Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Cum sa nu aiba interes X, sau Y sa ceara anularea Titlului de proprietate, din moment ce, potrivit Legii fondului funciar sunt indreptatiti la reconstituirea dreptului de proprietate?
Prin actiunea privind anularea Titlului se solicita ca instanta sa dispuna anularea acestuia si emiterea unui Titlu nou pentru terenurile respective, insa pe proprietarii indreptatiti.
Pentru promovarea unei actiuni in anularea Titlului de proprietate nu este neaparat necesara existenta unui "just-titlu", ci, avandu-se in vedere ca Titlurile de proprietate eliberate fara respectarea prevederilor legale sunt lovite de nulitate absoluta, acestea pot fi atacate de orice persoana interesata, printr-o actiune imprescriptibila.
Din Legea 18/1991:
Art. 60. - Terţii care au fost vătămaţi în drepturile lor prin hotărârea comisiei judeţene sau prin ordinul prefectului ori în alt mod, prin acte administrative prealabile ordinului, cum este cazul propunerilor primarului, şi care nu aveau interes de a se adresa acestor organe, având deja un titlu de proprietate privată asupra terenului, ori li se recunoscuse un asemenea drept, potrivit legii, nu pot folosi decât calea acţiunilor de drept comun, petitorii sau, după caz, posesorii, în special revendicarea, şi nu procedura prevăzută în acest capitol.
Art. 64. - (1) În cazul în care comisia locală refuză înmânarea titlului de proprietate emis de comisia judeţeană sau punerea efectivă în posesie, persoana nemulţumită poate face plângere la instanţa în a cărei rază teritorială este situat terenul.
Ce solutie se impune in acest caz din partea instantei? Analizeaza mai intai lipsa de interes a partii si lasa actul valabil, sau, in virtutea rolului activ, se implica direct si consatata totodata si nulitatea abs.a actului, lipsindu-l de efecte juridice?
Caz concret: doi frati X si Y primesc in 1994 o adev. provizorie de propr., pentru un teren, fara respectarea conditiilor imperative ale Lg.18/91 (adica fara delimitare in teren si fara validare de la judet) si fara sa primeasca Titlu pana in prezent. Acum cand Y insista pentru eliberarea titlului, constata ca X (decedat intre timp) in baza acelei adeverinte proviz., a vandut terenul cu chitanta de mana, fara acordul lui X, altei persoane Z. Dar Z, in loc sa mearga cu X la notar sa autentifice actul, ca sa nu afle si Y de vanzare, s-a dus la primar, care in baza inscrisului privat il pune in posesie pe Z si-i elibereaza in 1995 titlu ?! Acum, destul de tarziu, Y afland toata tarasenia, cere in instanta constatarea nulitatii absolute a Adev de propr, si pe cale de consecinta nulitatea absoluta a chitantei de vanzare, ca provenind de la un neproprietar.
Cu toate acestea instanta respinge actiunea pe motiv ca Y nu are interes sa isi anuleze propria Adeverinta... si deci pastreaza ca valabile actele subsecvente. E normal?
Chiar daca, la prima vedere, Y nu are interes sa-si anuleze propria adeverinta de proprietate, instanta a considerat cu prioritate exceptia lipsei de interes, fara sa mai invoce din proprie initiativa si cea de-a doua exceptie absoluta cu privire la nulitatea unui act in care vanzatorul nu era proprietar... Ce se poate face la recurs?
Fratele meu invoca faptul ca eu nu am dispus de mijloace materiale,care sa justifice efectuarea platii si deasemenea,cauza actului juridic incheiat este una falsa,ilicita,inlaturandu-l pe el de la un drept ce i-ar putea revenii,fiind persoana cu vocatie succesorala asupra bunurilor parintilor mei.Mama a devenit proprietara dupa 5 ani dupa moartea tatalui meu.Eu am un venit lunar de cca 1500 euro/luna si pot face aceasta dovada cu extras de cont din banca.Mai am o declaratie a mamei in prezenta a doi martori,ca a primit banii inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare.Dar este suficient?In probatiune el solicita administrarea probei testimoniale,pot sa ma opun acestei probe?Va multumesc pentru interesul aratat.
Eu printe acte am si CF-ul inainte sa fie bunicul proprietar in baza legii 44/94, in care scrie " cu titlu de drept succesiune vacanta in favoarea statului roman in administrarea operativa a G.I.G.C.L" si judetul.