avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Activitate Lucican2010

Activitate Lucican2010

Multumesc.
Inteleg ca spalatul masinii in spatiul (platforma) din fata garajului este interzis. Problema fiind ca vrem sa nu ajunga chimicale in spatiul verde. Dar, spal masina doar cu apa, iar apa se scurge in canalizarea blocului. Apa pe care o consum platesc pentru ea TMAU, taxa municipala pentru apele uzate ... deci, care e problema? Pot sa imi spal masina in acest fel, da sau nu?
Răspuns la discuția Grile notariale exagerate
Exact. 19376/5=3875 EUR impozit, iar notarul inca 1500 eur, dupa calculul dvs. Da, am mostenit o casa si am vrut sa o donez imediat unui nepot. Ma costa peste 5000 de eur. Trebuie sa astept 3 ani ca sa nu mai fie impozitul de 20k. Casa am cumparat-o pe numele mamei cand nu eram in tara, am dat pe ea 45k. De cativa ani am pus-o in vanzare, nu am avut nici o oferta nici la 30000. De valorat, valoreaza clar mai mult de 30000, daca te apuci sa faci o casa cu etaj, si 100mp amprenta la sol.... dar in nici un caz 130k, intr-un sat fara apa potabila, fara ... multe altele. Spun 20000 pentru ca na, nici cu 20k nu se vinde ... cine dreaq sa cumpere casa in saracia aia de sat.
Răspuns la discuția Grile notariale exagerate
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

CHKa a scris:

... chiar pastrand proportiile intre venituri , impozitele si taxele pe proprietate si cele pentru schimbarea proprietarului prin orice modalitate ( vanzare-cumparare , mostenire , donatie , etc. ) sunt extrem de mici .


Extrem de mici pe naiba. Salariu mediu in Spania aprox 27000/en, Belgia 50000/an, Romania 21000/an.
Impozit+notar la exemplul dvs este 22.3% din pret. Ce va spun eu este ca pe mine m-ar costa in jur de 5000 eur taxe plus notar, pentru o casa care nu scoate 20000 eur, adica 25% - deci, la salarii mai mici platim taxe mai mari, da? NU EXTREM DE MICI. NU ma intrebati de ce 20000 ... d'aia: location, location, location cum spun legea Real Estate-ului.

Inca o data, nu am nimic nici cu grilele respective, ci cu obligatia de a le utiliza, fara vreo alternativa. Nu poti pune 1 leu in contract pentru ca incalci codul civil, pretul "... trebuie să fie serios şi determinat sau cel puţin determinabil." Nu e treaba statului, inca o data va spun, pretul, (lasand la o parte faptul ca banii care s-au data pe casa au fost impozitati o data) - are controlul prin faptul ca nu admite cash in aceste tranz.
Răspuns la discuția Grile notariale exagerate
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la un avocat am pretentia ca macar citeste cu atentie, tot materialul ... inainte. Ar fi realizat din ce am postat (al doilea post), ca sunt la curent cu grilele, stiu ce sunt, stiu de unde sa le iau, si inteleg perfect cum se calculeaza. Nu am problema nici cu grilele acestea. Am problema cu faptul ca acestea sunt fortate asupra noastra, rezultand in taxe si impozite exagerate, acolo unde nu e cazul. Dupa cum am spus, am auzit de cazuri unde oamenii nu isi mai fac succesiunile pentru ca nu au bani.

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna ziua,

Grilele notariale pot fi accesate online, sunt avute in vedere tranzactiile perfectate in anii precedenti.


Răspuns la discuția Grile notariale exagerate
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spania, Belgia ... asta a fost alegerea oamenilor care au votat cu anumite partide. Daca nu le convine ... pot oricand sa iasa in strada si sa schimbe guverne ... e treaba lor daca nu le convine ce se intampla.

Nu vorbim de lucruri care sunt clar stabilite de Stat, cum ar fi taxe si impozite. Nu am nici o problema cu asta. Am problema cu niste evaluari facute orbeste care duc la taxe si impozite exagerate, cand nu e cazul.

