avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Activitate margancostel

Activitate margancostel

Aveti dreptate, in diferitele cazuri enumerate de dvs se poate aplica o metoda stabilita de Comitetul executiv. Dar eu ma refer strict la situatia in care se dau toate indexurile apometrelor individuale si se poate stabili diferenta dintre volumul de apa indicat de apometrul de la intrarea in bloc si suma volumelor de apa de la apometrele de apartament.
Desigur ca aceasta diferenta are diferite cauze si poate fi mai mica sau mai mare, enumerate si in mesajele anterioare.
Nemultumirea noastra este ca valoarea in lei a acestei diferente se imparte la numarul de persoane din bloc, rezultand o valoare in lei/persoana, care apoi se inmulteste cu numarul de persoane din fiecare apartament. In final, cheltuiala totala pentru un apartament rezulta din insumarea valorii volumului de apa citit la apometrul individual cu valoarea stabilita in functie de numarul de persoane. Aceasta adunare nu este corecta nici din punct de vedere matematic, deoarece se aduna doua masuri diferite, restectiv lei/mc cu lei/per. Normal ar fi ca al doilea termen al adunarii sa fie exprimat tot in lei/mc (reprezentand surplusul de apa adaugat pentru fiecare metru cub de apa cindicat de apometrul individual). Atunci intr-adevar toate apartamentele ar plati apa la acelasi pret mediu, nemaivarind in functie de numarul de persoane din fiecare apartament.
S-a mai spus ca aceasta repartitie pe persoana ar determina pe oameni sa respecte normele de igiena, sau ca ar evita furtul de apa, ceea ce mi se pare cam pretentioas. De exemplu, cine fura apa, poate sa o faca si in cazul cand se aplica metoda cu lei/pers si in metoda cealalta (propusa). Dar acest furt de apa se poate constata prin controale la apartamentele suspecte, prin verificarea apometrelor.
Referitor la art.40, eu cred ca acesta se refera la problema repartitoarelor de costuri. In privinta montarii lor intr-un bloc si a modului de repartizare a cheltuielilor au aparut o serie de prevederi, dar acestea nu fac subiectul discutie noastre.
In legea 230/2007 si HG 1588/2007 sunt mentionate modurile de repartizare a cheltuielilor pentru diferite situatii, cum sunt : in lipsa totala sau partiala a apometrelor individuale; in cazul repartitoarelor de costuri (art. 40, dat ca exemplu de dvs); apa, iluminat din spalatoare, holuri, lift etc. In cazurile mentionate, Comitetul executiv poate stabili o metoda adecvata pentru repartizarea cheltuielilor respective.
Dar, in cazul discutiei noastre este vorba de situatia in care toate apartamentele din bloc au contoare de apa individuale, situatie care se incadreaza strict in prevederile art.48 (2) din Legea 230/2007 (care spune ca "cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari cu plata unor servicii publice...se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii..."), precum si cu prevederile art.39 din HG 1588/2007 (care spune ca "cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale...").
In cazul ca nu se tine cont de aceste prevederi, revin la intrebarea: "ce rost mai au apometrele individuale ?"

Daca tot se impart cheltuielile cu surplusul de apa pe numar de persoane si mai trebuie sa avem in vedere normele de igiena etc, atunci apare intrebarea : ce rost mai au montarea apometrelor de apartament, ba mai mult, ar trebui sa le si verificam periodic din punct de vedere metrologic, cu munca si cheltuieli insemnate ? De ce in Legea 230/2007 si HG 1588/2007 se mai mentioneaza ca la repartizarea cheltuielilor cu apa calda/rece se vor face pe baza apometrelor individuale, netinandu-se cont de nici o alta norma ?
Intr-adevar, in mesajul initial, s-a facut o gresala in exemplul dat pentru impartirea cheltuielilor cu apa calda pe luna noiembrie 2012 si anume: in loc de 18,34 lei/mc, corect este 18,83 lei/mc.
Repartizarea pe persoane a diferentelor de apa calda/rece mi se pare cea mai inechitabila metoda, deoarece introduce mari diferente ale pretului mediu al apei intre apartamentele cu cu numar diferit de persoane (a se revedea exemplul dat cu situatia din luna noiembrie 2012 pentru apa calda). Mai concret, la pa calda din noiembrie 2012 s-a folosit in calculul cheltuielilor pe apartamente pretul mediu din factura de 14 lei/mc (rotunjit de la 13,27) si cheltuieli pe persoana de 10,86 lei/persoana. In acest caz, cheltuielile pentru un apartament cu 2 persoane si un consum de 5 mc apa calda au fost de :
5 mc x 14 lei/mc + 2 pers x 10,86 lei/pers = 91,72 lei, rezultand deci ca 1 mc de apa a fost platit cu 91,72 lei : 5 mc = 18,34 lei/mc
Pentru un apartament cu 3 persoane si un consum de 1 mc apa calda, cheltuielile au fost de :
1 mc x 14 lei/mc + 3 pers x 10,86 lei/pers = 46,58 lei, rezultand un pret de 46,58 lei/mc
Rezulta ca este ca la piata, daca consumi mai mult beneficiezi de un pret mai mic. Iar daca cel cu 3 persoane in apartament cauta sa faca economie de apa, a platit un pret de 2,5 ori mai mare decat cel care a consumat de 5 ori mai multa apa.
De aceea eu sustin ca este corect ca la impartirea costurilor cu diferenta de apa sa se tina cont de raportul dintre volumul de apa rezultat din insumarea consumurilor individuale si volumul indicat de apometrul de la intrarea in bloc, respectandu-se astfel prevederile art. 48 (2) din Legea 230/2007 (care spune ca "cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari cu plata unor servicii publice...se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii..."), precum si cu prevederile art.39 din HG 1588/2007 (care spune ca "cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale...").

