avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Activitate roxanna_v

Activitate roxanna_v

Răspuns la discuția Hai sa jucam fazan :)
oscilant
Buna ziua,

Suntem 5 frati si ambii parinti au decedat, mama in 2002 iar tatal in 2010. Nu s-a facut pana acum niciun fel de demers cu privire la succesiune (acceptare, renuntare, deschidere, etc) de catre niciunul dintre mostenitori. Stiu ca a trecut deja foarte mult timp, insa numai acum (in sfarsit) ne-am putut intelege sa incepem procedura succesorala - dupa ambii parinti. Este vorba de o casa + terenul aferent + terenuri agricole.

In privinta mea situatia se prezinta astfel: eu locuiesc in Olanda de 21 de ani fiind cetatean strain. Deoarece imi este foarte greu sa ma prezint la dezbaterea succesorala, as dorii sa il imputernicesc pe fiul meu, si el cetatean olandez, sa ma reprezinte la succesiune si sa vanda apoi toate bunurile (cotele) care imi vor revenii in baza certificatului de mostenitor. Fiul meu vine foarte des in Romania nefiindu-i greu sa ma reprezinte oricand va fi nevoie.

M-am interesat si am citit cat de mult am putut pentru a ma documenta insa tot mai am unele nelamuriri. De aceea as dorii sa va solicit sprijinul pentru fi sigura daca urmtoarea procura pe care as dorii sa o autentific aici in Olanda la notar (+apostila) este corecta. Nu sunt sigura cu privire la urmatoarele aspecte:
- o singura procura pt. succesiunea dupa ambii parinti?
- textul cu privire la vanzarea cotei/bunurilor obtinute - ofera destule drepturi fiului meu d.p.d.v. al legislatiei romanesti pt. ca acesta sa poata efectua vanzarea fara probleme?
- poate fiul meu sa vanda in baza procurii cota mea din imobilele obtinute doar in baza certificatului de mostenitor (dupa intabulare) fiind in indiviziune, urmand ca cumparatorul sa faca apoi partajul impreuna cu restul mostenitorilor? In caz contrar, cum as putea face astfel incat tot ce imi va ramane mie sa ii revina fiului meu?
Fratii mei sunt la curent si de acord cu situatia pe care v-am prezentat-o, cumparatorul urmand a fi o persoana cunoscuta lor.
V-as fi de asemenea recunoscatoare daca ati putea veni cu sfaturi pentru imbunatatirea procurii astfel incat sa nu se poata impune vreo limitare in exercitarea mandatului.

PROCURA SPECIALA

Subsemnata R.T. împuternicesc prin prezenta cu depline puteri pe B.T. să se prezinte la toate autorităţile competente unde îmi va susţine şi apăra interesele în dezbaterea succesiunii rămase ATÂT în urma defunctei mele mame C.I., CÂT ȘI în urma defunctului meu tată, I.I.

Pentru ducerea la îndeplinire a prezentului mandat, mandatarul meu se va prezenta la toate instituțiile, autorităţile și instanțele competente, va putea să solicite deschiderea procedurilor succesorale, va depune actele solicitate, va face orice declaraţii vor fi necesare, inclusiv declaraţia că am acceptat succesiunea părinților mei menționați mai sus, va declara că sunt de acord şi îmi dau consimţământul pentru compararea datelor mele personale cu cele existente în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, va participa la dezbaterea succesiunii, va stabili componenţa masei succesorale, numărul şi calitatea moştenitorilor, va produce probele necesare, va achita taxele stabilite, va realiza orice tranzacţie cu ceilalţi moştenitori, inclusiv partajarea bunurilor care formează masa succesorală, va solicita eliberarea certificatului de moştenitor pe cotele legale, va solicita rectificarea rolurilor fiscale în baza certificatului de moştenitor si va efectua toate operaţiunile de publicitate imobiliară care se impun.

În ipoteza în care se va suspenda procedura succesorală şi moştenitorii vor fi îndrumaţi să se adreseze instanţei, mandatarul meu este de asemenea împuternicit să introducă acţiunea, cererea reconvenţională, cererea de intervenţie, să exercite şi să mă reprezinte în orice fel de căi de atac, sa administreze orice probe va crede de cuviinţă, să mă reprezinte la toate instanţele învestite cu această cauză succesorală, să primească actele de procedură, inclusiv hotărârile, să angajeze avocat, să realizeze orice tranzacţie cu ceilalţi moştenitori, sa solicite investirea hotărârilor judecătoreşti cu titlu executoriu şi executarea acestora încasând eventualele drepturi ce vor fi stabilite, pe scurt, să facă tot ce aş putea face şi eu în această cauză, fără ca nimeni să îi poată opune vreo limitare, impreciziune ori imperfecţiune a acestui mandat.

Mandatarul meu va putea de asemenea să vândă la preţul cel mai avantajos mie, oricui va considera de cuviință, cota mea indiviză, dobândită prin certificatul de moştenitor. Pentru aceasta, mandatarul meu mă va reprezenta în faţa organelor administrative, judecătoreşti, a notarului public şi a particularilor în vederea semnării contractului în formă autentică de vânzare-cumpărare primind preţul înstrăinării. Totodată, mandatarul meu va prezenta orice acte vor fi necesare, va obţine toate documentele necesare vânzării, certificatul de sarcini, extrasul de carte funciară, etc., reprezentându-mă în acest sens oriunde va fi necesar, va transcrie actul si va rectifica rolul fiscal de pe numele meu pe numele cumpărătorului.

Pentru realizarea acestui mandat, mandatarul meu va semna în numele meu şi pentru mine, oriunde va fi necesar, semnătura sa fiindu-mi opozabilă.

Mandatul este gratuit, netransmisibil şi valabil până la revocare.


Va multumesc mult!