010 emis de ANRSC...
- "costurile ... s-au repartizat in baza citirii repartitorului comun... ceea ce determinat o scadere a costurilor ptr apart dvs in comparatie cu cei cu centrale termice fara coloane izolate .....
cf. ordinului 343 art. 9 si urmeaza citatul ..
semnatura ... inginer opc ... sef opc (arestat acum pentru luare de mita)


dar zic eu
1. inventarul a fost facut de societatea care citeste repartitoarele (la inceputul sezonului).
2.notele au fost emise de ei ptr lunile nov-martie cu valori sub 50 de lei lunar
3. in luna aprilie suma creste brusc la mine (cu centrala termica) la aproape 400 de lei (in conditiile in care se livreaza agent termic doar 20 de zile). In aceeasi luna in care ei (firma si opc) sustin ca se face regularizare ... multi vecini primesc bani inapoi. Cei in sistem centralizat au de plata cate 50 de lei. Daca ar fi existat o transmitere gresita a indexului nu s-ar fi marit ptr toti sumele la regularizare?
4. apartament cu centrala termica proprie la 2 camere are de plata pe sezon cat cel cu 3 camere bransat pe sezon ! ... adica unde este scaderea costurilor?

In realitate dupa cum am dedus eu ... s-a facut o smecherie in ultima luna de plata .... s-au recalculat unitatile pentru partile comune (beci) adica au scazut ptr toata lumea de la 200 de lei /apart./sezon la 50 de lei aprox. Diferenta considerabila rezultata astfel a fost repartizata pe coloanele de tranzit la 9 apartamente (cu centrale) din 40. DE CE?

Cei de la societatea de repartitoare ... in raspunsul dat primariei zic ca nu au putut citi ceasurile ca nu aveau cheie la beci ..... Le-au cerut cumva? Pai atunci cum au emis ei notele alea pentru perioada nov-martie? Sunt gresite toate?

iar mie ... mai indrazneti ... sa la dau 5 lei pentru fiecare nota de consum ...ca ei le-au dat la asociatie ... adica nu pot ei sa spuna ca ma costa 100 de lei amplasarea la vest, 50 de lei teava din baie, etc, 70 de lei etajul etc ... nu pot da astfel de exemple pentru ca vecinii aflati in situatii similare au alte sume ...

Fireste asociatia nu a raspuns nici acum cererii mele de a vedea nota de consum si alte documente ... masuratori, citiri, contractul cu firma de repartitoare etc. Administratorul (care de fapt e sefu) mi-a zis din prima NICIODATA si ulterior "sa raspunda presedintele ...:" care nu exista pentru ca si-a dat demisia in luna martie sau aprilie

Daca era corect mi-ar fi aratat cineva niste calcule ceva, o nota de consum pentru apartamentul meu ....
locuind in bloc stiu si eu ca unii cu consum 0 pe tevi nu le aveau izolate la momentul inventarului .. altii cu consum de 500 de lei/sezon, le aveau izolate in luna februarie dar firma le-a le-a ras in nas la final ... ca dehh cui sa mai redistribuie ei acum sumele ...


Daca macar una dintre institutii ar fi incercat sa demonstreze ceva prin calcule ... astept sa vad un calcul concret ... totusi atatia oameni platiti din bani publici nu pot oferi un raspuns ...; de ce mai exista OPC? de ce mai exista serviciul ala din primarie daca nu pot controla un administrator de asociatie sau o firma?
De cand am vazut tabelul de intretinere pe luna aprilie am stiut ca:
- firma va da vina pe asociatie, asociatia pe firma,
- primaria si opc-ul isi vor pasa reciproc mingea
Eu voi alerga degeaba intre institutii, voi citi legile si voi pierde timpul ... dar cum resemnarea nu este o atitudine benefica democratiei mai incerc ..
Am uitat sa spun ca de la aceasta asociatie disparusera in anul 2008 aprox 1 miliard de lei vechi ... administratorul de acum lucra si atunci in alta functie ...
Majoritatea vecinilor (inclusiv sefa de bloc) se bucura ca au scazut de la 170 de lei la 50 de lei (daca aveau centrale termice) ... nici vorba de spirit civic ... in concluzie "Sarumana d-na administrator"