Este vorba de modul de repartizare pe apartamente (toate prevazute cu apometre individuale) a contravalorii diferentei dintre volumul de apa inregistrat de apometrul de intrare in bloc si suma consumurilor de apa indicate de apometrele individuale (din fiecare apartament).
La asociatia noastra, cheltuielile pentru apa calda/rece se repartizeaza pe apartamente astfel:
1-se calculeaza valoarea consumului individual citit la apometrul de apartament, inmultindu-se cu valoarea din factura de apa;
2-se aduna valorile de la toate apartamentele din bloc, rezultand o valoare totala a consumului individual;
3-diferenta dintre valoarea din factura si valoarea rezultata din insumarea valorilor individuale este impartita pe numarul total de persoane din bloc, rezultand o valoare in lei/persoana;
4-in final, cheltuiala cu apa pentru fiecare apartament se calculeaza dupa formula:
Volum individual x pret apa din factura + nr. persoane din apartament x lei/persoana = lei/apartament

Consideram ca acest mod de calcul nu este in conformitate cu prevederile art.48 (2) din Legea 230/2007 (care spune ca "cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari cu plata unor servicii publice...se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii..."), precum si cu prevederile art.39 din HG 1588/2007 (care spune ca "cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale...").
Aplicarea metodei de impartire mentionata mai sus face ca sa existe diferente mari intre apartamente ale pretului mediu corespunzator consumului de apa individual (exemplu, pentru apa calda din luna noiembrie 2012: diferenta a fost de la 188,34 lei/mc la un apartament cu 2 persoane si un consum individual de 5 mc, pana la 46,58 lei/mc la un apartament cu 3 persoane si un consum individual de 1 mc. Pretul din factura a fost de 13,27 lei/mc, ar consumul suplimentar de 0,65 mc/1 mc individual, respectiv 65 %). Deci, nu exista o repartitie echitabila a diferentei volumului de apa.
Pentru eliminarea acestei anomalii si a nemultumirilor intre locatari, ar trebui ca diferenta dintre volumul de apa inregistrat de apomentrul general si suma consumurilor inregistrate de apometrele de apartament sa se raporteze la suma consumurilor individuale, astfel incat sa rezulte ce consum de apa suplimentar revine pentru fiecare metru cub de apa inregistrat de fiecare apartament (adica, m.c suplimentar/m.c individual). Acest consum suplimentar pe metru cub ar reprezenta de fapt cu cat la suta se suplimenteaza consumul de apa citit la apometrul de apartament.
In final, formula de calcul pentru cheltuiala cu apa la un apartament va fi urmatoarea:
(Volum individual + Volum individual x Consum suplimentar/mc) x pret apa din factura = lei/apartament
Aceasta formula, care este in conformitate cu prevederile legale mentionate mai sus, ar face ca pretul mediu recalculat pentru apa sa fie acelasi pentru toate apartamentele, indiferent de numarul de persoane din fiecare apartament, iar calculul s-ar baza intradevar pe acelasi criteriu din factura de apa, adica pe metru cub de apa si pretul in lei/mc.
Asteptam cu mare interes si nerabdare raspunsul dvs referitor la corectitudinea si legalitatea metodei de repartizare a cheltuielilor cu apa calda intr-un bloc in care toate apartamentele sunt contorizate cu apometre individuale.
Cu stima si multe multumiri !