avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Activitate dacianloi

Activitate dacianloi

Va multumesc pentru raspuns. Intradevar, prescrierea dreptului la actiune privind creanta nu atrage şi stingerea dreptului la acţiunea ipotecara. Incuvintarea este insa doar pentru Contractul de credit ca titlu executoriu, asumandu-se astfel doar dreptul de creanta. Banuiesc ca, in vederea executarii ipotecii ca si garantie de drept real imobiliar ar fi trebuit incuvintat si Contractul de Ipoteca. De altfel acesta nici nu a fost anexat somatiei trimise de executor. Oricum, in cazul in care se depasesc cei 3 ani si se intra in termenul de 3-10 ani dobanzile si penalitatile sunt exceptate prin actiunea executarii ipotecii, fapt ce ar reduce semnificativ valoarea creantei. Dar, conf. art 201 din L 71/2011, prescriptile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a Codului civil ( cel nou) sunt si raman supuse dispozitiilor legale care le-au instituit, in speta a vechiului cod civil. Astfel ca art.2504 nu poate fi invocat. Ramane totusi de stabilit daca conform vechiului cod civil prescriptia este pe 3 ani sau pe 10 ani. Va multumesc si astept si alte comentarii.
Nici cu dumneavoastra nu am sa intru in polemica. Atata doar ca titlul executoriu este un contract de credit, adica un drept de creanta si nu un titlu emis in materia actiunilor reale imobiliare. Mai pe intelesul dumneavoastra juridic, "termenul de prescripţie de 10 ani vizează numai partea din titlu care reprezintă soluţia dată asupra dreptului real imobiliar. Astfel, dacă pe cale accesorie sau incidentală, s-a urmărit valorificarea unor drepturi de creanţă, în privinţa acestora, titlul poate fi pus în executare în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani." Si eu zic ca sa fiti sanatosi si sa nu va mai iritati din cauza parerilor mele diletante. Aaa...apropo. Pe acelasi dosar, dar in speta ipotecii de rang 2, am castigat in recurs in 2 dosare ( o ipoteca si un bilet la ordin). Cei drept, ca acolo, pe perimare dar intre timp s-a implinit termenul de prescriptie si creditorul a fost nevoit sa deschida un alt dosar pe ipoteca de rang 1. Intrebarea de baza era daca exista vreo norma BNR in care se stipuleaza ca dupa 90 de zile se poate declansa executarea silita. Multumesc.
Nu vreau sa intru in polemica dar termenul de prescriptie de 10 ani se refera la cu totul altceva. Aici e vorba de executarea unei creante financiare si se incadreaza in limita a 3 ani. Cheltuielile de executare sunt formulate separat si detaliate in procesul verbal. Eu vorbeam strict de faptul ca se solicita executarea pentru suma din credit ramasa restanta la data ultimei plati. De la acea data si pana la data cand incep cei 3 ani, calculati in sens invers de la data inaintarii cererii de executare sunt cam 6 luni in care ratele ar deveni prescrise. Din numele dumneavoastra de utilizator imi dau seama de cateva aspecte asa ca as vrea totusi un raspuns nelovit de subiectivism. Va respect opinia.
Buna ziua,
In anul 2005 am contractat un credit ipotecar. Intrind in incapacitate de plata am fost nevoit sa intrerup plata ratelor. Ultima plata a fost facuta in martie 2009. Notificarea privind declararea scadentei anticipate am primit-o in martie 2010, dupa 331de zile cu intrare in vigoare in 15 zile. In luna septembrie 2012 banca a inaintat cererea de executare silita. In contractul de credit din 2005 nu se stipuleaza faptul ca dupa 90 de zile de la intarzierea la plata a unei rate, banca poate incepe executarea silita. Nu se stipuleaza nici un termen in acest sens. Pentru mine este important de stiut daca se reglementeaza undeva ( intr-o Norma BNR sau o lege) daca dupa 90 de zile de intarziere banca poate declansa executarea silita deoarece atunci termenul de prescriptie se naste odata cu cea de-a 91 zi de intarziere. In acest caz, Cererea de executare este formulata dupa perioada de 3 ani si pot invoca prescriptia. In legatura cu faptul ca fiecare rata este prescrisa in ordine cronologica, atunci creditorul nu trebuia sa tina cont in cerere de faptul ca un numar de 6-7 rate sunt deja prescrise iar somatia trebuia intocmita pe o suma mai mica cu contravaloarea acestora? In cazul in care se constata ca suma de pe somatie si cererea de executare este mai mare decat cea pe care creditorul, prin executor, o solicita, in cazul unei contestatii la executare, se pot anula toate actele de executare sau executorul poate modifica printr-un proces verbal aceasta eroare. In cazul in care se poate indrepta printr-o eroare ce rol are contestatia la executare daca toate viciile de procedura pot fi indreptate prin acte administrative ulterioare? Va multumesc pentru raspuns.