avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Activitate adinozaur1

Activitate adinozaur1

Răspuns la discuția CIM
Multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune daca Duminica ma poate obiga sa lucrez, indiferent ca mi se impune sa vin de Duminica pana Joi sau de doua ori pe luna sa lucrez Duminica?
Dupa cum am spus si mai sus in CIM scrie: Programul de lucru este de 8 ore/zi si 40 ore/saptamana de luni pana vineri, inclusiv, si este organizat potrivit Regulamentului Intern al Angajatorului. Programul de lucru poate fi modificat in mod stipulat in Regulamentul Intern. Salariatul este de acord si intelege ca programul de lucru poate fi prelungit la peste 8 ore pe zi, incluzand ore de lucru in timpul noptii si sambata si duminica, conform prevederilor din Codul Muncii.
Răspuns la discuția CIM
In Codul Muncii am gasit urmatoarele articole.
Art. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) .

Art. 138
(1) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
(2) Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) .

Art. 139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Art. 140
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Art. 142
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Art. 143
Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.
Răspuns la discuția CIM
Nu exista in acest moment contract colectiv de munca. Demisia este intr-adevar o optiune, insa dupa 3 luni de la angajare este greu sa imi gasesc altceva de lucru, mai ales ca este sfarsit de an si perioada sarbatorilor. Sa inteleg ca nu exista posibilitatea sa refuz sa imi schimb programul asa cum doreste firma? Adica noi ca si angajati nu avem niciun drept?
Discuție CIM
Buna seara,
Acum 3 luni m-am angajat la o firma, semnand astfel contractul individual de munca.
La articolul "Durata muncii" scrie astfel:
Programul de lucru este de 8 ore/zi si 40 ore/saptamana de luni pana vineri, inclusiv, si este organizat potrivit Regulamentului Intern al Angajatorului. Programul de lucru poate fi modificat in mod stipulat in Regulamentul Intern. Salariatul este de acord si intelege ca programul de lucru poate fi prelungit la peste 8 ore pe zi, incluzand ore de lucru in timpul noptii si sambata si duminica, conform prevederilor din Codul Muncii.
Am intrebat ce inseamna lucru Sambata si Duminica si mi s-a spus ca este posibil ca in anumte cazuri urgente sa trebuiasca sa lucrez, nespecificandu-se ca ar putea fi un lucru permanent, iar programul meu sa se schimbe astfel incat sa servesc tari musulmane si sa respect programul si toate zilele libere din aceste tari si nu zilele libere din Romania.
Am cerut regulamentul de ordine interioara sa il citesc, insa mi s-a spus ca este in lucru.
Acum, am primit email in care mi s-a cerut sa lucrez in toate sarbatorile legale, inclusiv 1 Dec, Craciun, prima si a doua zi de Anul Nou, iar programul meu sa se modifice si sa lucrez de Duminica pana Joi in permanenta, cu specificatia ca macar 2 saptamani pe luna sa vin conform acestui program.
Puteti sa imi spuneti daca am posibilitatea legala sa refuz acest lucru fara sa ma dea afara?

Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția bilant ONG
Daca 29 aprilie este termen la bilant pt ONG, dar pica in weekend, se prelungeste pana luni 30. aprilie 2012?
Va multumesc
Buna ziua, am preluat anul acesta un pfa care anul trecut in luna iunie si-a inceput activitatea, dar fosta contabila nu i-a incheiat contract cu Casa de pensii si nici virat contributia la pensii. Din cate stiu eu, cf OUG 58/2010 acesta era obligat sa plateasca aceasta contributie. Puteti sa rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum as putea rezolva aceasta problema.
Va multumesc
Răspuns la discuția PFA mare problema
Va multumesc mult de tot
Răspuns la discuția PFA mare problema
SPUNETI-MI VA ROG DACA FAC BORDEROU DE ACHIZITIE CE INREGISTREZ? FACTURA? SAU INREGISTREZ CA BON FISCAL? PLATA O FAC PRIN DISPOZITIE DE PLATA??? CEVA NU IMI E IN CLAR? APAR IN 392B OPERATIUNILE? DACA DA LA CARE DINTRE RUBRICI? CU TVA SAU FARA?????
Răspuns la discuția PFA mare problema
Imprumut catre PFA pt plata facturilor. Dar el prin acelasi cont incaseaza si bani :((((
Răspuns la discuția PFA mare problema
in jurnalul de vanzari treceti z-turile! Dar chiar nimeni nu imi poate raspunde cum sa fac sa fie aproape legal? Este cineva de acord cu varianta propusa de mine? Inreg facturile ca bonuri , pe platesc prinm casa sau ii dau avans si ii fac decont? Ce fac cu extrasul de cont?