avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Activitate d_doinita

Activitate d_doinita

Răspuns la discuția impozit pe imobil / cadastru
Cadastru il face proprietarul pentru ca el detine actele de proprietate. Daca proprietarul se intelege cu cel caruia ii va vinde/dona imobilul sa participe financiar la cadastru e treaba lui, dar cadastru e obligatia proprietarului, in cazul de fata al mostenitorilor.
Cand o persoana dobandeste un imobil, trebuie sa -si deschida in termen de 30 zile de la dobandire rol fiscal pe numele sau . De la acea data trebuie sa plateasca impozitul, chiar daca vanzatorul platise si el impozit in avans pe acelasi imobil.
liamic43 a scris:

Fiind o suprapunere virtuală aceasta se va rezolva la cererea formulată de proprietar la OCPI, Biroul local , pentru repoziționarea imobilului- conform art.27 al Ordin 785/2011(fost Ordin 634/2006)


Ordinul pe care il mentionati a fost in vigoare de la 09.07.2011 până la 30.08.2014, fiind abrogat prin Ordinul nr. 700/2014.

Domnul Loghin Andrei nu trebuie sa faca nicio cerere intrucat a precizat ca la teren a fost prezent un inspector OCPI care in urma verificarii la teren a intocmit un proces verbal de control prin care persoanele autorizate care au intocmit documentatiile cadastrale respective sunt obligate sa repozitioneze lucrarile pe care le-au facut, astfel incat sa se solutioneze suprapunerea virtuala.
In urma verificarii la teren a inspectorului , a deciziei luate de acesta si a repozitionarii imobilelor de catre autorizatii care le-au intocmit, proprietarii vor primi acasa documentatiile cu coordonatele corecte.
Răspuns la discuția Mostenire a doua sotie
CristinaPaisa a scris:

Prima sotie isi ia jumatatea in urma partajului.


Apartamentul poate fi impartit doar ca intreg, ori ei detin deja fiecare cate o jumatate. In urma partajului, in functie de intelegerea dintre fostii soti, sotul poate obtine intregul apartament sau nimic.
Daca nu fac partaj, in cazul nefericit al decesului sotului, a doua sotie va mosteni o cota parte (calculata in functie de ce clase de mostenitori mai are defunctul ) din jumatate de apartament, inclusiv ratele ce le mai are de platit din credit.
Daca fostii soti se hotarasc sa faca partaj si sotul cedeaza fostei sotii jumatatea sa de apartament primind in schimb o despagubire , la decesul sau sotia a doua nu mai mosteneste nimic.
Daca sotul despagubeste prima sotie obtinand el intregul apartament, la decesul sau a doua sotie ar mosteni , ca sin primul caz, o cota din intregul apartament.
Daca vanzarea s-a facut cu act notarial in urma cu 2 luni, atunci s-a facut si intabularea, teoretic certificatul de mostenitor nu mai foloseste in acest moment la acea tranzactie.

Certificatul de mostenitor nu avea ce sa caute la cumparator, este pe numele dvs si dvs trebuia sa mergeti la notar cu el, nu cumparatorul, dar, probabil, asa cum se intampla de obicei proprietarul terenului de vanzare inmaneaza cumparatorului toate actele pentru ca acesta sa se ocupe de cadastru si vanzare, mai ales cand este vorba de arendasi.
In momentul de fata exista mai multe situatii posibile:

- arendasul a ratacit certificatul dvs de mostenitor (de aceea v-a si spus ca va inapoiaza o copie sau sa mergeti la notar sa va dea un duplicat)

-arendasul , ca tot i-ati dat mana libera oferindu-i actele, are de gand sa mai faca si alte documentatii cadastrale din extravilanele dvs.

-daca pe actul de mostenire aveati un singur imobil, acela pe care l-ati vandut, certificatul de mostenitor nu va mai foloseste la nimic , nici original sa fie, poate de aceea nici nu vi l-a mai inapoiat arendasul.

Puteti obtine un duplicat al certificatului de mostenitor de la notarul care a intocmit actul original, duplicat care are aceeasi valoare ca si originalul pe care nu il mai aveti.
Răspuns la discuția Mostenire sau donatie?
Cea mai sigura varianta de dobandire a bunului ar fi vanzarea, apoi testamentul si in final donatia.
Răspuns la discuția apia
Nu este obligatorie intabularea.
Este suficienta autorizatia de construire pentru schimbarea categoriei de folosinta a terenului arabil intravilan in curti constructii.
Răspuns la discuția Ce act este necesar?
Va trebuie titlu de proprietatea. Dobandirea dreptului de proprietate se face , dupa caz, in moduri diferite. Dati mai multe amanunte in speta ce va intereseaza, cum ar fi: de cand stapaniti acel teren, cum l-ati obtinut, cine are deschisrol agricol pentru el, s.a.
Ca sa il puteti partaja trebuie sa fiti proprietarul acelui bun.
Răspuns la discuția Titlu de proprietate
rrocambole a scris:


-se elibereaza mai intai TP pe numele persoanei decedate iar pe urma se trece pe numele mostenitorului ( a fiului)
-sau se poate elibera direct TP pe numele mostenitorului ( a fiului) ?





Se elibereaza un singur titlu, o singura data, pe numele celui care a facut cererea. Fiul va intra intra in posesia terenurilor prin certificatul de mostenitor.
Da, vanzatorul plateste catre stat impozitul calculat de notar iar cumparatorul plateste onorariu notarial corespunzator autentificarii contractului de vânzare, precum si taxa de intabulare catre OCPI.