avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Activitate carmolau

Activitate carmolau

Răspuns la discuția REGISTRE PFA NORMA DE VENIT
Jurnal de vanzari si jurnal de cumparari.
Incepand cu anul 2012 aveti obligatia de a conduce si Registrul jurnal de incasari si plati, doar partea care se refera la incasari (modificare adusa Codului fiscal prin oug 125/2011)
Depinde de calitatea beneficiarului. Daca beneficiarul este persoana impozabila, atunci PFA-ul are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 153' din Codul fiscal si in ROI. Factura se face fara TVA (operatiunea nefiind impozabila in Romania conform art. 133 alin. 2 din Codul fiscal) si se declara in declaratia recapitulativa, 390.
Răspuns la discuția declaratie 394 scutit de tva
in 394 se declara doar operatiunile taxabile. Daca societatea desfasoara doar activitate de inchiriere spatii, scutita de TVA, nu are obligatia depunerii declaratiei 394.
Răspuns la discuția tva vanzare teren si cladire
Reprezinta operatiune scutita fara drept de deducere conform art. 141 alin. 2 lit f) din Codul fiscal livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile.

Punctul 37 alin. 1 din normele metodologice de aplicare a art. 141 mentioneaza ca "În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când construcţia şi terenul pe care este edificată formează un singur corp funciar, identificat printr-un singur număr cadastral:

a) terenul pe care s-a edificat construcţia urmează regimul construcţiei, dacă valoarea acestuia este mai mică decât valoarea construcţiei aşa cum rezultă din raportul de expertiză;

b) construcţia va urma regimul terenului pe care este edificată, dacă valoarea acesteia este mai mică decât valoarea terenului aşa cum rezultă din raportul de expertiză;

c) dacă terenul şi construcţia au valori egale, aşa cum rezultă din raportul de expertiză, regimul corpului funciar va fi stabilit în funcţie de bunul imobil cu suprafaţa cea mai mare. Se va avea în vedere suprafaţa construită desfăşurată a construcţiei."

Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite (daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 140 alin. 2^1 din Codul fiscal).
Răspuns la discuția TVA masini second hand
1. Daca societatea din Germania aplica regimul special pentru bunuri second-hand prevzut la art. 152^2 din Codul fiscal, TVA-ul este inclus in factura emisa si nu aveti drept de deducere, nu mai faceti taxare inversa.
2. Daca factura este emisa fara TVA in baza codului de inregistrare in scopuri de TVA comunicat de dvs., faceti taxare inversa. Dar TVA'ul deductibil inregistrat in 4426 (de la taxarea inversa) il veti deduce efectiv numai daca va incadrati in exceptiile prevazute la art. 145^1 din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.
Răspuns la discuția Declaratia 390
Ar trebui sa depuneti declaratia 390 pentru luna martie 2010. Iar daca societatea este inregistrata trimestrial in scopuri de TVA trebuie sa depuneti decl 092 pentru a schimba perioada fiscala la luna calendaristica.
TVA-ul aferent ratelor de leasing este deductibil.
TVA-ul aferent cheltuielilor de asigurare, intretinere si reparatii este deductibil, iar pentru deductibilitatea TVA-ului aferent combustibilului trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 145^1 din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.
Răspuns la discuția pot fi angajatul firmei mele?
Puteti daca infiintati societate comerciala. In schimb daca va veti desfasura activitatea ca persoana fizica autorizata sau intreprindere/asociatie familiala, veti incheia contract cu Casa de pensii ca persoana fizica.
Răspuns la discuția Facturi externe fara TVA
tebuie sa aveti dovada faptului ca marfa a parasit teritoriul Romaniei si a ajuns in alt stat membru pentru a face obiectul unei livrari intracomunitare
Va interesati la Oficiul Registrului Comertului sa vedeti daca va autorizeaza pentru desfasurarea acestei activitati.