avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Activitate rebeca_rebeca

Activitate rebeca_rebeca

buna ziua! sunt divortata de aproape 1 an si,din diverse motive,am ales sa introduc doar actiune de divort,nu si de partaj. as putea face acum acest lucru,sau ar fi trebuit sa introduc si partajul odata cu divortul? va multumesc!
Si pe mine m-a interesat acest lucru, si mi s-a spus ca in lege scrie ca pentru un copil se stabileste pensia pana la o patrime din venitul net lunar, deci acesta este motivul pentru care in multe hotarari dispozitivul suna in acest fel. In general scrie ca se plateste 25% din salariul minim pe economie atunci cand parintele obligat la plata pensiei nu are niciun venit. Dumneavoastra ce anume v-a spus avocata? Cu toate ca am consultat mai multi avocati care mi-au dat acelasi raspuns, as vrea sa aud si alte pareri...nu strica. Va multumesc mult! Succes!
Buna seara! Si eu sunt in aceeasi situatie ca si dumeavoastra, cu o mica diferenta: instanta a stabilit ca sotul meu, tot navigator, sa plateasca 25% din venitul net lunar. Are venituri foarte mari si plateste doar 250 lei pe luna. Din pacate, cunosc mai multe cazuri in care navigatorii paltesc pensie de intretinere raportat la salariul minim. Si am sa va explic de ce. La stabilirea pensiei de intretinere se tine cont de veniturile CONSTANTE pe ultimele 6 luni. In general, navigatorii au contracte pe perioada determinata (de exemplu, sotul meu incheie contractul pe 8 saptamani, cat timp dureaza voiajul). Neavand contract pe o perioada nedeterminata, veniturile sale, oricat ar fi de mari, nu pot fi luate in calcul la stabilirea pensiei. Am stat de vorba cu mai multi avocati care mi-au dat acelasi raspuns. Din pacate, trebuie sa ne descurcam singure.
Răspuns la discuția pensie intretinere
La aceasta suma a ajuns fostul sot. Din cate stiam dinainte (am o cunostinta care a trecut printr-o situatie asemanatoare) si din ce am aflat si de la avocatii pe care i-am consultat, in cazul in care fostul sot face voiaje mai scurte de 6 luni consecutive, tot venitul este considerat diurna si nu intra in baza de calcul a pensiei. Asta ar fi problema. Iar in legatura cu lunile in care nu realizeaza niciun venit, tot trebuie sa plateasca pensie de intretinere, raportat la salariul minim, dupa cum mi-au spus avocatii. Nu m-ar deranja daca intr-adevar s-ar ocupa de copil, dar trec zile intregi fara ca macar sa dea un telefon, dar apoi sa ii cumpere ceva... Se pare ca nu pot face nimic pentru drepturile copilului meu.
Răspuns la discuția pensie intretinere
Pe mine ma intereseaza daca procentul de 25% se aplica la tot venitul sau doar la salariul de baza. Dar, din cate am discutat cu avocatii, se tine cont de salariul minim pe economie, deoarece fostul sot nu are contract pe perioada nedeterminata. Nu stiu ce sanse as avea sa il dau in judecata si sa obtin ca el sa fie obligat sa plateasca 25% din tot venitul atat din urma, cat si pe viitor.
Buna seara! Am divortat de 7 luni si am o fetita de 4 ani si jumatate. Instanta a stabilit o pensie de intretinere in valoare de 25% din venitul net lunar. Fostul sot este navigator si nu are un contract cu firma respectiva, contractul se incheie inainte ca el sa plece in voiaj. In general sta cam 8-9 saptamani in voiaj, iar acasa 5, dar nu este vorba de o perioada determinata. S-a intamplat sa stea si 2-3 luni acasa. Ideea este ca nu inteleg cum se stabileste pensia de intretinere, la ce venit se raporteaza 25%? Am vrut sa il dau in judecata si am consultat deja doi avocati care mi-au spus ca fostul sot nu are un venit constant si ca ar trebui sa ma multumesc cu cei 250 ron pe luna pe care ii da copilului, in conditiile in care un copil are nevoie de atatea! Mi-au spus ca, daca ar fi fost ca instanta sa stabileasca pensia alimentara la o suma fixa, ar fi fost vorba de 25% din salariul minim, ceea ce ar fi inseamnat in jur de 150 ron. As putea macar sa il determin sa plateasca din urma? In contractele lui sunt mai multe tipuri de venit: salariul de baza care este mic (300 euro), iar restul sunt sambete, duminici, ore suplimentare, etc (nu mai retin exact). Veniturile lui ajung la 5000 de euro intr-un voiaj de 8 saptamani, dar problema este ca nu sunt niste venituri constante si nu stiu ce as putea face in aceste caz. Nu este corect ca el sa aiba atatia bani, iar copilului sa ii dea o suma infima! Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!