avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Activitate raluca_baltatanu

Activitate raluca_baltatanu

Buna ziua! Numele meu este Raluca, iar in randurile de mai jos va voi prezenta o speta des intalnita, insa niciodata explicata de cineva specializat si inteleasa, probabil gresit, de catre mine.
Asadar... De ceva vreme m-am hotarat sa imi cumpar niste produse pentru mine si colegele mele de la facultate. Unde am putea gasi produse mai ieftine decat in tarile care nu fac parte din U.E., motiv pentru care intrat on line pe un celebrul site de vanzare cu sediul in China. Am vrut si eu ca oricare alt om decent sa verific legislatia privind Codul Vamal cu normele privind determinarea valorii în vamă pentru bunurile importate prin intermediul comenzilor efectuate prin internet, corespondenţă, telefon sau telechat.
Am dat cu capu' de urmatorul articol ;" În cazul în care primiţi un colet ca urmare a unei comenzi efectuate prin Internet (din tarile care nu sunt membre ale U.E., respectiv China), corespondenţă, telefon sau telechat, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO (atat valoarea bunurilor cat si + valoarea curieratului din tara X pana in Romnaia).
Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuate prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA-ului, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 10 EURO/trimitere (atata valoarea bunului in sine cat si + valoare shipping-ului / curieratului).
In cazul meu, comanda consta in 7 telefoane mobile dual sim, pretul lor total fiind de 61 USD, curierul pentru Romania, din descrierea firmei, fiind zero.
Tot legea spune ca "Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale este preţul efectiv plătit pentru achiziţionarea bunurilor, care rezultă din preţurile înscrise în facturi sau alte documente fiscale echivalente." - adica din factura pe care nenea chinezu' o ataseaza comenzii cat si dovata platii in avans prin intermediul serviciului paypall, Western Union, MoneyGram, etc -

Dilemele mele abia acum incep:

"Preţul efectiv plătit nu se ia în considerare în situaţiile în care autoritatea vamală are suspiciuni cu privire la subevaluarea bunurilor, devalorizarea monedei de tranzacţie sau perioada care s-a scurs de la achiziţie şi până la vămuirea bunurilor"
Intervine punctul 6 din "Norme privind determinarea valorii în vamă pentru bunurile aparţinând călătorilor şi altor persoane fizice" care spune asa: "Atunci când pentru bunul prezentat la vămuire nu există suficiente date necesare determinării valorii în vamă, acesta se va elibera titularului, la cerere, cu obligaţia constituirii unei garanţii suficiente care să asigure plata datoriei vamale pe o perioadă de maxim 30 de zile"
Intrebare: Imi poate face "figura" angajatul Biroului Vamal prin a ma pune la o plata a garantiei doar pentru simplu fapt ca nu ii vine a crede veridicitatea facturii si a platii facute in avans?
Mai ma apara pe mine, cetatean roman, art. 211 din "Codul Vamal al Romaniei " - Titlul IX - Datoria vamala - Capitolul I (Cauntumul Vamal aldatoriei vamale) care spune asa: " Autoritatea vamala poate renunta la solicitarea constituirii unei garantii cand cuantumul ce trebuie garantat nu depaseste echivalentul in lei a 500 euro ", in cazul meu fiind vorba doar de cei 61 USD amarati ( 43 Euro ) ?????