Radacina problemei sunt aceste grile notariale. De ce vine Statul si declara ca proprietatile au o anumita valoare de piata ? Inteleg frica de cei care ar declara preturi mai mici in acte. Insa treaba asta nu ar trebui sa duca la niste aberatii. Cei care declara preturi mai mici in acte se expun la niste riscuri imense si e problema lor, nu a Statului. Suma care ramane de plata pe sub mana, se da fie inainte, fie dupa ce se semneaza actele. A) daca se da 'inainte' ... vanzatorul se poate razgandi, nu mai merge la notar si adio acei bani. B) daca se da 'dupa'... cumparatorul se poate razgandi nu mai vrea sa dea restul, in 'mana', dupa ce se vede cu actele. In ambele cazuri ... care e treaba Statului? Sa ne pazeasca de hoti? Pai asa... furand de la restul oamenilor, care nici macar nu vand? Pentru ca e furt, hai sa-i spunem pe nume.

Statul oricum are control, prin faptul ca a interzis cash-ul la asemenea tranzactii. Nu este nevoie de aceste grile notariale. Spania, Belgia ... au grile notariale?

Pentru succesiunea unei case am platit in jur de 1500 de euro pentru motivul ca a fost 'evaluata' la 130000 EUR, conform grilelor. Am fost pagubit si doresc justitie. E posibil in tara asta? Da sau nu?

Prin alte parti ii zice Class action suit ... in Romania nu stiu daca se practica.
Răspuns la discuția Grile notariale exagerate
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci, revin ... poate nu e clar ce vreau sa aflu de la Avocatnet.ro ...

Daca iau o tinichea si o vand spunand ca e de aur, mai tarziu cumparatorul ma poate da pe mana autoritatilor pentru diverse fapte penale. Cu pedepse grele.

In situatia de fata, Statul Roman (prin ANEVAR sau cine a intocmit ghidurile notariale) se pune in spatele meu si declara tinicheaua ca fiind de aur - nu eu. Inteleg ca dintr-o data acele fapte penale au devenit legale? E aceiasi tinichea. Teoretic vorbind, un cumparator parlit pe cine da acum in judecata?

In situatia celor cu proprietati supraevaluate de catre Stat problema nu o reprezinta o posibila vanzare la un pret mai mic decat cel real ... ci taxele imense pe care le avem de platit (la Stat!, la notar!) relativ la acea proprietate (succesiune, vanzare, donatie, etc). Poate comparatia mea de mai sus nu e chiar perfecta, dar sper ca sunt inteles - e in fond acelasi lucru: cineva castiga niste bani pe baza unor minciuni (frauda). In cazul de fata Statul/Notarul castiga niste bani pe baza unei fraude autorizate prin acest ANEVAR.

Acest ANEVAR, in nume are cuvantul Autorizat ... autorizat de cine, nu de Statul Roman? S-au autorizat singuri? Persoane pagubite exista. Cui se pot adresa pentru rezolvarea acestei fraude?

Pretul real al unei proprietati nu este pretul pe care il declara niste hopa-mitica fara sa vada despre ce e vorba !!! Maine poimaine ne trezim ca toate cotetele comuniste 'valoreaza' sute de mii de euro.
Răspuns la discuția Grile notariale exagerate
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrebarea mea este 'cum' se fac aceste grile? In mod sigur nu s-a deplasat un asa-zis expert in localitate si la fel de convins sunt ca nu a vazut casa respectiva. Deci ... cum? Casa despre care este vorba nu valoreaza 130000 de euro, ma intelegeti? Nu are finisaje de lux (de fapt nu prea are 'finisaje'), parterul este la rosu cum se zice, etajul este locuibil, in sensul de 3 camere + bucatarie, parchet laminat, gresie-faianta sparta pe ici pe colo, usoara inclinare, pereti fisurati pe ici pe colo, placa de beton lasata, etc ... e o casa de vacanta fara pretentii. Aici nu este vorba ca s-ar pretinde o valoare mica pentru casa ... e vorba ca se pretind taxe uriase pentru ceva care nu exista.

