Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Activitate ralucapopescu

Mulțumesc frumos maine merg sa vad ce zic cei de la Casa de Pensii.
Mulțumesc frumos maine merg sa vad ce zic cei de la Casa de Pensii.
Perioada de cumparare de vechime cu stagiu contributiv s-a incheiat la data de 31 decembrie 2024 si proiectul nu a fost reiterat pentru anul 2025 ș de aceea consider ca ma incadrez mai degraba la raspunsul CRISTINEI_ANA.
Va multumesc oricum , este vorba despre un an lipsa stagiu contributiv, nu de un an vechime.
Multumesc CRISTINA_ANA cam asa intelegeam si eu situatia trebuie sa ai un angajament (contract,venit) care sa fie supus taxarii pentru contributia de asigurari sociale la sistemul de pensii. Avand in vedere ca detin si functia de Administrator (suprapusa cu cea de actionar unic ) intr-un SRL activ , probabil ca o solutie ar fi inregistrarea unui contract de munca prin care sa se retina aceasta contributie ,lunar. In acest caz , ar trebui platit lunar, timp de un an , cat imi lipseste stagiul de contributiviate, sau integral deodata pentru 12 luni suma necesara ?
Buna ziua, mi am depus dosarul de pensionare corect, la limita de varsta stabilita de legal , fara sa mi calculez exact daca am anii contributivi (15) pentru care sa primesc dreptul la pensie.
M-am trezit , ca desi am vechime suficienta, am dupa calculele lor doar 14 ani 0 luni si 14 zile considerate ca stagiu total de cotizar , cu un total de 11.45742 puncte de stabilitate.
Inteleg ca nu se mai poate plati 1 an vechime de pensionare , cat as avea nevoie, fiindca termenul a expirat la 31 decembrie 2024. Oricum , mi ar fi fost dificil sa mi calculez singur anterior varstei de pensionare, stagiul total de cotizare.
Ce se poate face in aceasta situatie ? Imi folosesc la ceva punctele de stabilitate acumulate ?
Buna ziua,
Doream sa stiu daca contributia pentru pensia de stat (CAS-ul) se poate plati din mana , asa cum se poate plati CASS-ul (contributia pentru asigurarile sociale) , daca nu esti nicaieri angajat. Va multumesc.
Stimată doamnă, ati inteles ca exista deja un testament valid ?Si ar mai fi o problemă, legată de succesiune ; fratele meu este dispărut din 1998 si nu exista un certificat de deces.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stimata doamna , am sa trec o suma onorabila si as trece-o si pe cea din grila notarilor daca as dispune de atat de mult cash , ca sa-l plimb intre banci.

raluk0207 a scris:

Pretul din act poate fi cel declarat de parti.
Daca este inferior valorii rezultate din expertiza notariale, toate taxele se percep la valoarea din expertiza.
Avand in vedere ca de regula vanzarile intre parinti si copii sunt dubioase, ca sunt sanse foarte mari sa se considere ca e o donatie deghizata, iar dansele vor sa se "asigure", cred ca ultimul lucru este sa treaca ca pret 10 lei.

Nu am mentionat aici , dar există și un testament în favoarea mea
Buna ziua ,
Doresc sa fac o vanzare cumparare pentru apartamentul mamei mele , catre mine , fiica ei.Desi exista un testament in acest sens , doresc sa ma asigur ca acesta nu va fi atacat , astfel incat voi recurge la actele de vanzare -cumparare. Intrebarea mea este , daca pot stabili un pret minim de vanzare , altul decat cel din grila notarilor? Si taxele si impozitele sa le platesc la valoarea din grila (pretul fiind mai mic decat acesta).Este obligatorie tranzactionarea prin banca a intregii sume declarate ?Dupa cum ati inteles este o tranzactie fictiva ,deci ceea ce ma intereseaza este o suma cat mai mica de tranzactionare prin banca-daca legea impune acest lucru. Va multumesc.