avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Activitate Ioan Seria

Activitate Ioan Seria

Cititi articolele de azi din avocatnet.ro
Din ce am vazut chiar le avocat.net
problema s-a lamurit din punct de vedere doctirinar..
Eu am. pus doar o problema in dezbatere si s-a vazut ca nu am fost singurul preocupat de aceasta .
Unde merg si bancile,adica nu se stie.
E o lacuna a legii.
Art. 641 din Legea 1/2017 a instituit o conditie suplimentara tuturor inscrisurilor sub semnatura privata care constituie titluri executorii si anume publicarea in registre publice.
Avand in vedere ca modificarea survenita prin lege este ulterioara adoptarii Legii nr. 51/1995 cu modificarile ulterioare,inclusiv OUG nr. 1/2016 care e eliminat formalitatea investirii cu formula executorie,imi mentin opinia.
Buna ziua.

Va propun o tema de discutie , aparuta ca urmare a intrarii in vigoare la data de 24 martie 2017 a Legii nr. 1/2017 de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/2016 de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

Concret, potrivit art. 641 din lege "Înscrisurile sub semnătură privată sunt titluri executorii, numai dacă sunt înregistrate în registrele publice, în cazurile și condițiile anume prevăzute de lege. Orice clauză sau convenție contrară este nulă și considerată astfel nescrisă. Dispozițiile art. 664 și următoarele sunt aplicabile.".

In aceste conditii, avand in vedere faptul ca Registrele tinute de barouri , in care se inregistreaza formularele tipizate ale contractelor de asistenta juridica, nu sunt, in acceptiunea legii, "Registre Publice", se mai pot pune in executare in mod direct, in virtutea caracterului acestora de titlu executor, cf. art. 124 (1) din Statutul Profesiei de avocat sau trebuie urmata calea comuna, a actiunii civile in justitie?
Aceasta problema a aparut si ca urmare a observatiilor facute de domnul coleg avocat Piperea, cu referire la contractele de credit bancar.
Buna ziua. Intrebare de baraj.
Prescriptia creantelor bugetare se poate invoca doar in cadrul contestatiei la executare sau si separat, pe cale princiala , prin actiune in constatare?
Din practica, mai ales ,am constat ca Directiile de Impozite si Taxe de la primarii emit somatii si titluri executorii dar nu le comunica, preferand sa publice asa zisele somatii colective , in liste, fara a comunica si debitorilor titlurile executorii. Aceasta situatie s-a perpetuat ani de zile , fara sa se intamle nimic.

Clienta mea nu doreste desi i-am explicat ce mi-ati confirmat si dvs. ca fara sa plateasca taxa de timbru nu pot obtine, pe baza tranzactiei , hotarare definitiva si executorie. Isi mamanca de sub unghii.
Din aceasta cauza nu vrea sa plateasca taxa de timbru si doreste sa -i dau eu data certa.
Chiar daca am dosar pe rol?
Adica, mingea e in mana clienteii mele , care poate sa depuna sau nu taxa de timbru.
Daca nu o depune dar eu am depus tranzactia la dosar se considera extrajudiciara?
Eu cum scriu ca partile cer sau sa se dea o hotarare care sa consfinteasca invoiala partilor?
Buna ziua.
Poate ma puteti lamuri.
Am de redactat o tranzactie intre clienta mea si o persoana, parata in cauza in care o reprezint pe clienta.
Dosarul se afla in procedura prealabila iar instanta ne-a pus in vedere ca pana la termenul urmator sa achitam si taxa de timbru.
Clienta mea nu mai doreste sa plateasca taxa dar doreste sa faca tranzactie cu paratul.
Ce natura juridica are tranzactia?
Judiciara sau extrajudiciara?
Mai ales ca nici nu se va mai plati taxa de timmbru si mai mullt ca sigur cererea mea va fi anulata.
Deci, nu pot obtine o hotarare de expedient.!!
Dar, dosarul se afla pe rol si as vrea sa fac referire la el atunci cand voi redacta tranzactia , in sensul renuntarii la continuarea sa de catre clienta.