avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate Costin Gheorghe

Activitate Costin Gheorghe

Buna dimineața !
Am întâmpinat o problema în înscrierea in tabloul avocaților ce mi se pare cel puțin ciudată.
Sunt absolventul examenului de admitere in profesia de avocat ( avocat definitiv in temeiul art. 20 alin.5) L51/1995 – experiență in domeniu). Pe data de 8 UNBR emite Decizia de validare a examenului de primire în profesie și bineînțeles merg la Baroul la care m-am înscris pentru a solicita detalii în referitor la pașii ce trebuie să îi urmez în vederea înscrierii in tabloul avocaților incompatibil (de moment activez în funcția de consilier juridic, funcție la care nu vreau să renunț, deocamdată). Ajuns la Barou mi se spune ca nu mă pot înscrie în direct în tabloul avocaților incompatibili pentru că mai întâi trebuie să fac dovada că starea de incompatibilitate a încetat – în temeiul art. 27 al Statutului ” Pentru primirea în profesie și pentru exercitarea acesteia avocatul trebuie să nu se găsească în niciunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Lege”, prevedere legală care constat că e în vigoare. Mi s-au oferit și următoarele variante ”câștigătoare” : 1. Fie îmi dau demisia în termen de 2 luni de la data Deciziei pentru a mă înscrie în tabloul avocaților și apoi după (dacă) îmi voi relua activitatea ca și consilier juridic să fiu trecut în tablou ca incompatibil ( nu îmi dau seama de unde rezultă acest termen de 2 luni din legislația valabilă la acest moment) fie 2. Voi pierde beneficiul examenului și atunci când mă voi fi hotărât sa activez ca avocat să dau iar examenul !?! În susținerea celor afirmate mi s-a mai invocat inclusiv și o Decizie ICCJ nr. 259/2019 în care se face referire la acest termen de 2 luni în care starea de incompatibilitate trebuie înlăturată, dar după părerea mea această Decizie a ICCJ-ului nu are relevanță in cazul de față pentru că e bazată pe vechile prevederi ale Legii 51, dosarul fiind deschis in 2011.
Bun, povestea s-a încheiat, acum urmează întrebările:
În condițiile în care art. 24 din L51/1995 prevede că: ” (1) Consiliul baroului emite decizii de trecere pe tabloul avocaţilor incompatibili, la cerere sau din oficiu, iar reînscrierea pe tabloul avocaţilor cu drept de exercitare a profesiei se face numai la cerere, după încetarea stării de incompatibilitate.
(2) În cazurile în care există incompatibilitate, decizia de primire în profesie va produce efectele numai de la data încetării stării de incompatibilitate.
(3) Până la încetarea stării de incompatibilitate, cel primit în profesie va fi înscris în tabloul avocaţilor incompatibili într-o secţiune, distinct.”
1. De ce nu pot fi înscris direct în tabloul avocaților incompatibili?
2. Există vreun termen limită până la care pot depune această cerere de înscriere în Tablou fără să risc să mi se respingă pe motivul că am depus-o prea târziu?
3. De unde rezultă că dacă voi depune această cerere prea târziu voi pierde beneficiul examenului?
4. În cazul în care doresc să mă înscriu direct în tabloul avocaților incompatibili care sunt documentele pe care trebuie să le depun (în condiția în care eu consider că le am deja depuse la dosarul de concurs) mai trebuie să le depun încă o dată?
5. Tot în cazul în care vreau să mă înscriu în tabloul avocaților incompatibili care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez în condiția în care nu voi activa deocamdată? (înființare cabinet, sediu, ANAF etc)?