avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Activitate ConstructNet Invest SRL

Activitate ConstructNet Invest SRL

Pasi de urmat... pentru ce sunt aceia? Dvs ati insiruit o serie de documentatii/acte. De exemplu, ce sa faca cu copia legalizata dupa CVC? Si memoriu tehnic pentru ce lucrare? La scoaterea din circuitul agricol eu nu am dat niciodata copii legalizate dupa acte de proprietate, planuri vizate de primarii, studii pedologice si expertize de evaluare a terenurilor.

In alta ordine de idei, nu mai exista OJCGC, de cativa ani buni se numeste OCPI.

Acum sa revenim la problema... pentru a scoate din circuitul agricol, se face un dosarel cu copii dupa ceva acte si se depune la OCPI. Acolo se platesc 250lei, dar numai dupa ce se verifica daca e completa documentatia. Ei vor emite un aviz care se duce direct la OSPA. In paralel cu depunerea dosarului la OCPI, se depune un dosar cu aceleasi acte la ANIF unde se verifica documentatia si se plateste suma de 300lei. ANIF e singura institutie care cere memoriu tehnic, dar de anul acesta, ca pana acum nu au cerut. Dupa vreo saptamana, sau cand dau ei termenul, se ia avizul de la ANIF si se duce la OSPA, atasat la un dosarel de acte cum s-a dat si pana acum. Se plateste taxa de 80lei, se lasa la pastrat tot vreo saptamana, pe urma ridicati decizia DADR impreuna cu avizul OCPI (aviz pe care de abia acum vedeti cum arata ptc el este transmis direct de catre o institutie la alta).

Tarifele de mai sus sunt pentru scoaterea din circuitul agricol a unei suprafete de pana in 300mp. Dupa ce va iese decizia DADR nu va cere nimeni chitantele.
Intr-adevar, va trebuie certificat de urbanism si numai un proiectant va poate face acele planuri de situatie cu terenul care se scoate din circuitul agricol (avand ca suport ridicarea topo facuta de un cadastras autorizatsi vizata de oficiul de cadastru). Proiectantul cu siguranta va sti pasii care trebuie urmati.

