avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Activitate Carla Georgescu

Activitate Carla Georgescu

Răspuns la discuția Baza calcul CIC 2011
Intre timp am gasit Normele de aplicare ale Ordonantei 111/2010, dar exista 2 articole referitare la acest subiect, care dupa parerea mea se contrazic reciproc!


Art.8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, după caz, a, stimulentului de inserție, până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii […], optează, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin.(1), respectiv art. 7 din ordonanța de urgență. […].
(2) În situația prevăzută la alin. (1) se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, după cum urmează:
a) nu mai mult de 3.400 lei în cazul în carea persoana optează pentru concediu și indemnizația prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) nu mai mult de 1200 lei, în cazul în carea persoana optează pentru concediu și indemnizația prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. b).

Art. 21 alin (6) În situaţia în care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) în care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 600 lei.

Va multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este baza de calcul pt CIC(2) in cazul unui al doilea copil nascut in intervalul CIC(1) aferent primului copil, dupa noua OUG?
Multumesc.
Multumesc inca o data pt tot
Aha, am inteles. O singura rugaminte mai am, si va multumesc pentru amabilitatea acordata : la un venit brut de 1000 lei la soc Y care ar fi cuantumul indeminizatiei de CMat? (exact cazul de sus, baza de calcul fiind doar o luna lucrata)

PS Nu, nu colegii dvs. de aici m-au indus in eroare :) , ci am avut unele discutii cu persoane care poate nu au fost f avizate in acest sens.

Inca o data mii de multumiri !
Ba da, am inteles f bine de prima data, ati fost foarte la obiect ... dar acesta era un caz putin altfel.
Si pt ca din alte discutii, mi s-a spus ca in aceasta situatie CMat pt al doilea loc de mca se calculeaza astfel : (venitul brut in luna lucrata la soc Y + ultimele 5 venituri pe lunile precedente lucrate la instit X) /6 * 85%

Multumesc mult
Da, si va multumesc inca o data.
Nu am deschis alt subiect, pt ca se refera tot la CMat la al doilea loc de munca.
O persoana are un loc de munca de 10 ani la institutia X, se angajeaja in paralel la un al doilea loc de munca la societatea Y si dupa o luna lucrata aici intra in concediu de maternitate. In cazul acesta, care este baza de calcul a CM pentru al doilea loc de munca soc Y (unde are doar o luna lucrata)? Idem ca si in cazul precedent?
Daca credeti, o sa postez la un alt subiect, dar titlul se potriveste si in acesta situatie.
Ok, multumesc pentru raspuns.
Dar daca situatia ar fi alta, daca eliminam CIC1 din ecuatie, adica daca o persoana are un loc de munca, se angajeaja in paralel la un al doilea loc de munca si dupa o luna lucrata aici intra in concediu de maternitate. In cazul acesta, care este baza de calcul a CM pentru al doilea loc de munca?
Stiu ca CMat se poate lua de la ambele locuri de munca; dar stiu ca baza de calcul o reprezinta media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni. La principalul loc de munca, e clar cum se calcleaza, (ultimele 5 CIC + sal brut pe luna lucrata)/6 * 85%; dar la al doilea loc de munca, unde exista doar salariul pe o singura luna (dupa intoarcerea din CIC 1), nu se calculeaza tot o medie a veniturilor???
Scuze, poate eu nu inteleg, dar asa mi s-ar parea logic. Multumesc pentru ajutor.
Am inteles. Credeam ca se reintrageste venitul obtinut pe ultimele 6 luni, ultima luna fiind salariul iar pentru celelalte 5 se adauga zero (pentru ca CIC nu se poate lua in calcul la ambele concedii de maternitate, ar fi o dublare).
Multumesc mult.
Deci baza este salariul pe luna lucrata care se imparte la 6 si se aplica 85%? Multumesc.