avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Activitate zankjoe

Activitate zankjoe

Care este situatia in cazul 3).
Adica poti cumpara serviciile Premium (contracost), doar daca intai te inscrii platind "taxa acces la continut" ?
Vanzarea serviciilor Premium se considera sau nu conditionata ?
Ordonanta 99/2000

" Art. 51. - Este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea concomitenta a unui alt produs sau serviciu. De asemenea, este interzisa prestarea unui serviciu catre consumator, conditionata de prestarea altui serviciu sau de cumpararea unui produs."

Legea nr. 12/1990 Art. 1
" c) conditionarea vanzarii unor marfuri sau prestarii unor servicii de cumpararea altor marfuri sau de prestarea de servicii;"


---------------------

Cazul 1)

Un organizator de targ "A", percepe o taxa de intrare (=a). In interiorul targului, comerciantul "B" (srl), vinde un produs (b). Consumatorul care doreste sa cumpere produsul (b), intai va trebui sa plateasca serviciul (a).

-Consider ca in acest caz nu se pune problema vanzarii conditionate;

i)deoarece "B" nu conditioneaza cumpararea produsului (b), prin cumpararea serviciului (a), avand in vedere ca persoana juridica "B" difera de persoana juridica "A".

-ori-

ii)deoarece vanzarea produsului (b), nu se face "concomitent" cu vanzarea/prestarea serviciului (a).

Care motivatie este mai relevanta in acest caz?
Daca "A" si "B" ar fi una si aceasi persoana juridica, atunci...??? (a se vedea Cazul 2)
---------------------

Cazul 2)

Un organizator de evenimente (discoteca) "A", percepe o taxa de intrare (=a), Ofera spatiu, mese, muzica, etc.. In interiorul discotecii exista un bar, de
unde se pot cumpara diferite "produse" (b). Consumatorul pentru a putea
cumpara un produs (b), trebuie intai sa cumpere serviciul (a).

-Se considera vanzare conditionata ?

Daca nu se considera vanzare conditionata; motivatia ar fi ii), de sus?
Aici organizatorul "A", este si comerciantul produselor (b).
---------------------

Cazul 3)

Avem un site "dinamic", prin care se ofera o baza de date, informatii care trebuie
actualizate permanent - se necesita o munca permanenta in offline pentru
actualizare, adica nu se poate automatiza: contrar unui site "static" cu retete
gastronomice sau horoscop-tip aplicatie.

Pentru a avea acces la continutul unui site "dinamic", se percepe o "taxa acces
online" (=a).
Prin plata taxei (a), avem acces la continut si la diverse aplicatii automatizate si servicii "gratuite" - as spune; dar in termeni legali nu poti spune ca ar fi gratuite deoarece s-a platit initial o taxa (a).

Dar prin intermediul acestui site, utilizatorul inregistrat (membru), are acces si la contractarea unor servicii (b) - "premium", adica prestarea acestor servicii premium, se va face doar in baza unei comenzi prealabile date prin intermediul acestui site; servicii premium care se deruleaza in offline prin personal uman (=angajati).

Aceste servicii premium au un anumit pret (=taxa b), pe care utilizatorul il va plati online sau offline dupa caz.

Se considera a fi vanzare conditionata, vanzarea acestor servicii premium (b), oferite tot de aceeasi persoana juridica, care administreza si situl "dinamic", avand in vedere ca s-a platit deja o "taxa de acces"; si deoarece aceste servicii premium nu se pot contracta doar daca platesti anticipat (te inscrii), ca sa poti avea acces, binenteles "acces" in primul rand la niste servicii "incluse/zise-gratuite"?

-Cazul 3) prezinta similitudine cu, cazul 2) = discoteca???
---------------------

Cazul 4)

O agentie imobiliara "B", percepe prin contract, un comision (=b) doar de la
eventualul cumparator "C" al unui imobil (nu si de la vanzatorul "A").
Insa pentru a putea cumpara (si pentru a putea fi comisionat - la o adica), "C" trebuie sa achite o "taxa de vizualizare" (=a), practicat de agentie.

