avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Activitate Ioan Petru Butariu

Activitate Ioan Petru Butariu



cioltan a scris:


(4) Operațiunile de încasări și plăți între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoanele fizice în calitate de asociați/acționari/administratori/persoane fizice/alți creditori exclusiv creditorii instituționali care desfășoară activități de intermediere financiară prevăzute de lege reprezentând împrumuturi, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.



Eu inteleg ca se refera la împrumuturi. La rt. 4 apare peste tot cuvantul "reprezentând ....":

- reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţăr
- reprezentând împrumuturi, indiferent de natura şi destinaţia acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.»
- precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, dividende
Răspuns la discuția Trebuie sa modific D100 pe iunie
Depuneti o alta D394 pe acea perioada cu factura corecta. Totdeauna se va lua in calcul ultima D394 depusa.

ionela11 a scris:

la D394 am factura inregistrata dar e cu alta suma

Răspuns la discuția Inventarierea anuala a marfurilor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordin 2634/2015 privind documentele financiar-contabile:

11. În condiţiile în care documentele financiar-contabile (documentele justificative şi documentele contabile) sunt întocmite şi preluate în contabilitate prin utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor, semnătura nu constituie element obligatoriu. În astfel de situaţii trebuie să se stabilească prin proceduri proprii modalităţi de identificare a persoanelor care au iniţiat, dispus şi aprobat, după caz, efectuarea operaţiunilor respective.

12. Documentele financiar-contabile pot fi prezentate ca documente pe suport hârtie sau în format electronic, cu condiţia întocmirii acestora potrivit prezentelor norme.

Prin document în format electronic se înţelege documentul care conţine informaţiile prevăzute de prezentele norme şi care a fost emis şi primit în format electronic.


Tot acest ordin precizeaza ca lista de inventariere este document contabil (ANEXA Nr. 2 NOMENCLATORUL
documentelor financiar-contabile).
Răspuns la discuția Trebuie sa modific D100 pe iunie
Cred ca va referiti la D710. Declaraţia de impunere (100 adica) poate fi corectată de către contribuabil/plătitor, pe perioada termenului de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale.

Referitor la D394 nu am inteles exact. Aveti o factura emisa neinregistrata in luna emiterii?
Da, se pot efectua toate cele 3 operatiuni mentionate, pt ce Legea 70/2015 limiteaza platile/incasarile cu numerar.

La pct 3 inteleg ca decontarea se va efectua tot prin cont bancar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

vconceptv a scris:

Buna ziua. De ce ar fi nevoie ca in cazul celui de-al doilea SRL sa fie un alt administrator? Ce ar fi in neregula daca ar fi acelasi administrator ca in cazul primului SRL. Multumesc!


Nu este nimic in neregula, pot exista 2 sau mai multe companii cu aceiasi asociati si/sau administratori.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu as vedea de ce sa aveti probleme, mai ales ca la a doua companie este un alt administrator.

Doar sa tineti cont de condiţia referitoare la numărul maxim de trei microîntreprinderi la care asociaţii/acţionarii pot deţine peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

Totusi la orice tranzactie trebuie tinut cont si de prevederile art. 11. din Codului fiscal:

(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuţii sociale obligatorii, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacţii/activităţi pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei/activităţii.

Organul fiscal este obligat să motiveze în fapt decizia de impunere emisă ca urmare a neluării în considerare a unei tranzacţii sau, după caz, ca urmare a reîncadrării formei unei tranzacţii, prin indicarea elementelor relevante în legătură cu scopul şi conţinutul tranzacţiei ce face obiectul neluării în considerare/reîncadrării, precum şi a tuturor mijloacelor de probă avute în vedere pentru aceasta.
Răspuns la discuția Am un apartament pe firma.
Nu. Imprumutul vi se poate restitui.
Răspuns la discuția Am un apartament pe firma.
Nu. Imprumutul vi se poate restitui.
Conform Legii 70/2015:

Art. 1. -
(1) Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii.

Art. 3. -
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:
c) plăţi către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;


Deci nu puteti plati intr-o zi mai mult de 5.000 lei in numerar la acea firma de proiectare.