Domnule APET_R, cu tot respectul, nu stiu ce ati insiruit mai sus. Sunt metode diferite de a scoate din circuitul agricol un teren? In Iasi cel putin, e asa cum am spus mai sus. Cu siguranta.
In extrasul de carte funciara ce scrie? intravilan sau extravilan? Daca e extravilan intr-adevar, nu aveti voie sa construiti nimic, decat daca faceti PUZ. Cel mai simplu e sa va duceti cu actele la un specialist (proiectant sau cadastras-topometrist) sa va explice cum sta treaba. E foarte probabil sa va spuna aceleasi lucruri care le-ati auzit de la primarie si cons. judetean. Iar in legatura cu impozitarea, vorbiti cu juristul de la primarie sau chiar la finantele publice din judet. Numai bine!
Mutatiile se fac doar in locuinte, nu si in anexe. Daca singura constructie care o aveti e o anexa, trebuie sa schimbati destinatia constructiei din anexa in locuinta, si asta tot printr-un proiect se face; informatii gasiti la biroul de urbanism de la primarie sau la un proiectant.
Daca nu aveti nici o constructie, faceti-va o locuinta. Si dupa cum am mai spus, orice constructie, fie ea anexa, fie locuinta, se poate face doar pe intravilan. Legea s-a schimbat de ceva timp, in sensul ca acuma nu se mai poate construi NIMIC pe extravilan.
Sunt oameni si oameni...unii te fac la buzunare, altii sunt corecti. Aici fiecare beneficiar are propriul sau mod de a alege un specialist. Depinde dupa ce criterii este ales...
Asa e, forumurile sunt pentru indrumare, informare asupra a ce este de facut, la ce sa se astepte, si pentru rezolvarea problemelor minore sau ma rog, mai putin grave. Cum se complica treaba, nu are rost sa o complice si mai tare o persoana prin nestiinta sa (daca nu e specializata in acel domeniu, e clar ca nu are stiinta asupra tuturor chestiunilor implicate).
De aceea si cei care dau informatii, de cele mai multe ori le dau incomplete pentru a nu risca ca cineva sa greseasca in aplicarea practica a sfatului dat si pe urma, daca nu merge treaba cum trebuie, sa ii fie reprosat specialistului ca nu e bun de nimic, ca nu se pricepe, etc. Sau daca sunt omise unele informatii, iarasi, se pot schimba datele problemei.
Referitor la furatul painii de la gura, mai sunt si unele secrete profesionale, trebuie sa recunoasteti :)
Dupa cum am mai zis, tot ce se poate. Si eu am intalnit cativa angajati ai statului pusi la birouri de specialitate, in relatii cu publicul, dar carora trebuia sa le explic eu ce sa faca si ce inseamna anumiti termeni. Daca nu as fi fost in domeniu, sigur m-as fi complicat cu chestii absolut inutile si costisitoare atat ca si timp, cat si ca bani. De asta sunt de parere ca atunci cand vrei sa faci ceva trebuie sa ceri parerea unui specialist in domeniu (nu ma refer numai la proiectare, ci la orice domeniu cu care nu ai avut de-a face cu "dedesubturile" acestuia, pentru ca toate lucrurile sunt mult mai usor de realizat privit de la suprafata, dar cand te confrunti cu ele, apar eventuale probleme). In concluzie, un specialist stie ce sa ceara, cat sa ceara, cand poate "sa intinda coarda" si cand nu, cum sa vorbeasca si cel mai important, sa poata face ca lucrurile sa mearga mai usor (nu in toate cazurile mai repede, dar pt el nu sunt batai de cap, ci simple formalitati).
@cety, ati uitat sa mentionati ca se scoate din crcuitul agricol doar suprafata ocupata de casa+trotuare+terase+alei+parcari, acestea sunt "curti-constructii", ca nu se betoneaza toti cei 1500mp de teren, ci doar 200-300mp. Conteaza si la impozit. Dar toate astea s-au mai discutat deja in acest topic.
Schimbarea categoriei de folosinta se face doar pentru terenurile intravilan, pentru ca nu exista extravilan construibil. Acum ca am stabilit asta, la dvs, domnule farkastraian, probabil a fost o situatie mai complicata, din moment ce vorbiti de un abuz al primariei. In cazul dvs, tot ce se poate... dar conform legilatiei in vigoare, scoaterea (definitiva) din circuitul agricol se face doar cum am spus eu mai sus. Ne place, nu ne place, mergem dupa lege, ca nu avem ce face. Oricum, altceva e atunci cand ai actele in fata si observi anumite greseli facute anterior de primarie/notar/oficiu de cadastru... acestea se pot rezolva fie prin niste cereri/aduceri la cunostinta asupra greselii, fie prin tribunal. In cazu dvs, se pare ca a fost totusi destul de simplu.
Numai bine!
Schimbarea categoriei de folosinta a unui teren se face DOAR si NUMAI cu acordul a 3 institutii: OCPI (oficiul de cadastru si publicitate imobiliara), ANIF (agentia nationala de imbunatatiri funciare) si OSPA (oficiul de studii paleontologice si agrochimice). OSPA e cea care da avizul final, si anume decizia DADR (directia pentru agricultura si dezvoltare rurala). N-are treaba notarul si nici primaria cu nici unul din birourile acesteia. In zilele noastre cel putin...
