Referitor strict la acordul vecinului de jos (e doar un apartament pe palier) sau al asociatiei de proprietari eu am gasit referirea din legea locuintei 114/1996 si deoarece nu se schimba in nici un fel destinatia locuintei, dupa parerea mea nu este nevoie de acordul lor.
Art. 64
Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie situate în clădiri colective se poate face numai cu acordul proprietarului sau al asociaţiei de proprietari. În vederea efectuării acestei schimbări, este necesar avizul favorabil al proprietarilor şi, după caz, al titularilor contractelor de închiriere din locuinţele cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.
Se poate insa sa existe alta referire intr-o lege spre care sa nu stiu. Va rog sa ma indrumati pentru a citi respectiva lege.
Sitatia este urmatoarea: sunt proprietar al unui apartament in suprafata de 400 mp aflat la etajul 2+mansarda dintr-un imobil construit in 1995. Apartamentul este prea mare pentru noi si am vrea sa-l compartimentam in 3 apartamente: la etajul doi vom avea un apartament si o garsoniera iar la mansarda ramane un apartament.
Usa de la intrare va ramane la fel ca pana acum, doar ca nu vei intra ca pana acum in apartamentul mare, ci intr-un hol unde sunt usile celor 3 apartamente.
Nu este afectata structura de rezistenta a cladirii, doar vom monta niste pereti si usi in interiorul apartamentului actual.
Nu dorim sa vindem vreunul dintre apartamente ci doar sa le inchiriem.
Intrebarea este: de ce acte avem nevoie? In mod special ne intereseaza daca avem nevoie de acordul vecinului de la 1 sau al Asociatiei de Proprietari.