avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Activitate acpsov

Activitate acpsov

cam asta ar fi problema, singurii martori s-au nascut in 1940 si strabunicul a murit in 43... oare ar fi in regula? am facut aceeasi procedura si dupa strabunica dar ea a decedat in 1971... si a fost mai usor de gasit martori. si mai e si problema de deplasare in orasul de deces al lui, care e la aprox. 500 km distanta de unde locuiesc. Ma gandeam ca actiunea in instanta pot sa o promovez aici in orasul meu... sau ma insel:( ?
am cercetat putin prin internet si in loc sa ma clarific a devenit mai neclar... cine ar fi paratul in acest caz? nu am litigiu cu nimeni, doar imi trebuie pentru un dosar de despagubiri... si care instanta are compententa pentru recunoasterea acestei calitati? unde locuiesc eu sau unde a decedat autorul? e vorba de localitati diferite...
va multumesc pentru sugestie! sa inteleg ca ma duc la tribunalul de care apartin, cu dosarul cu acte originale/autentificate, fac o cerere si solicit o astfel de actiune in constatare la judecatorul care e de serviciu? dureaza mult o astfel de procedura? credeti ca imi trebuie un avocat? va multumesc pentru tot sprijinul
Buna ziua, imi trebuie un certificat de calitate de mostenitor dupa strabunicul decedat in 1943 si am dificultati in a gasi martori in viata care sa il fi cunoscut direct, ma gandesc sa actionez in instanta si nu stiu cum sa procedez...ma puteti ajuta? mentionez ca am certificat similar dupa strabunica mea si ca am declaratii autentificate ale martorilor care se refera la componenta familiei, date acum 10 ani dar nu pe formatul notarial de depozitie de martor, motiv pentru care notarii nu le accepta... iar martorii au decedat intre timp...
Va multumesc!
Va multumesc mult pentru raspuns. Averea toata (si resedinta) se afla la Chisinau si a fost abandonata la mai putin de un an mai tarziu, in martie 1944, la refugiu, de catre familia supravietuitoare. In afara de acte de proprietate si de stare civila nu exista alte inscrisuri. O problema ar mai fi ca domiciliul "flotant" (transferat un an cu serviciul) al persoanei decedate la acel moment, si locul decesului - sunt la Piatra Neamt (1943). Pe certificatul de deces este trecut doar domiciliul din Piatra Neamt! Oare putem totusi sa ne adresam unui notar din Piatra Neamt in acest sens? Sau sa incerc sa ma adresez unei instante, deoarece OUG spune ca e necesar certificat de calitate de mostenitor sau hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila... Va multumesc mult pentru un sfat!
Buna ziua, in baza OUG 10/2013, ce completeaza (nu comentez...) L 290/2003, trebuie sa depun un certificat de calitate de mostenitor in urma tatalui mort in 1943. Nu a existat succesiune, masa succesorala si nici acceptare sau respingere a mostenirii. Am inteles de la un notar ca pentru decesele de dinainte de 1950, inainte de infiintarea notariatelor in RO (?), nu se pot elibera astfel de certificate. Sper ca pot sa actionez in instanta pentru o hotarare definitiva si irevocabila - cum sa procedez? duc la judecatorie toate actele (cam ca la notar) si formulez o cerere in nume propriu si al celuilalt mostenitor (nepot de sora), explicand in detaliu situatia? am si declaratii autentificate ale martorilor care atesta aceasta calitate - de mostenitor. cum se cheama o astfel de procedura si cam cat ar dura? practic nu exista niciun litigiu... Va multumesc!
Buna seara. Nu exista acte de acceptare, deoarece nu exista masa succesorala - bunurile toate au fost abandonate la refugiul din 1944 si au fost nationalizate. Nu exista nici o respingere a mostenirii.
Dosarul in baza legii 290, la care face referire ordonanta, a fost depus in 2004 si completat ulterior, conform legii. Certificatul de calitate de mostenitor este, se pare, singurul document care lipseste conform noii ordonante. Dar, avand in vedere ca decesul proprietarilor bunurilor (strabunicii mei) a survenit acum mult timp, iar ultimul domiciliu al strabunicului era la Chisinau, e dificil de facut succesiunea acolo si intrebarea era daca pot actiona in instanta aici, in Romania, pentru a mi se elibera certificatul de calitate de mostenitor. Si oare ma pot adresa oricarei instante (domiciliez in alt oras decat cel in care a locuit si decedat strabunica)?. Cum ar trebui sa procedez? sa fac o cerere la judecatorie pur si simplu? sau ma sfatuiti sa raman la calea notariala.... daca mai e posibila. va multumesc!
Buna ziua, pot solicita unei instante din Romania sa dea o hotarare care sa ateste calitatea de mostenitor a unei persoane in urma decesului parintilor - survenit in anul 1943 in alta tara si in 1971 in Romania, daca pentru niciunul nu s-a dezbatut mostenirea? Nu exista o masa succesorala definita, nu exista litigii intre mostenitori. Este necesar certificatul in baza OUG 10/2013 asa cum e mentionat aici [ link extern ]
va multumesc!
Buna seara, va multumesc pentru raspuns. de fapt este vorba de strabunicul meu - el a decedat in 1943. Bunica mea are acum 88 de ani si nu se poate deplasa acolo. Pentru procedura din Basarabia urmeaza sa ma interesez. Dar ar putea cineva sa imi spuna ce forma trebuie sa ia actul ca sa aiba valabilitate in Romania? Ca sa stiu ce sa cer la un notar din Chisinau....si sa ma asigur ca este utilizabil in fata autoritatilor de la noi sau in instanta. Va multumesc!
Buna seara, as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez pentru obtinerea unui certificat de mostenitor pentru bunica mea in urma decesului tatalui ei, survenit in 1943. Sotia lui (mama bunicii) a murit in 1971 in tara - nu stiu daca are vreo importanta. Succesiunea in urma lui nu a fost dezbatuta niciodata iar ultimul domiciliu al lui a fost la Chisinau (desi decesul a avut loc intamplator la Piatra Neamt). Nu exista masa succesorala - toate bunurile au fost abandonate in 1944 la refugiu. Certificatul e necesar in baza OUG 10/2013. Va multumesc!