avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Activitate IBH

Activitate IBH

Cum se calculeaza punctele de stabilitate pentru persoanele care au beneficiat de grupe de munca, prin luarea in considerare a stagiului total de cotizare realizat (care include si adaugarea perioadei de reducere datorata grupelor de munca) sau numai prin raportare la anii lucrati si cotizati efectiv?
Pentru exemplificare, am in decizia de pensionare 48 de ani stagiu total de cotizare realizat, care include si 7 ani de reducere datorata grupelor de munca) si 42 de ani lucrati efectiv, fara stagiul militar.
Pentru persoanele care au beneficiat de grupa de munca, noua recalculare ii dezavantajeaza pe cei cu punctaj mediu lunar mai mare decat 1, deoarece la acel punctaj nu se mai adauga 25 % sau 50 %, ci 0,50 sau 0,25 de puncte, rezultand un punctaj multianual mai mic decat cel actual.
Deoarece pensiile aflate in plata nu vor scadea, unde se vor adauga punctele de stabilitate, la puntajul rezultat din noul calcul sau la punctajul existent?
Tinand cont de situatia mentionata mai sus, pensiile in plata se vor recalcula prin inmultirea punctajului multianual existent cu VPR sau raman la valoarea actuala?
Referitor la noua lege a pensiilor, cum se vor calcula punctele suplimentare pentru anii lucrati in grupa a II-a de munca, in procent de 75%?
Răspuns la discuția Legea 74 / 2022
Va multumesc!
Discuție Legea 74 / 2022
Va rog sa ma informati daca Legea 74 / 2022 se aplica doar celor care au desfasurat activitate in producerea energiei electrice in termocentrale pe baza de carbune si unitati de extractie a carbunelui.
Cumularea pensiei cu salariul.
Este obligat beneficiarul pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare (datorata grupelor de munca) sa comunice decizia de pensionare angajatorului?
Poate acest angajat sa continue munca in cazul in care nu comunica decizia?
Perioada lucrata in gr. 2 se asimileaza in prezent cu conditiile deosebite si se ia in calcul la reducerea varstei de pensionare, conform art. 55.
Avand in vedere faptul ca se doreste modificarea art. 55, respectiv a tabelului cu reducerea datorata desfasurarii activitatii in conditii desebite, de ce nu se poate aplica reducerea si anterior datei de 01.04.2001?
In cazul in care se va aplica reducerea varstei de pensionare cu 4 luni / an, pentru cei care au lucrat in conditii deosebite dupa 2001, se va aplica aceasta reducere si pentru cei care au lucrat in grupa a doua de munca pana in anul 2001 (si care nu sunt pensionati)?
Răspuns la discuția Rechemare din concediul de odihna
Va multumesc pentru raspuns.