avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina_Vladut

Activitate Cristina_Vladut

Este vorba despre o societate, care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul de produse farmaceutice (o farmacie) si care se confrunta periodic (avand deci caracter de continuitate) cu faptul ca trebuie sa scada din gestiune medicamente expirate (al caror termen de valabilitate este depasit).
Mentionez ca se intocmeste lista de inventar cu produsele expirate (care cuprinde si numarul lotului si termenul de valabilitate), proces verbal de predare catre o firma specializata care gestioneaza deseuri (si care are obligatia distrugerii acestora), produsele expirate nu pot fi imputate, iar societatea are incheiata polita de asigurare pentru stocul de medicamente.
Tratamentul fiscal al produselor degradate este prezentat in Codul fiscal si in Normele de aplicare HG nr.44/2004, astfel :
- la impozitul pe profit
- art.21, alin.4, lit.c) – ’’Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile: cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost încheiate contracte de asigurare, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VI. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi stocurile şi mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră, în condiţiile stabilite prin norme; [...]
- punctul 41 – ’’Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, după caz, pentru care s-au încheiat contracte de asigurare, nu intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.’’

1. Medicamentele expirate sunt produse degradate ?
2. Daca medicamentele expirate sunt produse degradate si nu sunt imputabile, daca exista contracte de asigurare pentru stocul general de medicamente, atunci cheltuiala inregistrata cu scaderea din gestiune a medicamentelor expirate este deductibila la calculul impozitului pe profit ?
Precizez ca polita de asigurare acopera riscurile normale la un stoc de marfa, respectiv incendiu, inundatie, furt. Nu exista polita care sa acopere riscul expirarii medicamentelor.
Medicamentele expirate nu pot fi imputate farmacistului, pentru ca vanzarea lor nu depinde de acesta. Chiar daca farmacistul constata depasirea termenului de valabilitate, inainte sa se intample (si la farmacii aceste verificari se fac periodic), furnizorul distribuitor sau producator nu accepta retururi pe acest motiv.

- la taxa pe valoarea adaugata
- art.148, alin.2, lit.b) – ’’Nu se ajustează deducerea iniţială a taxei în cazul: bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum şi activelor corporale fixe casate, altele decât bunurile de capital, în condiţii stabilite prin norme;
- punctul 53.(11), lit.a) – ’’Potrivit prevederilor art. 148 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal nu se fac ajustări ale taxei deductibile: în cazul bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, respectiv cele care îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiţii:
1. degradarea calitativă a bunurilor se datorează unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse în această categorie şi produsele accizabile pentru care autoritatea competentă a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada că bunurile au fost distruse;’’

1. La fel ca la impozitul pe profit, medicamentele expirate sunt produse degradate ? Aceste marfuri sunt degradate, acest lucru este evident si nu mai pot fi valorificate, problema este daca expirarea termenului de valabilitate este o cauza obiectiva, pentru ca documente privind expirarea exista.
2. Daca se incadreaza la aceste prevederi si se adauga faptul ca sunt predate unei firme specializate de deseuri, in vederea distrugerii, atunci nu se mai face ajustarea TVA ?

In concluzie, pentru medicamentele expirate cheltuiala inregistrata cu scaderea din gestiune este deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit si nu se face ajustarea taxei pe valoarea adaugata ?