avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Activitate Anamaria_Ann

Activitate Anamaria_Ann

Răspuns la discuția Pensionare
Buna ziua,
A fost astazi tata la Casa de Pensii. I-au dat doua variante:
1. iasa acum la pensi anticipata cu 36 % penalizare;
2. sa atacam in instanta decizia.
Fiti amabil, puteti sa ne spuneti exact ce trebuie facut, unde trebuie mers...ne trebuie sau nu avocat...actiunile in instanta legate de pensii se platesc sau intra la relatii contractuale de munca?
Multumesc mult.
Răspuns la discuția Pensionare
Si am incercat sa intreb la Casa de Pensii (telefonic), dar din pacate nu raspunde nimeni, decat tonul de fax :(
Răspuns la discuția Pensionare
Va multumesc mult pentru raspuns.
Sincer nu mai inteleg de ce mai e nevoie si de adeverinte daca sporurile si grupa sunt trecute in cartea de munca.... Sau nu exista o baza de date cu fiecare contribuabil cu ce a cotizat? Ce simplu era asa...
Răspuns la discuția Pensionare
Adeverinta a fost intocmita de catre directorul general al societatii unde s-a cotizat pentru grupa....si semnata atat de el cat si de catre inginer.
Nu prea inteleg ce presupune calitatea de detinator de arhiva. Societatea (fostele SMT-uri) s-a dizolvat de multi ani...si din cat am inteles arhiva e in sura unui fost angajat
Răspuns la discuția Pensionare
Buna ziua,

Tata a primit decizie de respingere a pensiei pentru limita de varsta, iar ca motivare scrie : "Nu s-au valorificat adeverintele 5/2012 si 6/2012 (care contineau sporul de vechime si anii lucrati in grupa a 2-a) deoarece nu reluta calitatea de detinator de arhiva - Art. 55 din legea nr. 263 / 2010. Nu indeplineste conditiile de reducre a varstei de pensionare, varsta de pensionare redusa datorita stagiului realizat in conditii deosebite si legilor speciale nu poate fi mai mica decat varstele prevazute de lege".
Tin sa mentionez ca tata are impliniti 61 ani, si conform anilor lucrati in grupa a 2-a ar trebui sa i se reduca 4 ani (calculat atat de un domn de la casa de pensii, cat si de un consultant pensii). Cu toate ca ca nu i s-a recunosvut adeverinta cu grupa, pe anexa la decizie scrie la punctul F, a. 1. In sistemul public 41 ani, 6 luni si 12 zile, - in conditii normale de munca 38 ani, 1 luna si 4 zile, , in grupa II (legea 3/77) 2 ani , 1 luna si 15 zile, perioade sasimilate 1 an, 3 luni si 23 zile.
Ce putem face legat de cei 4 ani care ar trebui scazuti din varsta de pensionare?
Multumesc.
Răspuns la discuția Pensionare
Va multumesc foarte mult pentru explicatii. O sa incerc la casa de pensii, poate ma ajuta cineva cu o simulare a pensiei ca sa avem o idee ce sa facem pe viitor.
O zi buna va doresc.
Anamaria H.
Răspuns la discuția Pensionare
Dar nu exista un mod standard de calcul al pensiei? in cazul in care cei de la Casa de pensii gresesc pensia, cum pot verifica daca e corect sau nu?
Multumesc mult.
Răspuns la discuția Pensionare
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.
As mai avea o intrebare> Cum as putea sa aflu de ce pensie ar beneficia, pentru ca daca nu e mare diferenta dintre salariul actual si pensie, ar putea iesi la pensie... Are o varsta si e destul de greu ceea ce lucreaza el.
Multumesc frumos.
Anamaria H.
Discuție Pensionare
Buna ziua,
Tatal meu are 60 ani si este nascut in 25 iulie 1953 si are 40 ani lucrati dintre care 26 ani in grupa a II-a (75 %). Stagiu militar 1 an si 4 luni. Se poate pensiona la limita de varsta?
Multumesc anticipat.