avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... STAGIU CONTRIBUTIVITATE PENSIE MAI MIC DE 15 ANI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

STAGIU CONTRIBUTIVITATE PENSIE MAI MIC DE 15 ANI

Buna ziua, mi am depus dosarul de pensionare corect, la limita de varsta stabilita de legal , fara sa mi calculez exact daca am anii contributivi (15) pentru care sa primesc dreptul la pensie.
M-am trezit , ca desi am vechime suficienta, am dupa calculele lor doar 14 ani 0 luni si 14 zile considerate ca stagiu total de cotizar , cu un total de 11.45742 puncte de stabilitate.
Inteleg ca nu se mai poate plati 1 an vechime de pensionare , cat as avea nevoie, fiindca termenul a expirat la 31 decembrie 2024. Oricum , mi ar fi fost dificil sa mi calculez singur anterior varstei de pensionare, stagiul total de cotizare.
Ce se poate face in aceasta situatie ? Imi folosesc la ceva punctele de stabilitate acumulate ?
Cel mai recent răspuns: GMD66 , utilizator 14:32, 7 Octombrie 2025
Nu mai este valabilă acea informație. Puteți să cumpărați sau să vă asigurați pentru viitor în vederea realizării stagiului mnim contributiv de 15 ani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate cumpăra vechime doar până la data împlinirii vârstei standard de pensionare (art. 6 alin. 4 din Legea nr. 360/2023).

În această situație, puteți să completați stagiul contributiv de 15 ani necesar pensionării la limită de vârstă dacă mai obțineți în plus alte venituri pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale la sistemul de pensii publice.

În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, următoarele persoane:
a) persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă;
b) funcționarii publici;
c) alte persoane care realizează venituri asimilate salariilor pentru care se datorează contribuție de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
d) persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la lit. a)-c);
e) persoanele care beneficiază de drepturi bănești lunare ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile legii, denumite în continuare șomeri;
f) persoanele care realizează venituri din activități independente și/sau din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care se datorează contribuție de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
g) persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, care datorează contribuția de asigurări sociale.
Cristina _Ana - Faceți confuzie. Se poate cumpăra vechimea lipsă de la 18 ani până la împlinirea vârstei standard. Atenție! După împlinirea vârstei standard nu mai există vechime lipsă. A se înțelege că se poate cumpăra vechime fără să se țină cont de vreo limită de vârstă.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2025
Carp Mircea, utilizator
Multumesc CRISTINA_ANA cam asa intelegeam si eu situatia trebuie sa ai un angajament (contract,venit) care sa fie supus taxarii pentru contributia de asigurari sociale la sistemul de pensii. Avand in vedere ca detin si functia de Administrator (suprapusa cu cea de actionar unic ) intr-un SRL activ , probabil ca o solutie ar fi inregistrarea unui contract de munca prin care sa se retina aceasta contributie ,lunar. In acest caz , ar trebui platit lunar, timp de un an , cat imi lipseste stagiul de contributiviate, sau integral deodata pentru 12 luni suma necesara ?
ralucapopescu Eu repet,: Puteți cumpăra vechimea lipsă până la îndeplinirea condiției de de stagiu minim contributiv de 15 ani. Cine susține că nu se poate cumpăra ? Spuneți-mi mie și mă duc eu peste ei să-i lămuresc. Cumpararea vechimii în muncă nu are nicio legătură cu varsta la care o cumperi. Este o problemă de logică. Să intre în contact cu mine cine susține contrariul.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2025
Carp Mircea, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua!În 2025 se mai poate încheia un contract de asigurare ... Mihaela Princi Mihaela Princi Buna ziua!În 2025 se mai poate încheia un contract de asigurare sociala cu Casa de pensii pt a cumpăra vechime in munca?Și cit costa un an de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, se mai pot incheia contracte individuale de munca ... Vera Tena Vera Tena Buna ziua, Se mai pot incheia contracte individuale de munca pe durata nedeterminată sau determinata (pe durata de 6 sau 12 luni)salariatilor care ... (vezi toată discuția)