Pot fi dati in judecata acesti experti pentru evaluare frauduloasa? Efectiv mi se aduce un prejudiciu prin aceasta evaluare. Ca mine sunt convins ca mai sunt si altii ... am auzit de oameni care nu isi mai fac succesiunile, pentru ca nu au bani.
Răspuns la discuția Grile notariale exagerate
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Macar partial si va inselati. Unul din criteriile care se iau in considerare este chiar localitatea. Deci un bordei intr-un sat uitat de lume are cu totul si cu totul alt pret fata de un bordei fie si la marginea Timisoarei (ma rog, ar trebui sa aiba, de aici si curiozitatea mea :-)). Apoi, localitatile sunt si ele grupate pe niste zone (cred), pentru ca e una in Banatul batut de soarta (zona defavorizata) si e alta in Ilfov (langa Bucuresti). Sunteti de acord, cred? Si nu in ultimul rand, constructia in sine. E una palatul lui Fat-Frumos si alta un grajd de cai, mancat de igrasie, chiar daca au suprafete egale, s-a folosit acelasi material, etc. De unde stie cel care a facut grila notariala de preturi ... care este valoarea casei, daca nici macar nu a vazut-o? Daca vreau un imprumut de la banca si girez cu casa asta, cineva de la banca o sa isi miste picioarele in satul respectiv si va evalua cu adevarat casa. Statul cum a realizat treaba asta? Asta e intrebarea mea. Pentru ca ma coste niste sume enorme niste acte. Pentru o casa care nu scoate 20000 euro as plati aprox 4000eur impozit si in jur de 1000 eur taxe notar. 5000 eur (retoric)? Deja m-a costat succesiunea aproape 1600 eur (a fost mai mai complicat, acte vechi cu greseli, etc), din care 1000 eur a fost exact comision la notar pe motiv de grila notariala 2023. Repet, grila notariala 2023 ma anunta ca sunt fericitul posesor al unei case de 130000 eur. Poate ar trebui sa caut o banca sa imi dea un credit....

Chiar aici, pe prima pagina (si vorbim de sume minime): [ link extern ]

Analiza a avut în vedere mai multe elemente care pot influența valoarea de piață:
Localitate;
...
Buna ziua,

Sunt si eu curios cum se concep grilele astea notariale, daca ar putea sa ne explice cineva?

De ce intreb... Am o casa intr-un sat din Banat. Satul despre care vorbim ... 5-600 locuitori. S-a facut canalizare in urma cu 4-5 ani, insa fara apa potabila. Ca sa bei apa, iti aduci cu bidoanele de la un izvor care se afla la 3km de sat, sau iti cumperi. Nu sunt toti oamenii racordati la curent electric si nu toate gospodariile au ales sa se lege la canalizare. Un magazin mixt in care gasesti, paine, alcool, tigari si diverse chestii mucegaite. Nu exista gaze (decat daca ai butelie). Deci, ca sa nu o lungesc ... un sat uitat de Dumnezeu, din care scapa cine poate, mai la cules de capsuni, mai la pus polistiren in Spania, mai un ajutor de somaj pentru care ii facem vila primarului, etc. Tineret nu exista, au plecat toti. E un sat care dispare, incet, incet si la treaba asta se pare ca statul roman da si o mana de ajutor ->

Casa de care vorbesc se afla pe 360 mp teren, cu parter si etaj, 200 mp utili total. Pentru toate beneficiile aratate mai sus, noua grila notariala o evalueaza la aprox. 130000 euro. Este pusa in vanzare de cativa ani si in afara de o oferta de 20000 euro, nici o miscare. Ca sa revin la intrebarea cu care am pornit ... cum naiba mi-a evaluat statul casa la 130000 EUR? Pentru ca de aici mi se trag: taxe imense la notar, impozite imense in caz ca vand/donez...

Dupa mine, asta e jaf la drumul mare si caz de CEDO. Nu pot sa cred ca asa ceva este constitutional.

Sunt curios de opiniile dvs.

Multumesc anticipat,