-Este considerata o vanzare conditionata, a serviciului de intermediere (comision = b); prin serviciul "de vizualizare' (a)?
---------------------

Cazul 5)

Un om de afaceri "C", foarte preocupat; proprietar al unui centru de echitatie, doreste sa achizitioneze un cal cu calitati corespunzatoare acestui centru.
Primeste o oferta pe baza de imagini, de la un alt om de afaceri "A", si acesta foarte preocupat.

O terta persoana juridica "B", se angajeaza pentru "C", sa-i aduca calul cu ajutorul unei autoutiliare speciale, pentru ca omul de afaceri "C" (situat la 200 km) sa-l poata vizualiza in prezenta veterinarului centrului sau de echitatie.

"B" printr-un contract de MANDAT cu titlu GRATUIT cu reprezentare incheiat cu "A" (cu drepturi si obligatii specifice incluse), primeste calul in custodie prin intermediul unui ingrijitor de cai personal a lui "A" care-l va insoti, si un drept de-al reprezenta pe "A" (prin semnatura), in cazul in care "C" va dori sa achizitioneze calul, adus in fata lui.

Autoutiliara speciala (cu sofer) se inchiriaza de catre "B", de la o firma terta "D", pretul fiind calculat(de catre "D") DOAR in functie de numarul de "OPERATII" de incarcare/descarcare al animalului in/din autoutilitara, kilometrii parcursi nefiind relevanti in limita 1000km/operatie.
Adica: cost autoutilitara DUS = cost autoutilitara READUS = 1 x "OPERATIE" de incarcare/descarcare = 1000 Ron

Pretul serviciul "de prezentare" oferit de catre "B", in beneficiul lui "C", este calculat astfel: Pret DUS + Pret READUS = 3000Ron (*)

(*) Pret DUS = 500Ron (venitul direct al persoanei juridice "B") + 1000Ron (cost autoutilitarei DUS) = 1500Ron
Pret READUS = 500Ron (venitul direct al persoanei juridice "B") + 1000Ron (cost autoutilitarei READUS) = 1500Ron

Serviciul "de prezentare", este un serviciu "integral";
adica prin comandarea acestui serviciu si inceperea desfasurarii acestuia; chiar daca clientul solicita intreruperea, rezilierea ori renuntarea la acest serviciu (oricare ar fi momentul acestora, din momentul inceperea desfasurarii serviciului) fara a invoca vreun motiv anume, clientul (prin contract) va avea obligatia de a plati integral suma de 3000Ron (factura, chitanta/bon fiscal).

Exista insa o clauza acceptata de prestator (prin contract), prin care specifica;
-ca in cazul in care clientul "C", isi manifesta vointa in mod direct(la fata locului) de cumparare a calului "prezentat", si acesta incheie un contract de vanzare-cumparare cu proprietarul "A", prin reprezentantul "B"(prin mandat), pretul serviciul "de prezentare" va fi 1500Ron. (**)

(**) Nu se considera vanzare in pierdere (?); nu se mai plateste "costul autoutilitarei READUS" si nici "B" nu mai trebuie sa readuca calul, ci depune in contul lui "A" suma de bani, si trimite actele de vanzare).

iii)Practic vanzarea calului este conditionata de achizitia serviciul "de prezentare". Se considera vanzare conditionata acest caz?

iv)Totodata si pretul serviciul "de prezentare", este conditionata de incheierea unui act de vanzare-cumpare (vanzarea calului).

-Se incalca articolele legii/ordonantei aduse in discutie, in cazurile iii), iv) ?

-Exista vreo prevedere lagala care contravine iv) ?

---------------------

Consider ca niste raspunsuri responsabile la acest subiect, ar face sa inteleg mai bine acesta notiune al "vanzarilor conditionate"; totodata le-ar oferi si celorlalti cititori un material util pentru a intelege mai bine aceasta notiune.

Multumesc pentru timpul acordat, si va astept raspunsurile !