Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Danaioana
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Prin HG nr.1555/2022 s-a stabilit ca: art.1, (1) „Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere.
(2) Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.”
Nu știu unde lucrați, la stat sau privat, însă dacă se dorește acea punte, consider că s-a oferit o soluție viabilă pentru acea zi, asta dacă nu există posibilitatea recuperării acesteia.
Puteți să vă luați concediu medical și acesta se va plăti doar dacă aveți un venit brut realizat în ultimele 6 luni anterior ivirii situației de incapacitate temporară de muncă.
„În situația în care angajatul are cel puțin 1 lună în care nu a lucrat, din cele 6 care stau la baza stabilirii stagiului de cotizare, acesta poate fi constituit prin perioade asimilate, spre exemplu: pentru perioada în care persoana asigurată a absolvit cu diplomă de licență cursurile unei instituții de studii superioare acreditată, se ia în calcul salariul minim brut pe țară.
De asemenea, angajatul își poate completa stagiul de cotizare cu alte drepturi de asigurări sociale aferente unor perioade, precum indemnizația pentru creșterea copilului.
Dacă stagiul de cotizare este mai mic de 1 lună se ia în calcul venitul lunar obținut în prima lună de activitate lucrată integral, în baza căruia a fost stabilită plata contribuției CASS.”
Sănătate, vă doresc!
Conform OUG 34/2023 (6) Pentru posturile pentru care s-a afişat rezultatul selecţiei dosarelor de concurs anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la data publicării anunţului privind concursul.
Consider că trebuie să luați în calcul data la care decizia a fost comunicată angajatorului de către angajat. (Casa de Pensii nu comunică decizia ci doar o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare) Angajatorul înregistrează decizia de pensionare a angajatului, cu data la care o primește și încetează CIM -ul cu acea dată. (Așa se procedează în cadrul instituției noastre)
Există și posibilitatea ca angajatul să nu dorească totuși să intre în pensie, și atunci nu are obligația de a duce angajatorului decizia. Ca să beneficieze de pensia anticipată, raporturile de muncă trebuie să înceteze.
Vedeți prevederile Codului muncii, art.56
(2) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunică persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrătoare.
Danaioana
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă prin CIM aveți stabilit un număr de 22 de zile de concediu de odihnă anual, iar Dvs. v-ați încetat activitatea în cursul lunii martie, zilele de concediu de odihnă care vi se cuvin se calculează astfel: 22 zile (concediu anual) împărțit la 12 (luni), rezultă 1,83 zile de concediu pe lună. Pentru cele să zicem 3 luni lucrate, aveți dreptul la 1,83 zile x 3 luni = 5,49 zile de concediu. Așadar, nu mai aveți dreptul la alte zile de concediu de odihnă aferente anului 2023.
Bună ziua,
Vechimea în muncă, dovedită prin carnet de muncă și obținută în Republica Moldova, poate fi luată în considerare la angajare, pentru stabilirea vechimii, în România? (cetățean român, domiciliul în România)
Aș dori și baza legală, vă rog.
Mulțumesc
Dacă sunteți funcționar public, nu, întrucât transferul reprezintă o modalitate de ocupare a funcţiilor publice și operează asupra funcțiilor publice vacante, nu temporar vacante.