avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Activitate beneerika

Activitate beneerika

marian67 a scris:

cititi tot art 78 din legea nr.188/1999
intr-adevar ,la alin.(1) spune ca sanctiunea cu mustrare scrisa poate fi data direct de conducatorul institutiei,dar la alin.(3) spune ca :
"Sanctiunile disciplinare nu pot fi aplicate decât dupa cercetarea prealabila a faptei savârsite si dupa audierea functionarului public. Audierea functionarului public trebuie consemnata în scris, sub sanctiunea nulitatii."
Dupa cum vedeti TOATE sanctiunile disciplinare se aplica dupa cercetarea prealabila a faptei si audierea functionarului public.Diferenta este ca ,dupa audiere si cercetare(efectuate de sef),mustrarea poate fi data direct de sef,fara propunerea comisiei de disciplina.
Din punctul meu de vedere veti castiga in instanta fara probleme,asta daca nu au trecut termenele de contestare a deciziei(PROCEDURA PREALABILA + ACTIUNEA IN INSTANTA)




acesta este o veste foarte buna ,dar mai am o intrebare : scrie asa "audierea functionarului public trebuie consemnata in scris " eu trebuie sa semnez aceast proces verbal sau ce o fi ( mai pe inteles eu nu stiu de asa ceva in cazul meu ,dar asta nu inseamna ca nu s-a intocmit fara stirea mea,in schimb daca trebuie sa semnez acest document inseamna ca nu exista pt. ca eu nu am semnat nimic .)
nu este primar ,este directoare de institutie publica si repet nu am fost interviat/ascultat in nici un fel in legatura cu presupusul caz ,deasemenea nu sa intocmit nici un fel de act in scris in legatura cu abaterea . doar m-am trezit cu mustrarea scrisa .

sa ne intelegem pe mine ma deranjeaza modul cum sa procedat in cazul meu .

nu mai stiu ce sa cred intradevar in legea 77 alin 3 punct a scrie mustrare scrisă;
iar in ART. 78 scrie
(1) Sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) se poate aplica direct de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică.( de ex directoarea mea)

deci inseamna ca pot fi mustrat in scris fara audierea mea si fara o comisie de indisciplina ?

Alta intrebare este daca pe baza unei sesizari verbale deci practic fara dovezi concrete ,scrise fara comisie se poate da mustrarea respectiva.

de ex. vine o directoare noua care nu te simpatizeaza din diferite motive : iti face o mustrare scrisa pe baza unei reclamatii verbale ,se comunica la ANFP ,si timp de 6 luni la prima reducere de personal te da afara FARA SA FII DE VINA DOAR CA NUI PLACE DE TINE

corect se poate asaceva?

sansele de castig cred ca sunt minime avand in vedere natura reclamatiei(verbale) si faptul ca vor fi fata in fata declaratia unui simplu angajat ,versus decizia unei institutii in frunte cu directorarea ei .
deci sa inteleg : conform legislatiei in vigoare un functionar public poate fi avertizat in scris fara nici o ancheta prealabila de catre angajator.

corect?

oriunde as contesta aceasta avertizare nu as avea castig de cauza?
buna.

Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema:
sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat disciplinar (prin mustrare scrisa ).

sanctiunea vine in urma unei reclamatii verbale a unui cetatean care sustine ca i-am furnizat informatii (verbale) gresite in legatura cu o procedura .

intrebarea mea este daca se poate face o mustrare scrisa(referat) pe baza unei reclamatii verbale ,fara ca sa fiu audiata in aceasta problema si fara sa fie cazul examinat de o comisise disciplinara.

Eu asa am retinut ca la functionarii publici inainte de o asemenea mustrare se face o ancheta de o comisie disciplinara ,in cazul meu nu sa procedat asa nici macar nu stiam ce mi se pregateste pana nu am primit fizic documentul.

este legal cea ce mi sa intamplat ?
daca nu unde pot ataca aceasta dispozitie(mustrare)?
Pot avea castig de cauza in cazul in care ma adresez instantei?

va multumesc anticipat