avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate katswuri

Activitate katswuri

Angajat al unei firme din Romania cu desfasurarea activitatii de munca in nordul Italiei ca sofer tir, s-a intors in Romania pe 15 fefbruarie fiind in concediu de odihna pana pe 16 martie. Dat fiind ca incepand cu 22-23 februarie in nordul Italiei a izbucnit pandemia COVID-19, iar in 16 martie deja era implementate restrictii de circulatie, angajatul nu s-a putut intoarce la munca.
Angajatorul l-a amenintat cu disponibilizarea daca nu se intoarce. Ca urmare a faptul ca nu s-a intors la munca, angajatorul l-a informat ca trebuie sa semneze o cerere prin care sa comunice oficial ca nu se mai intoarce la munca (aceasta era in fapt o cerere de demisie).
Acesta neavand cunostinte juridice si necunoscand implicatiile cererii semnate, a semnat-o si ca urmare, angaajtorul i-a trimis o decizie de incetare a contractului de munca in baza art. 55 lit b Codul Muncii (incetare CIM de comun acord).
Intrebarea mea este, ce se mai poate face in acest caz dat fiind faptul ca totul a fost o schema pentru a nu baga angajatul in somaj tehnic? In decizia primita se indica ca se poate face contestatie la Tribunalul Brasov (de unde este firma), insa (fostul) angajat locuieste in Constanta fiindu-i imposibil sa ajunga in Brasov pentru a o depune (data fiind situatia actuala cu restrictiile impuse prin ordin militar).
Poate angajatul sa anuleze cererea de demisie pentru a beneficia de somaj tehnic? Poate intra in somaj (normal)?
Multumesc.