Odata ce ti s-a dat autorizatia de construire, inseamna ca ai deja toate avizele necesare inceperii constructiei.. dupa ce construiesti obtii procesul verbal de receptie finala de la primarie (in care astia iti spun in scris ca intr-adevar ai construit corect, dupa proiect), si gata, esti in regula cu totul, plateti si impozit chiar. Daca ai nevoie de un credit de la vreo banca si trebuie sa iti ipotechezi casa, atunci va trebui intabulata, altfel nu este nevoie sa mai cheltui bani si pe asta. Intabularea se face asa: vine cadastrasul si masoara terenul si constructia si o pune in sistem stereo '70. Daca tu ai respectat suprafata construita din proiectul initial, totul este ok, se accepta totusi o marja mica de eroare. Nu speriati omul degeaba :D
Pentru fiecare caz in parte pot aparea probleme neprevazute, intr-adevar, dar acestea nu apar daca esti de la inceput in regula cu actele.
Deci la doamna terenul este intravilan agricol, ok, totul este bine pana aici. Daca nu sunt litigii pe teren sau daca suprafata masurata este egala cu suprafata din acte, atunci nu are nici o problema. Totusi ar fi bine sa consulte un topometrist sa ii traseze terenul, ca sa fie sigura ca este EXACT acolo unde ii este indicat de catre vanzator si limitele (haturile) proprietatii sunt cele stiute. In acest moment, singura problema ce ar putea aparea este o eventuala greseala a cadastrasului ce a facut cartea funciara.
Dar acestea nu se intampla des, asa ca doamna poate sa stea linistita si sa traseze terenul, asa cum am sfatuit-o mai sus. Important este sa ceara un proces verbal de trasare, prin care topometristul isi asuma raspunderea pentru lucrarea efectuata. Succes!
Ma scuzati... Pertinent raspunsul dvs, domnule Minel. Dar omul intreaba ca sa stie. Cine nu e in domeniu sau nu s-a "lovit" de astfel de probleme, nu are de unde sa cunoasca termenii si ce implica fiecare cu exactitate. Asta e valabil pentru orice domeniu de activitate Si in momentul cand va discuta cu un proiectant, atunci va vedea exact cum, cat si in ce forma va construi. Deocamdata doamna cred ca vrea sa stie doar daca poate sa cumpere terenul sau nu. Am raspuns in locul doamnei ptc mi s-a parut ca "tipati" la ea.
Pe extras poate sa scrie intravilan extins sau intravilan conform PUG sau numai intravilan. Folosinta actuala a terenului este arabil, asta nu va impiedica cu nimic sa construiti. Sunt unele primarii care mai cer scoaterea din circuitul agricol si sa-l treceti in curti-constructii, alte primarii nu mai cer asta.
Daca e intravilan, e totul ok, duceti-va la primarie si cereti eliberarea unui certificat de urbanism pentru construire locuinta (+anexa, gard, fantana, bransamente retele, etc) si acolo vi se va spune ce avize va trebui sa contina dosarul de autorizare. In cadrul proiectului de autorizatie de construire vi se va cere, poate, scoaterea din circuitul agricol, nu puteti sa il scoateti asa, ca vreti dvs. Intr-adevar, costa in jur de 500lei daca vreti sa scoateti din circuitul agricol o suprafata de pana in 300mp (asta inseamna casa+trotuare+alei+parcare .. tot ce va fi betonat). Nu e nimic complicat, si se poate descurca si proiectantul contra unei sume nu prea mari, dupa parerea mea (eu cer 150ron pentru ca sa scot toate avizele necesare proiectului - mediu, energie electrica, salubritate, apa-canal, scoaterea din circuitul agricol, etc).
Terenul nu este al dvs, nu-i nimic, puteti cere eliberarea unui certificat de urbanism informativ, ca viitor proprietar, sa stiti la ce sa va asteptati in cazul in care cumparati terenul. Eliberarea acelui certificat nu va obliga la nimic, doar ca veti vedea ce va trebuie exact pentru constructia locuintei: avize, cum aveti voie sa construiti, cat, la ce distante fata de limitele laterale si posterioara, fata de axul drumului de acces, cat va trebui sa va retrageti cu aliniamentul stradal, etc. Acest certificat este eliberat de biroul de urbanism din cadrul primariei. Sa aveti insa grija, sa nu aveti linii de inalta tensiune pe teren, nu este sanatos. Fata de cele de medie tensiune trebuie pastrat un culoar de protectie de 3metri, iar fata de cele de tensiune mica (stalpii normali, la care se racordeaza locuintele), distanta de protectie este de doar 1metru.
Off topic... Spunea cineva mai sus de anexa de exploatari agricole pe extravilan, nu se mai poate construi pe extravilan nimic, s-a dat lege in acest sens, anul trecut daca nu ma insel. Decat daca ai nu stiu cate hectare de teren si esti inscris in registrul fermierului.
Va doresc succes! Si daca aveti intrebari, ma puteti contacta oricand, am datele de contact afisate la profil